Domů » Recepty » Maso » Luxusní zapékané přírodní vepřové řízky se sýrem
Maso Recepty Slaná jídla

Luxusní zapékané přírodní vepřové řízky se sýrem

zapékané vepřové řízky
Vepřové řízky mohou vypadat různě. Zkusíte tuto verzi? (Foto: electropiknik.cz)
Vepřové řízky jsou česká klasika. Ale někdy se může stát, že se vám i tohle jídlo přejí. Přírodní řízek bez trojobalu je zase takový nijaký, něco mu chybí. A právě ty chybějící ingredience dodává náš dnešní recept, nad kterým zaplesá srdce každého gurmána, který je zároveň milovníkem dobrého masa. Vepřové, potažmo i řízky totiž můžete jen zlehka orestovat a pak je zapéct s takovými dobrotami, jako jsou žampiony nebo cherry rajčátka. V našem dnešním receptu vám prozradíme, jak na to. Z vepřového však tento pokrm chutná přeci jen lépe.

Ingredience na zapékané vepřové řízky

Na zapékané vepřové řízky pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 vepřové řízky
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra (eidam, gouda nebo cheddar)
  • 8 cherry rajčátek
  • 4 žampiony
  • 4 plátky šunky
  • 1-2 klobásy
  • 1 pálivou papričku
  • Vaše oblíbené grilovací koření
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Příprava

V oleji rozmíchejte grilovací koření a trochu soli a naložte do něj všechny čtyři řízky. Nádobu s nimi přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ji na několik hodin ho lednice. Po vyjmutí z marinády naložené řízky zprudka orestujte na pánvi bez oleje. Bude stačit ten, který nasáknou při marinování. Restovat stačí 1-2 minuty z každé strany, protože maso se pak bude ještě zapékat. Při restování řízky opepřete.

Orestované plátky masa přendejte na plech na pečení vyložený pečicím papírem a navrstvěte na ně najemno nakrájenou pálivou papričku, na kolečka nakrájená cherry rajčátka a kolečka klobásy. Přidejte také na plátky nakrájené žampiony. Nakonec každý řízek překryjte plátkem šunky a zasypte strouhaným sýrem.

Plech s řízky dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud se sýr nerozteče a nevytvoří se na něm zlatavá krusta. V závislosti na typu sýra to obvykle trvá 5-10 minut. Podávejte horké se steakovou nebo pepřovou omáčkou a zeleninovou oblohou, případně s bramborem, bramborovou kaší nebo hranolky. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Masové placky s houbami vám zlepší sychravý den

Masová rolka se sýrem v mléčném těstíčku – ideální oběd

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře