Domů » Recepty » Dezerty » Upečte si tradiční smetanový koláček. Dezert přesně jako od babičky
Smetanový koláček
Smetanový koláček bude skvělým dezertem ke kafíčku. (zdroj foto: electropiknik.cz)
Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Upečte si tradiční smetanový koláček. Dezert přesně jako od babičky

Jistě víte, že babičky vaří a pečou nejlépe. Na jejich umění je něco úžasného a dokáží vykouzlit jedinečné dezerty, polévky i hlavní chody z pár levných ingrediencí. Tento koláček není žádnou výjimkou. Skládá se jen z toho, co máte běžně doma a je velice jednoduchý na přípravu. Navíc je vynikající, takže nemusíte váhat a můžete ho rovnou udělat na dva plechy.

V dnešní době je poměrně těžké udělat snadný, chutný a přitom levný dezert, na kterém si pochutná celá rodina. Právě proto bychom se měli inspirovat v kuchyních našich babiček, protože ty vždy věděli, jak vařit a péct z levných surovin. Jedním takovým chutným, levným a snadným dezertem je smetanový koláček.

Co všechno budete potřebovat na smetanový koláček

Nebojte se, nebudete muset okamžitě běžet na obrovský nákup. Na těsto vám bude stačit jen 410 g hladké mouky, 210 g másla, 160 g moučkového cukru, 2-3 lžíce mléka, 1 vejce a špetka soli. Tohle všechno máte zajisté v kuchyni neustále. Na krém si potom připravte:

  • 620 ml zakysané smetany,
  • 2 balíčky vanilkového (případně smetanového) pudinku,
  • 160 g krupicového cukru,
  • 510 ml mléka a kůru se šťávou z malého citronu.

Jak na to

Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte z nich těsto. Mísu zakryjte alobalem a dejte ho na 30 minut odpočívat do ledničky. Mezitím si připravte hustý pudink z mléka, cukru a pudinků. Nechte ho vychladnout a nezapomeňte ho občas promíchat, aby se na něm neudělal škraloup. Až bude studený, smíchejte ho se zakysanou smetanou, šťávou a kůrou z citronu.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Těsto rozdělte na dvě poloviny a obě vyválejte do tvaru plechu, tedy obdélníků. Jednu polovinu dejte na plech jako dno. Na ni rozetřete vzniklou pudinkovou směs a přikryjte ji druhou polovinou rozváleného těsta.

Až bude trouba dobře předehřátá, můžete koláček vložit a péct 25 až 30 minut. Po upečení nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a užívejte si klasickou chuť mládí našich babiček. Dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lehký dezert z jablek a tvarohu zaujme chutí i jednoduchostí

Sladké pokušení, které potěší všechny milovníky krémových dezertů

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">

David Hampl

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře

Zanechte svůj komentář