Citronový chlebíček s vanilkovým krémem a glazurou
Patříte mezi pamětníky, kteří mohou porovnat dnešní recept s originálním, nebo mladší ročníky, které ještě s „babetou“ neměli co dočinění, ale z moderních kaváren znají citronový chlebíček? Ať už patříte do kterékoliv skupiny, dnes si opravdu pochutnáte. Extra citronový moučník vás pošle do kolen nejen svou sladko-kyselou chutí, ale polechtá vás na patře také svým jemným krémem. Vychutnejte si ho jen tak ke kávě nebo se s ním pochlubte na rodinné oslavě, úspěch totiž sklidíte zaručeně.
TIP: Citronový chlebíček je plný chuti sám o sobě, ale pokud byste tento moučník chtěli ještě trochu vylepšit, přidejte při promazávání ovoce. Perfektně se hodí například nektarinky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Připravte si luxusní piškotové jednohubky s banánovým krémem
Citronový chlebíček
- 200200gpolohrubé mouky
- 33vejce M
- 150150gtřtinového cukru
- 180180mlplnotučného mléka
- 9090mlslunečnicového oleje
- 22bio citrony
- 11lžičkajedlé sody
- 11kelímekzakysané smetany
- 11kelímeksmetany ke šlehání
- 11sáčekvanilkového cukru
- 200200gmoučkového cukru
- 44citrony
Postup:
Celá vejce si rozklepneme do mísy a společně se třtinovým cukrem je vyšleháme do pěny. Přilijeme mléko a olej a prošleháme.
Polohrubou mouku si prosejeme do misky a přidáme k ní jedlou sodu. Promícháme a postupně zapracujeme do mísy s tekutými ingrediencemi.
Oba citrony vymačkáme a šťávu přilijeme k těstu. Zároveň přidáme i nastrouhanou kůru. Obojí vařečkou vmícháme do těsta.
Kulatou formu nebo formu na chleba si vymažeme a vysypeme. Troubu si dáme předehřát na 180 °C. Hotové těsto uhladíme ve formě a dáme péct na přibližně 45 minut. Nezapomínáme průběžně kontrolovat. Upečený korpus necháme chvíli ve formě odpočinout a poté ho po stranách ořízneme a vyndáme.
Připravíme si krém. Smetanu vyšleháme do šlehačky. Vmícháme kelímek zakysané smetany a vanilkový cukr. Vychladlý korpus rozřízneme strunou na dvě poloviny a mezi ně namažeme rovnoměrně krém. Poté vrátíme horní polovinu chlebíčku na místo.
Do misky si prosejeme moučkový cukr. Citrony si stranou vymačkáme a jejich šťávu postupně zapracováváme do cukru. Nejlépe to jde stěrkou. Vypracujeme lesklou citrónovou polevu – poměr cukru a citrónové šťávy závisí na velikosti citronů, měla by se dobře rozmazávat, ale neměla by být řídká. Polevou potřeme horní část moučníku a necháme ji ztuhnout. Poté citronový chlebíček uložíme ještě alespoň na 30 minut do lednice, aby krém ztuhl. Následně můžeme podávat.