Domů » Recepty » Dezerty » Buchty » Jednoduchý a rychlý vrstvený makovník chutná prostě skvěle
Buchty Pečení Recepty

Jednoduchý a rychlý vrstvený makovník chutná prostě skvěle

makovník
Dopřejte si lahodný makovník. (foto: ezy.cz)
Mák je zdravá pochutina, po které se většina dětí může doslova utlouct. Dejte mu šanci i v domácích zákuscích. Vyzkoušejte třeba náš rychlý vrstvený makovník, který je skvělou alternativou třeba k jablečnému závinu. Uvidíte, že si jej oblíbí nejen vaše děti, ale i vy sama.

Ingredience na makovník

Na makovník budete potřebovat tyto suroviny:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g mletého máku
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • Strouhanou kůru z citronu nebo limetky
  • Mletá vanilka nebo vanilkové aroma
  • Sůl

Příprava

Mák je třeba si nejprve lehce opražit, aby vynikla jeho přirozená vůně a chuť. Rozehřejte si větší hrnec a nasypte do něj mák. Stáhněte plamen na minimum a mák pravidelně prohazujte vařečkou, aby se nezačal připalovat, ale zlehka se pražil.

Jakmile se celá kuchyně provoní jeho charakteristickým aroma, mák z hrnce přesypte do misky. Pokud máte mletou vanilku, můžete ji s mákem ještě zatepla smíchat. Do máku vmíchejte také 150 g moučkového cukru. Tekutý extrakt nebo aroma se víc hodí do těsta.

Oddělte si zhruba čtvrtinu másla a rozpusťte si ho ve vodní lázni. Přidejte do něj zbytek cukru, špetku soli a mléko. Celou směs pořádně promíchejte a zapracujte do ní vidličkou našlehané vajíčko. Nakonec přidejte mouku, najemno nastrouhanou kůru z citronu nebo limetky a vanilkové aroma. Vypracujte těsto, které drží pohromadě a nelepí se vám na ruce ani na okraje misky.

Těsto si vyválejte na tenký plát o tloušťce přibližně čtvrt centimetru. Zbytek másla si rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a těsto s ním potřete. Na máslo přijde souvislá vrstva směsi máku s cukrem. Kraje těsta podélně přehněte podobně, jako když děláte závin, aby se setkaly uprostřed. Těsto pak přehněte ještě několikrát.

Makovník pečte při teplotě 180 °C po dobu přibližně 30 minut. Podávejte ještě teplý. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Makový zákusek s vanilkovým krémem. Vyzkoušejte rychlý recept

Makovec s višňovou marmeládou vám zachutná. Pusťte se do pečení!