Bydlení Recepty

Zelené natě: vypěstujte si je samy! Čerstvé vitamíny přímo na okenním parapetu můžete mít už brzy. Jak začít a co je třeba?

Bylinky a zelené natě
zdroj: 123RF.com
Také máte rády bylinky a do každé pomazánky, na vařené brambory i na chléb si krájíte naťovou cibulku? Pokud odpovídáte ano a právě teď v zimě jich máte tak málo, dejte jeden truhlík nebo pár květináčků na okenní parapet a vypěstujte si je sami doma.

V obchodech najdete sotva svazek naťové cibulky, ale čerstvých natí různých chutí můžete mít bezpočet. Doma vám vyrostou prakticky všechny natě kořenové zeleniny, ale i cibule,  česneku či zázvoru.

Hlavně dostatek světla!

Když má něco růst, tak to potřebuje dostatek světla. Proto je vhodným umístěním okenní parapet, ideálně směrem na východ, kde bude mít zelenina i nyní v zimě třeba ráno trochu sluníčka. Není ale vhodné umístit je přímo nad radiátor ústředního topení, protože by květináčky rychle vysychaly. Jestliže nemáte jinou možnost, vezměte dlouhou podmisku pod truhlík. Na její dno nasypte keramzit a nalijte vodu. Na ně postavte květináče. Rostlinám tak zajistíte dostatečnou vlhkost odpařující se vodou.

Bylinky podle vaší chuti

Některé bylinky nepotřebují zeminu, stačí miska, do níž dáte vrstvu buničiny, vaty nebo savého papíru, třeba několik vrstev kuchyňských utěrek. Příkladem je řeřicha, která je vynikajícím zdrojem vitaminů C, A, B1, B3, B6, K a E, a také obsahuje řadu minerálů, jako draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód.

Podklad v misce zalijte vodou, a když se vsákne, rozprostřete hustě semínka a zakryjte folií. Semínka začnou klíčit již druhý den a po dalším dni můžete folií odstranit, protože se budou drát na svět první lístečky. Tak za pět dní můžete sklízet. Do klasické zeminy můžete zasít kopr, petrželku kudrnku a nebo si koupit v kelímku pažitku, kterou doma přesadíte a průběžně budete seřezávat. Na rozdíl od léta neseřezávejte až dole, ale asi ve dvou třetinách. Bude lépe obrůstat.

Z košťálů zeleniny i suchých plodů

Abyste měli dostatek zelené cibulky, stačí vzít suchou cibuli a vysadit do květináče. Hlavně zpočátku zalévejte povrch cibule. Zhruba po pěti dnech už začnou vykukovat zelené stvoly, které vyrůstají až do výšky několika desítek centimetrů. Seřezávat je můžete opakovaně, dokud se vlastní cibule nevyčerpá (když ji zmáčknete, bude úplně měkká). Pak ji vyhoďte a zasaďte novou. Stejně můžete naložit s česnekem. Dejte do květináče buď celou hlavu, nebo rozeberte na jednotlivé stroužky. Česnek se ale dá seříznout jen jednou, pak je nutno stroužky vyměnit za nové.

Vlastní zelenina i během zimy

Kupte si petržel, celer nebo mrkev s natí. Zkraťte ji zhruba na tři centimetry a odřízněte spolu s natí i kus bulvy. Tuto „sazenici“ dejte misky nebo skleničky s vodou, a když začnou rašit nové výhonky, můžete přesadit do květináče. Totéž můžete udělat s řapíkatým celerem. Důležité je udržovat rostliny v optimální vlhkosti, ale nepřemokřit, a můžete se těšit z čerstvých natí po celou zimu.

Reklama

Reklama