Čtvrtek , 12. 12. 2024

Simona

Za málo peněz hodně muziky: Zapékané maso se zelím, tra la la!

Aby byl oběd výživný a sytý, nemusí být nutně drahý. Krásným příkladem je tento recept na zapékané maso se zelím. Zelí přitom patří k nejlepším potravinám, které jsou u nás běžně k dostání, i když se to nezdá, je mnohem bohatší na vitamíny a důležité minerály než různé exotické ovoce.
zelí
Zapékané zelí s mletým masem vám ušpiní jen jeden pekáč. (foto: 123RF)

I proto na zelí naši předci přežívali krušné zimy. Zbytek ingrediencí má většina z nás běžně doma, snad kromě mozzarelly. Ale ta se dá v receptu snadno nahradit jiným sýrem. Skvěle se hodí třeba o něco tučnější, ale také o poznání dražší, čedar.

Ingredience na zapékané zelí s masem (4 osoby)

  • 800 g hlávkového zelí
  • 600 g mletého masa (nejlépe směs hovězího a vepřového)
  • 200 g vašeho oblíbeného tvrdého sýru
  • 100 ml zakysané smetany nebo jogurtu
  • 100 g mozzarelly
  • 20 ml kečupu nebo rajského protlaku
  • 2 mrkve
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • Sůl, pepř, oregano a další koření dle chuti
  • Olej nebo máslo na vymazání zapékací mísy

Příprava

Zelí omyjte, očistěte a nechte okapat. Pak ho nakrájejte na tenké nudličky. Polovinu z nich vyskládejte na dno zapékací mísy, kterou předtím vymažte olejem nebo máslem. Mleté maso si v míse smíchejte s kořením, nastrouhanou mrkví, najemno nakrájenou cibulkou, kečupem, zakysanou smetanou a nastrouhaným sýrem. Směs dobře promíchejte a pak ji napěchujte do zapékací mísy na zelí tak, aby se pokud možno nedotýkala stěn nádoby a nezačala se na krajích připalovat.

Na mleté maso vyskládejte na kolečka nakrájená rajčata a zapékací formu dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut, pak formu vyjměte a na rajčata vyskládejte vrstvu na plátky nakrájené mozzarelly. Pak dejte formu zpátky do trouby a pečte, dokud se mozzarella nerozteče a hezky nezezlátne. Mělo by to trvat asi 10 až 15 minut. Podávejte rovnou z trouby klidně i jen tak samotné. Zelí totiž poslouží zároveň jako příloha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Levná a chutná večeře: Falešný řízek se zelím

Lehce pikantní nakládané zelí. Vydrží ve spíži měsíce

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek