Jablečné kapsičky: udělejte si radost vynikajícím dezertem
Typickým podzimním dezertem jsou také jablečné kapsičky. Tohle chutnou alternativou ke klasickému štrúdlu uděláte dojem na návštěvy a radost svým dětem. A zachutnají samozřejmě také vám.
Na jablečné kapsičky budete potřebovat:
- 175 g tvarohu
- 175 g moučkového cukru
- 175 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 vaječný žloutek navíc
- 3-4 jablka, nejlépe sladké odrůdy
- 1 kávovou lžičku skořice
- 1 kávovou lžičku tekutého vanilkového extraktu
- 6 polévkových lžic slunečnicového, nebo ještě lépe kokosového oleje
- 40 g máku
- 50 ml plnotučného mléka
- 1 prášek do pečiva
- rozinky
- sůl
Příprava
Ve středně velké misce promíchejte tvaroh s polovinou cukru, přidejte olej, vanilkový extrakt a jemně osolte. Základ těsta přadně promíchejte, než do něj přidáte mouku s práškem do pečiva a druhou polovinou cukru. Těsto pořádně prohněťte, aby bylo vláčné. Někdy je potřeba přidat trošku vody či vlažné vody, aby těsto získalo potřebnou konzistenci, a vy jste ho mohli rozválet.
Z těsta vyválejte dvě kulaté placky o průměru kolem 25 centimetrů. Obě placky rozdělte na osm stejných trojúhelníkových dílů, do nichž udělejte několik podélných zářezů. Ty mohou, ale nemusí jít skrz naskrz. Pokud proříznete těsto úplně, jablka uvnitř kapsiček budou propečenější.
Jablka si vykrojte a nakrájejte je na plátky, které vyskládejte do základny trojúhelníčků. Máte-li rádi rozinky, můžete jich pár do každé kapsičky přisypat. Jablka pak do těsta zabalte, aby vznikly kapsičky. Naplněné kapsičky naskládejte na pečicí plech a potřete je směsí mléka, žloutku a máku. Směs můžete přisladit, pokud máte kyselejší odrůdu jablek.
Taštičky dejte na 25-30 minut do trouby, pečte je při teplotě 180 °C.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Zdravé jablečné sušenky bez mouky a cukru jsou za 10 minut hotové