Domů » Recepty » Zdravá jídla » Bramboráky bez oleje: Po těchto nepřiberete ani gram navíc
Recepty Slaná jídla Zdravá jídla

Bramboráky bez oleje: Po těchto nepřiberete ani gram navíc

bramboráky bez oleje
Bramboráky bez oleje: S nimi nepřiberete! (zdroj foto: http://electropiknik.cz)
Složení bramboráků není nic, co by naší figuře škodilo, ba naopak. Hlavní ingrediencí jsou brambory, které jsou plné sacharidů, jež jsou pro naše tělo důležité. Jsou skvělým zdrojem energie a náš organismus je dokáže celkem rychle zpracovat, což znamená, že se zpravidla ani nestihnou uložit ve formě tuku. Problémem je ve skutečnosti jejich příprava, která se ovšem dá velice dobře nahradit zdravějším a chutnějším způsobem.

Proč brambory bez oleje? Olej je zlo!

Způsob, jakým obvykle bramboráky připravujeme, je naložení těsta do oleje. Jak se říká, správné bramboráky mají plavat. Je to sice pravda, ale kombinace smažení a omáček mnohonásobně zvyšuje kalorickou hodnotu pokrmu. Nemluvě o negativním dopadu na zdraví. My pro vás máme skvělý tip, jak bramboráky připravit tak, aby výborně chutnaly, a zároveň jste nemuseli mít černé svědomí při jejich konzumaci.

Zvolte správné ingredience

Jako zkušený kuchař si nejdříve připravte veškeré ingredience na přípravu chutné a lehčí verze bramboráků.

  • 4 středně velké brambory
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 150 g strouhaného sýra s nižším obsahem tuku
  • 15 g nasekané pažitky
  • 3 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička oregana
  • sůl a pepř

Jak správně na bramboráky bez oleje

Základní příprava se příliš neliší od té tradiční. I bramboráky bez oleje začínají nastoruháním brambor. Ty pak zalijte studenou vodou, zamíchejte a nechte asi 10 minut stát. Tím se zbavíte přebytečného škrobu a bramboráky tak budou křupavější. Jakmile uplyne potřebný čas, vodu slijte a brambory vymačkejte.

Poté k nim přidejte ostatní ingredience. Promíchejte a začněte z těsta formovat placky. Vyskládejte je na plech a šoupněte do trouby na 20 minut na 200 stupňů. Podávat můžete se zeleninou nebo svěžím dresinkem z řeckého jogurtu, zakápněte trochou citrónu, osolte a zasypte bylinkami. Dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zapomeňte na klasické hranolky. Vylepšete je! Využijte těstíčko a vznikne vám naprosto dokonalá pochoutka

Bramborový fondán. Nejčastější příloha k jídlu trochu jinak

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">

David Hampl

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře

Přidejte svůj názor