Domů » Recepty » Pečení » Jablečný koláč, který máte za deset minut hotový. Vyzkoušíte?
Buchty Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Jablečný koláč, který máte za deset minut hotový. Vyzkoušíte?

jablečný koláč
Připravte si vynikající jablečný koláč. (zdroj foto: electropiknik.cz)
Občas je potřeba připravit rychlý sladký zákusek, který nebude příliš pracný. Takové požadavky splňuje náš jablečný koláč. Nejlépe sice chutná, pokud si dáte tu práci a plátky jablek rychle orestujete na rozpáleném másle, ale není to nezbytně nutné. Pokud restování jablek vynecháte, s přípravou tohoto koláče strávíte jen kolem deseti minut. Kromě toho potřebujete třicet minut na pečení a hodinku na to, aby si těsto v lednici odpočalo. I bez téhle hodiny se však v krajním případě obejdete.

Ingredience na jablečný koláč

Na náš rychlý jablečný koláč budete potřebovat tyto ingredience:

  • 4 středně velká jablka
  • 2 celá vejce
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 40 ml slunečnicového oleje
  • 20 g másla
  • 5 g mleté skořice
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 1 balení prášku do pečiva
  • Špetka soli

Příprava

Rozklepněte si vejce, zlehka je prosolte a spolu s cukrem a vanilkovým cukrem je vyšlehejte do hutné pěny. Do vaječné pěny postupně zapracujte mléko, olej a mouku s prosetým práškem do pečiva. Těsto důkladně propracujte až dohladka. Misku s těstem přetáhněte potravinářskou fólií a pak dejte těsto přibližně na hodinu odpočinout do lednice.

Jablka si omyjte, oloupejte a vykrájejte z nich jadřince, bubáky i stopky. Pak si je nakrájejte na tenké plátky. Na větší pánvi si rozehřejte máslo a jablečné plátky na něm rychle z obou stran orestujte, aby pěkně změkly. Ještě než jablka vychladnou, posypte je skořicí. Ta se na ně krásně nalepí a její chuť splyne s chutí jablek.

Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a přelijte na něj těsto. Na těsto rovnoměrně navrstvěte orestovaná jablka tak, aby se nedotýkala plechu. Koláč dejte péct na půl hodiny při teplotě 180 °C.

Upečený koláč můžete servírovat ještě teplý nebo vychladlý na pokojovou teplotu. Nejlepší je přizdobený šlehačkou nebo zakysanou smetanou a posypaný skořicí či skořicovým cukrem. Nechte si chutnat!

Jablečný koláč – videorecept

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Když se tvaroh a jablka spojí. Připravte si výborný koláč!

Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě