Středa , 16. 10. 2024

Havel

Exotický dort s banány a pomerančem plný šťavnaté chuti

Nechte se vzít na cestu do cizokrajných zemí a pochutnejte si na nevšedním dortu. Banány a pomeranče potkáváme dennodenně na pultech našich supermarketů a málokdy jim věnujeme více než letmý pohled. Naprosto tak ale opomíjíme jejich potenciál, protože toto exotické ovoce může přeměnit obyčejný den ve zvláštní příležitost.
exotický dort
Sladké banány a svěží pomeranče jsou to pravé letní osvěžení.

Jednoduchý, zato exotický dort poslouží k ozvláštnění nedělní kávičky nebo jako netradiční narozeninový dezert. Volba je jen na vás. Vyzkoušejte šťavnatou kombinaci banánů a pomerančů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

I s letními nealko drinky si můžete užít spoustu zábavy! Máme jich pro vás rovnou 8

Kokosová zmrzlina, která přivolá do vaší kuchyně chuť léta a exotiky

Exotický dort s banány a pomerančem

porce
g / porce
Ingredience na korpus:
  • 120
    120
    g
    jemné špaldové mouky
  • 1
    1
    sáček
    kypřicího prášku
  • 80
    80
    g
    krystalového cukru
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 2
    2
    ks
    vajec M
  • 150
    150
    ml
    plnotučného mléka
  • 40
    40
    ml
    slunečnicového oleje
  • 5
    5
    ks
    zralých banánů
  • trochu citronové šťávy
Ingredience na pudinkový krém:
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového pudinku
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • 500
    500
    ml
    mléka
Ingredience na pomerančový krém:
  • 5
    5
    ks
    pomeranče (šťáva) nebo 300ml kvalitního pomerančového džusu
  • 1
    1
    sáček
    meruňkového pudinku

Postup:

  1. Ve větší misce smícháme cukr s vanilkovým cukrem a trochou soli. Přidáme žloutky obou vajec a společně vyšleháme do nízké pěny.

  2. Za stálého šlehání přidáváme do směsi olej a mléko.

  3. Špaldovou mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem. Přidáme do misky.

  4. Bílky z vajec vyšleháme v jiné misce do tuhého sněhu a zlehka vařečkou vmícháme do těsta na dort. Těsto nešleháme, aby si udrželo svou nadýchanost.

  5. Troubu předehřejeme asi na 180°C. Těsto přelijeme do dortové formy a pečeme asi 20 minut.

  6. Mezitím si uvaříme z vanilkového pudinku, vanilkového cukru a mléka pudink. Necháme trochu zchladnout.

  7. Pomerančový krém připravíme velmi podobně jako pudink tak, že přibližně dvě třetiny šťávy dáme v menším rendlíku vařit. Metličkou ve zbývající třetině rozmícháme meruňkový pudink, který poté přidáme ke šťávě v rendlíku těsně předtím, než se začne vařit. V případě, že vaříme z opravdové pomerančové šťávy, můžeme přidat na doslazení trochu cukru. Vše v hrnci dobře mícháme, aby nevznikaly hrudky a až směs začne houstnout, odstavíme z plotny.

  8. Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka, která zakápneme trochou citrónové šťávy.

  9. Vychladlý dortový korpus vyndáme z formy a podélně rozřízneme. Spodní část vrátíme zpět do formy a namažeme ji přibližně polovinou vanilkového pudinku. Na pudink naskládáme banánová kolečka a překryjeme je zbývajícím vanilkovým krémem. Dort přikryjeme horní polovinou korpusu. Na něj vzhledně naskládáme zbývající kolečka banánu a zalijeme je pomerančovým krémem.

  10. Exotický dort necháme v lednici chladit alespoň 1 hodinu. Na dozdobení můžeme použít např. plátky pomeranče a pár snítek máty či meduňky.

Video návod

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
střední recept

Video návod

Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek