Domů » Recepty » Dezerty » Upečte si tradiční smetanový koláček. Dezert přesně jako od babičky
Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Upečte si tradiční smetanový koláček. Dezert přesně jako od babičky

Smetanový koláček
Smetanový koláček bude skvělým dezertem ke kafíčku. (zdroj foto: electropiknik.cz)
Jistě víte, že babičky vaří a pečou nejlépe. Na jejich umění je něco úžasného a dokáží vykouzlit jedinečné dezerty, polévky i hlavní chody z pár levných ingrediencí. Tento koláček není žádnou výjimkou. Skládá se jen z toho, co máte běžně doma a je velice jednoduchý na přípravu. Navíc je vynikající, takže nemusíte váhat a můžete ho rovnou udělat na dva plechy.

V dnešní době je poměrně těžké udělat snadný, chutný a přitom levný dezert, na kterém si pochutná celá rodina. Právě proto bychom se měli inspirovat v kuchyních našich babiček, protože ty vždy věděli, jak vařit a péct z levných surovin. Jedním takovým chutným, levným a snadným dezertem je smetanový koláček.

Co všechno budete potřebovat na smetanový koláček

Nebojte se, nebudete muset okamžitě běžet na obrovský nákup. Na těsto vám bude stačit jen 410 g hladké mouky, 210 g másla, 160 g moučkového cukru, 2-3 lžíce mléka, 1 vejce a špetka soli. Tohle všechno máte zajisté v kuchyni neustále. Na krém si potom připravte:

  • 620 ml zakysané smetany,
  • 2 balíčky vanilkového (případně smetanového) pudinku,
  • 160 g krupicového cukru,
  • 510 ml mléka a kůru se šťávou z malého citronu.

Jak na to

Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte z nich těsto. Mísu zakryjte alobalem a dejte ho na 30 minut odpočívat do ledničky. Mezitím si připravte hustý pudink z mléka, cukru a pudinků. Nechte ho vychladnout a nezapomeňte ho občas promíchat, aby se na něm neudělal škraloup. Až bude studený, smíchejte ho se zakysanou smetanou, šťávou a kůrou z citronu.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Těsto rozdělte na dvě poloviny a obě vyválejte do tvaru plechu, tedy obdélníků. Jednu polovinu dejte na plech jako dno. Na ni rozetřete vzniklou pudinkovou směs a přikryjte ji druhou polovinou rozváleného těsta.

Až bude trouba dobře předehřátá, můžete koláček vložit a péct 25 až 30 minut. Po upečení nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a užívejte si klasickou chuť mládí našich babiček. Dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lehký dezert z jablek a tvarohu zaujme chutí i jednoduchostí

Sladké pokušení, které potěší všechny milovníky krémových dezertů