Domů » Recepty » Slaná jídla » Jak připravují halušky Maďaři? Vyzkoušejte jedinečný recept
Recepty Slaná jídla

Jak připravují halušky Maďaři? Vyzkoušejte jedinečný recept

halušky
Jak halušky připravují Maďaři? (Foto: electropiknik.cz)
Brynzové halušky jsou pochopitelně nejtradičnějším slovenským pokrmem. Naši východní sousedé je připravují z bramborového těsta, a protože hodně záleží na kvalitě, typu a stáří brambor, není příprava halušek nic jednoduchého. I proto přišli Maďaři z levnější a jednodušší variantou, při které stačí vlastně jen tři základní suroviny – dva druhy mouky a vody. K haluškám však neodmyslitelně patří ještě brynza a slanina, proto vám dnes přinášíme recept, který tyhle dvě další suroviny obsahuje také.

Ingredience na halušky

Na maďarské halušky pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 200 ml převařené vody
  • 600 g polohrubé mouky
  • 400 g hladké mouky
  • Špetku soli
  • 400 g brynzy
  • 200 g slaniny
  • 1 menší cibuli
  • Sádlo nebo rostlinný olej

Příprava

Obě mouky si smíchejte v dostatečně velké míse, prosolte si je a začněte do nich postupně dolévat převařenou vodu. Během přilévání vody těsto vařečkou zpracovávejte. Výsledné těsto by mělo být vláčné, stejnoměrné a bez hrudek. Hotové těsto nechte pár minut odpočinout.

Na plotně si ve velkém hrnci přiveďte k varu prosolenou vodu. Můžete do ní kápnout i trochu olivového nebo jiného oleje. Do horké vody přelijte těsto skrze haluškovač. Pokud ho nemáte, můžete použít cedník s většími dírami, hrubé struhadlo na sýr nebo cokoli jiného, co je zrovna při ruce a má drobné otvory.

Halušky je třeba vařit jen krátce, v závislosti na velikosti budou hotové asi za pět minut. Hotové halušky budou plavat na hladině, sceďte a rozmíchejte do nich brynzu. Halušky se obvykle vaří postupně, takže je třeba odebírat ty plovoucí, zatímco pod nimi budou ještě některé syrové.

Zatímco se vám halušky vaří, můžete si na pánvičce s trochou sádla nebo oleje orestovat slaninu s najemno nakrájenou cibulí. Slaninu s cibulí pak přimíchejte do brynzových halušek. Servírujte ještě teplé. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kefírové placky jsou zdravější alternativou oblíbeného bramboráku

Těstoviny s cuketou a smetanovou omáčkou budou mít úspěch

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře