Sobota , 26. 11. 2022

Artur

Křupavé rohlíky z pivního těsta, po kterých se jen zapráší

Zkuste si s láskou připravit domácí rohlíky, na kterých si pochutnáte společně se svou rodinou. Domácí pečivo se s kupovaným nedá srovnat.
rohlíky
Domácí rohlíky ve výsledku nejsou tak složité a pochutnáte si na nich víc.

Koupit pečivo v obchodě je sice rychlé, ale druhý den ho pomalu můžeme vyhodit do koše. Navíc i ceny pečiva jsou poslední dobou čím dál vyšší. Zkuste proto čas od času zpomalit a věnovat čas i třeba takové banalitě jako jsou rohlíky. Bude to sice trvat déle, budete na to potřebovat nějaké suroviny a rohlíky budou velmi rychle pryč, ale garantujeme vám, že každé sousto za to všechno bude stát.

TIP: Domácí rohlíky nejvíce chutnají s domácí zavařeninou nebo paštikou. Vychutnat si je ale můžete klidně i jen tak s kouskem másla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Čerstvé pečivo vždy na stole: Domácí žemle s lněným semínkem

Jak upéct domácí pečivo? Skvělé recepty na nejvoňavější housky i chleba

Domácí rohlíky z pivního těsta

porce
g / porce
Ingredience:
  • 170
    170
    g
    hladké pšeničné mouky
  • 130
    130
    g
    polohrubé pšeničné mouky
  • 1
    1
    lžička
    cukru krystal
  • 10
    10
    g
    čerstvého droždí
  • 160
    160
    ml
    světlého piva
  • 20
    20
    g
    sádla
  • 7
    7
    g
    soli
  • 1
    1
    ks
    vejce S
  • 2
    2
    lžíce
    celého kmínu
  • 1
    1
    lžíce
    máku

Postup:

  1. Nejdříve si dáme vzejít kvásek, aby bylo těsto nadýchané a rohlíky pěkně křupavé. Do piva pokojové teploty rozdrobíme droždí a necháme pár minut odpočívat.

  2. Mezitím si prosejeme do větší misky obě mouky, přidáme cukr, povolené sádlo a sůl. Suroviny promísíme, a nakonec přidáme i pivo s droždím. Ručně vypracujeme vláčné těsto, které dáme do tepla asi na hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto si přesuneme na pomoučněný vál, kde ho rozdělíme na sedm stejných kousků. Každý několikrát rukou prohněteme a ve tvaru bochánku ho následně necháme asi 10 minut odležet. Poté z něj válečkem uděláme trojúhelník (případně stačí placka), který srolujeme do tvaru rohlíku. Aby rohlík držel pěkně pohromadě, tak ho ještě v jeho finální podobě přejedeme dvakrát válečkem. Spoje se tak upevní.

  4. Připravené rohlíky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme je utěrkou. Necháme dalších asi 30 minut kynout.

  5. Troubu si vyhřejeme na 220 °C. Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem a kmínem. Pečeme je přibližně deset minut a následně je necháme vychladnout na mřížce.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
střední recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek