Pondělí , 08. 08. 2022

Soběslav

Dezert nebo narozeninový dort? Tento zákusek může být obojím!

Upéct domácí narozeninový dort, to není nic jednoduchého. Zejména když budete chtít změřit síly s profesionálními cukráři. Ale dezert, na který vám přinášíme recept, se s dorty z cukrárny opravdu může poměřovat. A co víc, nemusíte se s ním vůbec péct. A tak si ho můžete dopřát i jen tak, když zrovna nic neslavíte.
zákusek
Připravte si zákusek, který může být i skvělým dortem k narozeninám. (foto: woman.tiscali.cz)

Ingredience na zákusek

Těsto na zákusek nebudete potřebovat. Namísto toho si vystačíte s:

  • 400 g vašich oblíbených máslových sušenek
  • 150 g másla

Na vanilkový krém budete potřebovat:

  • 600 ml plnotučného mléka
  • 175 g cukru krystal
  • 100 g másla
  • 75 g hladké mouky
  • 5 g mleté vanilky nebo vanilkové aroma
  • 4 vaječné žloutky
  • Špetku soli

Na čokoládový krém si připravte:

  • 200 g másla
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru krystal
  • 50 g holandského kakaa
  • 20 g Nutelly nebo jiné čokoládové pomazánky s lískovými ořechy
  • 1 vejce
  • Špetku soli

Na vrchní vrstvu

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 balení ztužovače do šlehačky

Příprava

Sušenky si mixérem rozdrťte na prášek. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce si rozpusťte máslo a smíchejte ho se sušenkami tak, aby vzniklo hrudkovité těsto připomínající drobenku. Těsto napěchujte do dortové formy a dejte do lednice, aby pořádně zatuhlo.

Nyní je čas na přípravu vanilkového krému. Vaječné žloutky zlehka přisolte a spolu s cukrem je c rendlíku vyšlehejte do hutné pěny. Do pěny zapracujte mouku a mléko. Takto vzniklou směs zahřejte na mírném plamenu a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Krátce předtím, než začne krém vřít, přidejte vanilku. Jakmile krém zhoustne, odstavte ho z plotny a rozmíchejte v něm na kostičky nakrájené máslo. Hotový krém nechte vystydnout.

Rozklepněte si vejce, lehce ho přisolte a v rendlíku si ho vidličkou rozšlehejte. K rozšlehanému vejci přimíchejte mléko, kakao a cukr. Směs zahřejte na mírném plamenu a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Jakmile zhoustne, odstavte ji a rozmíchejte v ní kostičky másla a Nutellu. Hotový krém nechte vystydnout.

Na sušenkový základ nejprve naneste vrstvu čokoládového krému a pak zákusek vraťte do lednice. Po čtvrt hodině můžete opatrně přidat vystydnutý vanilkový krém. Zákusek opět vraťte do lednice, znovu asi na patnáct minut. Poslední vrstva je šlehačka – vyšlehejte smetanu se ztužovačem a naneste ji na vanilkový krém.

K TÉMATULikérová špička jako z cukrárny. Rychle, jednoduše a s dokonalou chutí

Hotový zákusek dejte alespoň na dvě hodiny do ledničky. Před servírováním jej můžete přizdobit cukrářským posypem nebo strouhanou čokoládou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nepečené malinové řezy s vanilkovým krémem a čokoládou

Lahodný zákusek inspirovaný oblíbeným dětským dezertem Monte

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek