Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Citronový chlebíček s vanilkovým krémem a glazurou

Moderní citronový chlebíček je vlastně taková naše citronová babeta. Mnozí z vás si na ni jistě vzpomínají. Jeden takový citronem provoněný recept jsme si pro vás připravili.
citronový chlebíček
ilustrační obrázek

Patříte mezi pamětníky, kteří mohou porovnat dnešní recept s originálním, nebo mladší ročníky, které ještě s „babetou“ neměli co dočinění, ale z moderních kaváren znají citronový chlebíček? Ať už patříte do kterékoliv skupiny, dnes si opravdu pochutnáte. Extra citronový moučník vás pošle do kolen nejen svou sladko-kyselou chutí, ale polechtá vás na patře také svým jemným krémem. Vychutnejte si ho jen tak ke kávě nebo se s ním pochlubte na rodinné oslavě, úspěch totiž sklidíte zaručeně.

TIP: Citronový chlebíček je plný chuti sám o sobě, ale pokud byste tento moučník chtěli ještě trochu vylepšit, přidejte při promazávání ovoce. Perfektně se hodí například nektarinky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Připravte si luxusní piškotové jednohubky s banánovým krémem

Makronky: Jak je doma dokonale připravit?

Citronový chlebíček

porce
g / porce
Ingredience na těsto:
  • 200
    200
    g
    polohrubé mouky
  • 3
    3
    vejce M
  • 150
    150
    g
    třtinového cukru
  • 180
    180
    ml
    plnotučného mléka
  • 90
    90
    ml
    slunečnicového oleje
  • 2
    2
    bio citrony
  • 1
    1
    lžička
    jedlé sody
Ingredience na krém:
  • 1
    1
    kelímek
    zakysané smetany
  • 1
    1
    kelímek
    smetany ke šlehání
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • 200
    200
    g
    moučkového cukru
  • 4
    4
    citrony

Postup:

  1. Celá vejce si rozklepneme do mísy a společně se třtinovým cukrem je vyšleháme do pěny. Přilijeme mléko a olej a prošleháme.

  2. Polohrubou mouku si prosejeme do misky a přidáme k ní jedlou sodu. Promícháme a postupně zapracujeme do mísy s tekutými ingrediencemi.

  3. Oba citrony vymačkáme a šťávu přilijeme k těstu. Zároveň přidáme i nastrouhanou kůru. Obojí vařečkou vmícháme do těsta.

  4. Kulatou formu nebo formu na chleba si vymažeme a vysypeme. Troubu si dáme předehřát na 180 °C. Hotové těsto uhladíme ve formě a dáme péct na přibližně 45 minut. Nezapomínáme průběžně kontrolovat. Upečený korpus necháme chvíli ve formě odpočinout a poté ho po stranách ořízneme a vyndáme.

  5. Připravíme si krém. Smetanu vyšleháme do šlehačky. Vmícháme kelímek zakysané smetany a vanilkový cukr. Vychladlý korpus rozřízneme strunou na dvě poloviny a mezi ně namažeme rovnoměrně krém. Poté vrátíme horní polovinu chlebíčku na místo.

  6. Do misky si prosejeme moučkový cukr. Citrony si stranou vymačkáme a jejich šťávu postupně zapracováváme do cukru. Nejlépe to jde stěrkou. Vypracujeme lesklou citrónovou polevu – poměr cukru a citrónové šťávy závisí na velikosti citronů, měla by se dobře rozmazávat, ale neměla by být řídká. Polevou potřeme horní část moučníku a necháme ji ztuhnout. Poté citronový chlebíček uložíme ještě alespoň na 30 minut do lednice, aby krém ztuhl. Následně můžeme podávat.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek