Úterý , 17. 05. 2022

Aneta

Máte doma banány a šlehačku? Upečte si naši jednoduchou roládu!

Hledáte rychlý dezert, který bude působit trošku netradičně? Pak jste tu správně.
banány
Roláda plněná šlehačkou a doplněná banánem. To je sen! (foto: 123RF)

Naše roláda je totiž přesně to, co potřebujete. Hlavně pokud milujete banány. Snadno si s ní poradí i úplný začátečník. Jediná náročnější část je rolování rolády, ale to určitě hravě zvládnete.

Ingredience na banánovou roládu

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 20 ml medu
  • 4 vejce
  • 2-3 banány
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 1 balení prášku do pečiva
  • Špetka soli

Příprava

Vejce si rozklepněte, zlehka je prosolte a pak je spolu s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do hutné pěny. Do pěny za stálého šlehání po lžičkách zapracovávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zapracujte také změklé máslo a med. Hotové těsto nechte v mixéru zpracovávat ještě několik minut.

Mezitím si rozpalte troubu na 180 °C a připravte si mělký plech na pečení s pečicím papírem. Na plech těsto přelijte tak, aby vytvořilo necelý centimetr silnou rovnoměrnou vrstvu a pak ho dejte péct asi na 10 minut. Zatímco se vám těsto peče, ze smetany vyšlehejte šlehačku. Banány oloupejte a nakrájejte je na několik asi čtyři centimetry dlouhých dílů tak, aby byly jednotlivé díly pokud možno rovné.

Upečené těsto nechte vystydnout na pokojovou teplotu, ořízněte z něj okraje a položte ho na potravinářskou fólii. Pak těsto potřete vrstvou šlehačky a na jeden delší okraj vyskládejte asi dva centimetry od kraje nakrájené banány. Od tohoto kraje začněte roládu rolovat. Pomáhejte si potravinářskou fólií, aby se vám těsto nepotrhalo.

Hotovou roládu nechte ve fólii a dejte ji alespoň na dvě hodiny zatuhnout do lednice. Před servírováním roládu dozdobte klidně strouhanou čokoládou nebo mletými ořechy. Pokud chcete, můžete dát na roládu obojí. Výborně ji doplní ale klidně i skořice. Nechte si chutnat!

K TÉMATUPoctivá česnečka: Připravte si ji na několik způsobů

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Banány, jahody, kiwi a kokos: dezert s puncem exotiky

Nepečený banánový dort s korpusem z Fanty

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr receptů

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek