Pondělí , 28. 11. 2022

René

Mechový dort s borůvkami: Jednoduchý, přesto nádherný moučník

Dříve byly hitem mrkvové dorty, dnes obdivné povzdechy sklízejí zelené mechové dorty, tzv. mecháčky. Jejich efektivní vzhled dokáže slavnostní tabuli doslova rozzářit a že tento dort není jen na ozdobu se přesvědčíte hned po prvním soustu. I když v receptu najdete ingredience, které nejsou úplně typické pro sladké pečení, uvidíte, že si pochutnáte.
mechový dort
Mechový dort vypadá, jako kdybyste ho sebrali z přímo v lese.

Mechový dort je moučník, který na první pohled vypadá velmi složitě. Jak se ale již brzy přesvědčíte, jeho příprava je nevídaně jednoduchá a u strávníků sklidíte velké ovace. Pokud ho nazdobíte jedlými květy, bude tento dezert vypadat jako rozkvetlá louka na talíři.

TIP: Pokud byste chtěli, aby váš dort opravdu přímo zeleně zářil, nakapejte do těsta trochu potravinářského barviva. Barvivo se vám bude hodit i v případě, že nebudete chtít jít s davem a místo mechového dortu se rozhodnete připravit třeba nadýchaný nebeský dort.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Piškotový dort s bílou čokoládou a černým rybízem

Hříšně čokoládový dort s náloží lískových ořechů

Mechový dort

porce
g / porce
Ingredience na korpus:
  • 500
    500
    g
    hladké pšeničné mouky
  • 3
    3
    ks
    vejce M
  • 80
    80
    ml
    slunečnicového oleje
  • 150
    150
    ml
    plnotučného mléka
  • 100
    100
    g
    cukru krystal
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • 1
    1
    sáček
    kypřicího prášku
  • 200
    200
    g
    čerstvého listového špenátu
Ingredience na krém:
  • 1
    1
    kelímek
    mascarpone
  • 1
    1
    kelímek
    smetany ke šlehání
  • 2
    2
    lžíce
    třtinového cukru
  • borůvková marmeláda
  • čerstvé borůvky

Postup:

  1. Špenát si omyjeme, osušíme a nasypeme do robota, ve kterém ho společně s olejem rozmixujeme na hladkou kaši.

  2. Všechna vejce si celá rozklepneme do větší mísy a společně s krystalovým i vanilkovým cukrem je vyšleháme do světlé pěny. Přidáme špenátovou směs a opět promixujeme.

  3. Pšeničnou mouku si prosejeme a promísíme ji s kypřicím práškem, načež ji zapracujeme do těsta. Těsto mixujeme na nízké obrátky, a přitom přidáváme postupně mléko. Není nutné ho přidávat všechno, těsto by nemělo být úplně řídké, ale nadýchané jako piškot. Uvidíte, jak ho budete mít husté vy.

  4. Těsto nalijeme do připravené dortové formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 35 minut. Že je korpus hotový poznáme podle toho, že když do něj zapíchneme špejli, tak je po vytažení suchá.

  5. Na krém si v misce vyšleháme smetanu ke šlehání. Následně přidáme kelímek mascarpone a třtinový cukr a vypracujeme hladký krém.

  6. Vychladlý korpus nití rozdělíme na tři ne úplně stejné díly – v podstatě z prostředka korpusu vykrojíme jeden tenčí plát, který nám poslouží jako drobení navrch. Zbývající dva pláty si položíme stranou. Základní plát namažeme tlustší vrstvou borůvkové marmelády a na ni dáme 2/3 krému. Na krém posadíme horní část korpusu.

  7. Zbývajícím krémem pomažeme celý dort a tenkým plátem, který jsme si rozdrobili na zelenou drť, dort rovnoměrně posypeme. Na vrch dortu přidáme borůvky případně jiné lesní ovoce na dozdobení. Mechový dort dáme do lednice alespoň na dvě hodiny vychladit a poté podáváme.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
střední recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek