Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Když se tvaroh a jablka spojí. Připravte si výborný koláč!

Kombinace tvarohu a jablek nezklame po celý rok, a když koláč podle našeho receptu upečete hostům, uvidíte, že se po něm hned zapráší a kamarádky budou chtít recept. Svou vůní a chutí nám připomene dětství a prázdniny u babičky, která přece vždycky pekla ze všech nejlépe!
koláče
Recept na pravé moravské koláče. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Přípravy se nemusí bát ani méně zkušené hospodyně, potřebné suroviny na koláč jsou běžně dostupné a postup není nijak náročný. Vyzkoušejte ho a uvidíte!

Potřebné suroviny na koláč – těsto

Na přípravu základu koláče, tedy těsta, budete potřebovat:

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 1 máslo, případně Heru (25 dkg)
  • 2 celá vejce
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr, a
  • 1 prášek do pečiva.

Potřebné suroviny na koláč – náplň

Abyste připravili chutnou a bohatou náplň, připravte si:

  • 25 dkg g hrudkového tvarohu
  • 0,5 kg měkkého tvarohu (vanička)
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 1 celé vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci
  • jablka, a
  • špetku soli.

Postup

Postupně smíchejte všechny suroviny předepsané v receptu pro přípravu těsta a vypracujte z nich hladké těsto, které bude dobře tvárné. Když budete mít těsto hotové, rozdělte ho na poloviny.

Plech na pečení, ideálně o rozměrech 26 cm na 36 cm, vymažte máslem a vysypejte moukou. Polovinu těsta přeneste na plech a pomocí tlaku prstů jím rovnoměrně pokryjte dno plechu.

Dalším krokem je příprava náplně. Nejprve vezměte vejce a pečlivě oddělte žloutek a bílek. Poté promíchejte oba druhy tvarohu a smíchejte v míse se zakysanou smetanou, žloutkem a cukrem, moučkovým i vanilkovým (případně s vanilkovou esencí). Bílek vlijte do šlehače, přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh, který vmíchejte do připravené směsi z tvarohu a dalších ingrediencí. Náplň je hotová.

Jablka (můžete samozřejmě použít i jiné ovoce) oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Na vrstvu těsta na plechu rozetřete tvarohovou náplň a po celém povrchu do ní vtlačte kousky ovoce.

Teď přichází na řadu druhá polovina těsta, kterou rozválejte a vykrajujte z ní proužky široké přibližně 1 cm. Těmi poklaďte náplň tak, aby vznikla mřížka.

K TÉMATU  Vyzkoušejte lžícový kakaový koláč, je snadný a vynikající!

Troubu předehřejte na 180 °C a koláč pečte po dobu přibližně 40 minut. Doba pečení je pouze orientační. Jestli je těsto skutečně upečené, ověříte nejlépe pomocí například. párátka nebo špejle, protože upečené těsto se na dřevěný povrch již nepřichytává.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě

Lahodný jahodový koláč s mascarpone

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek