Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Makový dezert plný třešní a ořechů. Vyzkoušejte královskou dobrotu!

Pokud plánujete slavnostní oběd, nebo večeři, zvolte jako sladkou tečku tento božský zákusek z máku, třešní a ořechů. Nadchne všechny přítomné. Nejen, že je velice chutný, dokonce lahodí i oku, obsahuje totiž tři vrstvy korpusu. Je ovšem pro jen pro trpělivé domácí cukráře, je poměrně pracný na přípravu.
Makový dezert
S makovým dezertem zaujmete každou návštěvu. (zdroj foto: woman.tiscali.cz)

Jaké ingredience potřebujete na kakaový korpus a jednotlivé vrstvy?

Před zahájením pečení si připravte tyto suroviny na makový dezert:

Na základní korpus

  • 6 vaječných žloutků
  • 210 gramů krystalového cukru
  • 240 gramů změklého másla
  • 160 gramů zakysané smetany

Také se neobejdete bez lžičky jedlé sody, lžíce octa, 260 gramů hladké mouky a 55 gramů kakaového prášku.

Maková vrstva

  • 300 gramů mletého máku
  • mléko
  • 3 vejce
  • 70 gramů cukru moučka
  • 50 gramů hladké mouky
  • půl lžičky kypřícího prášku.

Ořechová vrstva se skládá z

  • 4 vajíček
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 100 gramů hladké mouky
  • lžičky kypřícího prášku
  • 200 gramů nasekaných vlašských ořechů.

Jaké ingredience potřebujete na krémové náplně a polevu?

Aby byl zákusek kompletní, je potřeba připravit i bílkovou náplň s třešněmi. Na tu si obstarejte:

  • 6 vaječných bílků
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 40 gramů kukuřičného škrobu
  • 300 gramů vypeckovaných zralých třešní.

Krémová náplň zase obsahuje tyto komponenty:

  • 300 mililitrů třešňové šťávy
  • 400 mililitrů vody
  • 2 balení pudinkového prášku
  • 50 gramů cukru krystal
  • 400 gramů másla.

Polevu jednoduše zhotovíte z hořké čokolády a másla.

Jak postupovat?

Ze všech výše uvedených surovin připravte základní kakaový korpus, který pečte v troubě 35 minut při 180 stupních Celsia. Hotové těsto nechte vychladnout a překrojte na dvě části.

Pak se pusťte do přípravy makové a ořechové vrstvy. Ze všech ingrediencí vytvořte směsi krémovité konzistence a hladké struktury. Dále vyšlehejte i vaječné bílky do tuha a smíchejte s cukrem a škrobem.

K ruce si vezměte druhý plech vystlaný pečícím papírem a navrstvěte na něj makovou vrstvu, na ní poté rozetřete bílkovou hmotu, poklaďte kousky vypeckovaných třešní a zalijte vše ořechovou vrstvou.

Dejte péct do trouby asi na hodinu při 170 stupních Celsia. Než se zákusek upeče, v rendlíku si uvařte krémovou náplň z třešňové šťávy a pudinku a do vychladlé hmoty zašlehejte máslo.

K TÉMATU  Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě

Až bude vše upečené a připravené, zákusek zkompletujte tak, že spodní kakaový korpus potřete třešňovým krémem, položte na něj upečenou makovou, ořechovou a bílkovou vrstvu, opět potřete náplní a přiklopte horní vrstvou kakaového korpusu. Ozdobte čokoládovou polevou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nepečený dezert: Tvarohové pohlazení s broskvemi

Nejlepší pudinkový dezert, co jste kdy jedli! Vyzkoušejte jej

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek