Úterý , 16. 04. 2024

Irena

Makronky: Jak je doma dokonale připravit?

Makronky, tato francouzská a fascinující delikatesa si získala své příznivce po celém světě. Obzvláště navštívili jste-li samotnou Francii, jste zcela jistě mezi nimi. Dokonalé, všemi barvami hrající, nadýchané, křehoučké dobrůtky. Kdo by odolal.
makronky
Pokud ochutnáte dokonalé makronky, navždy si je zamilujete.

Je však možné makronky zvládnout sami a doma? A ještě navíc, nejsme-li žádní zkušení cukráři? Ano, je to možné. A je to možné i pro začátečníky a prozatím nikterak cukrařinou políbené gurmány. Postačí mít to správné odhodlání a patřičné suroviny. A být přesný.

Tato pochutina si získala o to více milovníků sladkého z jednoho velkého důvodu. Je bezlepková.

makronky
Makronky by měly být křehké, ale ne vysušené.

Co vše potřebujeme

  • Mandlová mouka – tu máme možnost si buď koupit, nebo přímo vyrobit doma. V tom případě budeme potřebovat mandle, které se musí v oloupaném stavu rozemlít. Rozhodně se ale doporučuje vždy prosít. Výsledné makronky musí být hladké, proto k tomu potřebujeme co nejhladší mouku.
  • Moučkový cukr – ten by se měl smíchat společně s mandlovou moukou.
  • Cukr krupice – jako správná sladkost, musí mít ty správné chutě.
  • Vaječné bílky – z těch se dělá sníh. Pro naprostou dokonalost ve sněhu by se bílky měly nechat den předem odstát. Čili vyklepnout je do mísy, překrýt a dát na noc do ledničky. Jen myslete na dobu, kdy z nich budete dělat sníh. Nelze je vytáhnout a rovnou vyšlehat. Je potřebné jim dopřát alespoň hodinu při pokojové teplotě.
  • Potravinářské barvivo – vybavujete si makronky hrající všemi barvami. Jaké jsou ty vaše vysněné? Zelené, modré, žluté či snad růžové? Všechny je možné si doma vyrobit. Dle vaší cílové barvy si vyberte i ono barvivo.

Suroviny známe, teď jen potřebujeme přesné množství a gramáž pro makronky, které z této dávky zaplní celý plech.

Ingredience:

  • 250 g mandlové mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 190 g cukru krupice
  • 190 g vaječných bílků
  • potravinářské barvivo

Kromě konkrétních surovin budete ještě potřebovat:

  • sáček na zdobení
  • podložku určenou pro makronky
  • náplň dle přání
K TÉMATU  Plněné rohlíčky z lahodného šlehačkového těsta

Poté nezbývá než důkladně postupovat, aby byl výsledek jak z francouzské cukrárny.

Postup

  1. Do mandlové mouky přidáme moučkový cukr a opatrně je takto společně prosejeme do jiné mísy.
  2. Dále si v jiné míse připravíme z odstátých bílků sníh. Připravíme ho tak, že začneme šlehat, ať už ručně, nebo v robotu, a v momentě, kdy začínají chytat bílou barvu, tak do nich pomalu přidáváme cukr krupici a šleháme až do úplně tuhého sněhu, ve kterém se cukr zcela rozpustil.
  3. Do takto hotového sněhu jemně vmícháme již prosetou mandlovou mouku se smíchaným moučkovým cukrem. Takto je směs připravená do sáčků.
  4. V této fázi si vezmeme zmíněné sáčky a danou směsí je naplníme.
  5. Makronky můžeme tvořit na podložku pro ně určenou. Takto jimi poklademe celý plech.
  6. Dáme jim dobu na odpočinek, nejlépe hodinu, ale v případě potřeby můžeme o chvilku zkrátit.
  7. Makronky se nesmí lepit. Proto pokud si myslíte, že jsou již připravené do trouby, zkuste si na ně jemně sáhnout. Nelepí-li, jsou skutečně připravené.
  8. Troubu si můžeme předem předehřát, ale makronky do ní vložíme při 150 stupních. Takto je, v závislosti na vaší troubě, pečeme přibližných 10 až 12 minut.
  9. Makronky z trouby po této době vytáhneme a necháme je vychladnout.
  10. Nyní se mohou plnit vaším oblíbeným krémem.

Možnosti náplně

Náplní je nepřeberné množství. Můžete zvolit například čokoládovou nebo vanilkou.

  • Čokoládová může být z čokolády hnědé, ale i bílé. Skvělá jistě bude náplň z mascarpone.
  • Vanilková pěna je také skvělá volba.
  • Do zelené se zcela nepochybně hodí pistáciový krém.
  • Do žluté krém citronový.
  • Do růžové malinový.
  • Někdo preferuje marmelády, předně do makronek výrazných barev.
  • Máslový krém se u makronek také těší veliké oblibě.
K TÉMATU  Bábovka bez mouky, která je vhodná i pro celiaky. Je skvělá!
makronky
Makronky můžete naplnit prakticky čímkoliv, krémy, marmeládou i čerstvým ovocem.

Možností je mnoho, záleží opravdu jen a jen na vašich chutích. Když se vám podaří dokonalé makronky, náplň bude už jen třešničkou na závěr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Laskonky, které se vám rozplynou na jazyku

6 měst, kam na prodloužený víkend po Evropě

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek