Za málo peněz hodně muziky: Zapékané maso se zelím, tra la la!
I proto na zelí naši předci přežívali krušné zimy. Zbytek ingrediencí má většina z nás běžně doma, snad kromě mozzarelly. Ale ta se dá v receptu snadno nahradit jiným sýrem. Skvěle se hodí třeba o něco tučnější, ale také o poznání dražší, čedar.
Ingredience na zapékané zelí s masem (4 osoby)
- 800 g hlávkového zelí
- 600 g mletého masa (nejlépe směs hovězího a vepřového)
- 200 g vašeho oblíbeného tvrdého sýru
- 100 ml zakysané smetany nebo jogurtu
- 100 g mozzarelly
- 20 ml kečupu nebo rajského protlaku
- 2 mrkve
- 2 rajčata
- 1 cibule
- Sůl, pepř, oregano a další koření dle chuti
- Olej nebo máslo na vymazání zapékací mísy
Příprava
Zelí omyjte, očistěte a nechte okapat. Pak ho nakrájejte na tenké nudličky. Polovinu z nich vyskládejte na dno zapékací mísy, kterou předtím vymažte olejem nebo máslem. Mleté maso si v míse smíchejte s kořením, nastrouhanou mrkví, najemno nakrájenou cibulkou, kečupem, zakysanou smetanou a nastrouhaným sýrem. Směs dobře promíchejte a pak ji napěchujte do zapékací mísy na zelí tak, aby se pokud možno nedotýkala stěn nádoby a nezačala se na krajích připalovat.
Na mleté maso vyskládejte na kolečka nakrájená rajčata a zapékací formu dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut, pak formu vyjměte a na rajčata vyskládejte vrstvu na plátky nakrájené mozzarelly. Pak dejte formu zpátky do trouby a pečte, dokud se mozzarella nerozteče a hezky nezezlátne. Mělo by to trvat asi 10 až 15 minut. Podávejte rovnou z trouby klidně i jen tak samotné. Zelí totiž poslouží zároveň jako příloha.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT