Když se tvaroh a jablka spojí. Připravte si výborný koláč!

Přípravy se nemusí bát ani méně zkušené hospodyně, potřebné suroviny na koláč jsou běžně dostupné a postup není nijak náročný. Vyzkoušejte ho a uvidíte!
Potřebné suroviny na koláč – těsto
Na přípravu základu koláče, tedy těsta, budete potřebovat:
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 1 máslo, případně Heru (25 dkg)
- 2 celá vejce
- 20 dkg moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr, a
- 1 prášek do pečiva.
Potřebné suroviny na koláč – náplň
Abyste připravili chutnou a bohatou náplň, připravte si:
- 25 dkg g hrudkového tvarohu
- 0,5 kg měkkého tvarohu (vanička)
- 10 dkg moučkového cukru
- 1 celé vejce
- 200 ml zakysané smetany
- vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci
- jablka, a
- špetku soli.
Postup
Postupně smíchejte všechny suroviny předepsané v receptu pro přípravu těsta a vypracujte z nich hladké těsto, které bude dobře tvárné. Když budete mít těsto hotové, rozdělte ho na poloviny.
Plech na pečení, ideálně o rozměrech 26 cm na 36 cm, vymažte máslem a vysypejte moukou. Polovinu těsta přeneste na plech a pomocí tlaku prstů jím rovnoměrně pokryjte dno plechu.
Dalším krokem je příprava náplně. Nejprve vezměte vejce a pečlivě oddělte žloutek a bílek. Poté promíchejte oba druhy tvarohu a smíchejte v míse se zakysanou smetanou, žloutkem a cukrem, moučkovým i vanilkovým (případně s vanilkovou esencí). Bílek vlijte do šlehače, přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh, který vmíchejte do připravené směsi z tvarohu a dalších ingrediencí. Náplň je hotová.
Jablka (můžete samozřejmě použít i jiné ovoce) oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Na vrstvu těsta na plechu rozetřete tvarohovou náplň a po celém povrchu do ní vtlačte kousky ovoce.
Teď přichází na řadu druhá polovina těsta, kterou rozválejte a vykrajujte z ní proužky široké přibližně 1 cm. Těmi poklaďte náplň tak, aby vznikla mřížka.
Troubu předehřejte na 180 °C a koláč pečte po dobu přibližně 40 minut. Doba pečení je pouze orientační. Jestli je těsto skutečně upečené, ověříte nejlépe pomocí například. párátka nebo špejle, protože upečené těsto se na dřevěný povrch již nepřichytává.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě