Mechový dort s borůvkami: Jednoduchý, přesto nádherný moučník
Mechový dort je moučník, který na první pohled vypadá velmi složitě. Jak se ale již brzy přesvědčíte, jeho příprava je nevídaně jednoduchá a u strávníků sklidíte velké ovace. Pokud ho nazdobíte jedlými květy, bude tento dezert vypadat jako rozkvetlá louka na talíři.
TIP: Pokud byste chtěli, aby váš dort opravdu přímo zeleně zářil, nakapejte do těsta trochu potravinářského barviva. Barvivo se vám bude hodit i v případě, že nebudete chtít jít s davem a místo mechového dortu se rozhodnete připravit třeba nadýchaný nebeský dort.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Mechový dort
- 500500ghladké pšeničné mouky
- 33ksvejce M
- 8080mlslunečnicového oleje
- 150150mlplnotučného mléka
- 100100gcukru krystal
- 11sáčekvanilkového cukru
- 11sáčekkypřicího prášku
- 200200gčerstvého listového špenátu
- 11kelímekmascarpone
- 11kelímeksmetany ke šlehání
- 22lžícetřtinového cukru
- borůvková marmeláda
- čerstvé borůvky
Postup:
Špenát si omyjeme, osušíme a nasypeme do robota, ve kterém ho společně s olejem rozmixujeme na hladkou kaši.
Všechna vejce si celá rozklepneme do větší mísy a společně s krystalovým i vanilkovým cukrem je vyšleháme do světlé pěny. Přidáme špenátovou směs a opět promixujeme.
Pšeničnou mouku si prosejeme a promísíme ji s kypřicím práškem, načež ji zapracujeme do těsta. Těsto mixujeme na nízké obrátky, a přitom přidáváme postupně mléko. Není nutné ho přidávat všechno, těsto by nemělo být úplně řídké, ale nadýchané jako piškot. Uvidíte, jak ho budete mít husté vy.
Těsto nalijeme do připravené dortové formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 35 minut. Že je korpus hotový poznáme podle toho, že když do něj zapíchneme špejli, tak je po vytažení suchá.
Na krém si v misce vyšleháme smetanu ke šlehání. Následně přidáme kelímek mascarpone a třtinový cukr a vypracujeme hladký krém.
Vychladlý korpus nití rozdělíme na tři ne úplně stejné díly – v podstatě z prostředka korpusu vykrojíme jeden tenčí plát, který nám poslouží jako drobení navrch. Zbývající dva pláty si položíme stranou. Základní plát namažeme tlustší vrstvou borůvkové marmelády a na ni dáme 2/3 krému. Na krém posadíme horní část korpusu.
Zbývajícím krémem pomažeme celý dort a tenkým plátem, který jsme si rozdrobili na zelenou drť, dort rovnoměrně posypeme. Na vrch dortu přidáme borůvky případně jiné lesní ovoce na dozdobení. Mechový dort dáme do lednice alespoň na dvě hodiny vychladit a poté podáváme.