Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Jablečné kapsičky: udělejte si radost vynikajícím dezertem

Podzim přál mlsání. Nejen proto, že už nemusíte hubnout do plavek, ale hlavně díky bohaté úrodě jablek, hrušek, ovocných džemů a dalších sladkých, a přesto zdravých pochutin.
jablečné kapsičky
Jablečné kapsičky jsou jedním ze způsobů, jak zpracovat velkou úrodu jablek. (zdroj foto: tymr.cz)

Typickým podzimním dezertem jsou také jablečné kapsičky. Tohle chutnou alternativou ke klasickému štrúdlu uděláte dojem na návštěvy a radost svým dětem. A zachutnají samozřejmě také vám.

Na jablečné kapsičky budete potřebovat:

  • 175 g tvarohu
  • 175 g moučkového cukru
  • 175 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 vaječný žloutek navíc
  • 3-4 jablka, nejlépe sladké odrůdy
  • 1 kávovou lžičku skořice
  • 1 kávovou lžičku tekutého vanilkového extraktu
  • 6 polévkových lžic slunečnicového, nebo ještě lépe kokosového oleje
  • 40 g máku
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • rozinky
  • sůl

Příprava

Ve středně velké misce promíchejte tvaroh s polovinou cukru, přidejte olej, vanilkový extrakt a jemně osolte. Základ těsta přadně promíchejte, než do něj přidáte mouku s práškem do pečiva a druhou polovinou cukru. Těsto pořádně prohněťte, aby bylo vláčné. Někdy je potřeba přidat trošku vody či vlažné vody, aby těsto získalo potřebnou konzistenci, a vy jste ho mohli rozválet.

Z těsta vyválejte dvě kulaté placky o průměru kolem 25 centimetrů. Obě placky rozdělte na osm stejných trojúhelníkových dílů, do nichž udělejte několik podélných zářezů. Ty mohou, ale nemusí jít skrz naskrz. Pokud proříznete těsto úplně, jablka uvnitř kapsiček budou propečenější.

Jablka si vykrojte a nakrájejte je na plátky, které vyskládejte do základny trojúhelníčků. Máte-li rádi rozinky, můžete jich pár do každé kapsičky přisypat.  Jablka pak do těsta zabalte, aby vznikly kapsičky. Naplněné kapsičky naskládejte na pečicí plech a potřete je směsí mléka, žloutku a máku. Směs můžete přisladit, pokud máte kyselejší odrůdu jablek.

Taštičky dejte na 25-30 minut do trouby, pečte je při teplotě 180 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zdravé jablečné sušenky bez mouky a cukru jsou za 10 minut hotové

Rychlý jablečný koláč, který máte za 5 minut hotový

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek