Čtvrtek , 12. 12. 2024

Simona

Ta pravá Itálie u vás doma: Zapečené těstoviny s kuřecím

Italská kuchyně má právem celosvětové renomé. A náš dnešní recept se těmi z Apeninského poloostrova inspiruje. Díky němu si můžete dopřát pravé italské jídlo i doma. Hotovo budete mít o poznání rychleji, než kdybyste vařili české omáčky.
těstoviny
Krémové, rychlé a plné chuti! (foto: 123RF)

Italská kuchyně vyniká svojí jednoduchostí a plnou chutí jídel zároveň. Pro uspěchaný pracovní týden je to ideální volba, jak rychle nasytit sebe, partnera nebo celou rodinu. Výtečné těstoviny s kuřecím masem vás přenesou na slunnou riviéru.

Ingredience na těstoviny s kuřecím (4 porce)

Těstoviny:

  • 400 g těstovin
  • 2 celá kuřecí prsa
  • 200 g strouhané mozzarelly
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • Čerstvá petrželka
  • Sůl a pepř

Omáčka:

  • 300 ml silného kuřecího vývaru
  • 250 ml polotučného mléka
  • 200 g strouhaného parmezánu
  • 40 g hladké mouky
  • 20 ml olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • Sůl a pepř

Příprava

Začněte přípravou omáčky. Olivový olej si rozpalte v širokém hrnci a během jedné minuty na něm zprudka orestujte na plátky nakrájený česnek. Zasypte moukou, stáhněte teplotu a za stálého míchání restujte asi minutu. Pak do hrnce přelijte vývar. Ten by neměl být studený, ale ani příliš horký. Omáčku důkladně rozmíchejte, aby se moučná směs ve vývaru rozpustila. Vařte několik minut.

Mléko si našlehejte a přidejte ho do vývaru. Za stálého míchání vařte asi dvě minuty, dokud omáčka nezačne houstnout, a naráz do ní vysypte všechen strouhaný parmazán. Přidejte také pepř a sůl a důkladně míchejte, aby se parmazán rovnoměrně rozpouštěl a omáčka se vám nezačala připalovat. Po rozpuštění parmezánu vařte ještě asi minutu a pak omáčku odstavte z plotny.

Těstoviny, nejlépe italské, si uvařte podle návodu „al dente“. Uvařené těstoviny sceďte a rozmíchejte do nich na nudličky nakrájené kuřecí maso, špetku soli a pepře a najemno nakrájenou petrželku. Těstoviny s kuřecím pak přesypte do pečicí formy vymazané olivovým olejem a zasypte směsí strouhaných sýrů. Nakonec vše zalijte omáčkou, která těstovinami i sýrem proteče. Formu dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud sýr nezezlátne. Obvykle to trvá 20-30 minut. Podávejte ještě horké. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Italské okénko: Připravte si plněné koblihy bomboloni

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Těstoviny s cuketou a smetanovou omáčkou budou mít úspěch

Rychlé těstoviny s omáčkou, mletým masem a sýrem jsou naprosto famózní!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek