Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

I tiramisu může být ještě lepší. Vyzkoušejte náš tiramisu dort

Itálie dala světu celou řadu skvělých pokrmů. A tiramisu mezi nimi hraje v mnoha ohledech prim. Jde o skvělý zákusek, který přitom není plný cukru. Připravit si opravdové tiramisu není nic jednoduchého, a navíc potřebujete mandlový likér Amaretto. My však pro vás máme recept na dort, který se sice italským dezertem inspiruje, ale objede se bez speciálních ingrediencí. A přitom je ještě o něco lepší než originál.
tiramisu dort
Tiramisu dort nejen ke kávě. (foto: prirodajelek.cz)

Ingredience na tiramisu dort

Na korpus na tiramisu dort si připravte:

  • 4 vejce
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 30 ml oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 15 g holandského kakaa
  • Šťávu z poloviny citronu
  • Špetku soli

Na krém budete potřebovat:

  • 200 g mascarpone nebo plnotučného tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru krystal
  • 50 ml převařené vody
  • 4 vaječné žloutky
  • 1 balení želatiny

Kromě toho se neobejdete bez:

  • 100 ml převařené vody
  • 10 g holandského kakaa
  • 30 ml rumu
  • 10 g instantní granulované kávy

Příprava

Tiramisu dort – vidwonávod

Vejce si rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky zlehka prosolte a rozmíchejte si je vidličkou. Zakapejte je citronovou šťávou a začněte šlehat na mírné obrátky. Postupně přidávejte cukr. Cílem není vyšlehat klasický sníh, spíš lehkou pěnu. Do té pak zapracujte také vaječné žloutky. Do vaječné směsi postupně zapracujte mléko a olej. Nakonec do těsta prosejte mouku s kakaovým práškem.

Těsto důkladně zpracujte a pak ho přelijte do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem. Formu dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte po dobu přibližně 30 minut. Upečený korpus nechte vystydnout. V mezičase si můžete připravit krém z mascarpone.

Želatinu si rozpusťte v převařené teplé vodě a nechte ji „nabobtnat“. Celý proces by měl zabrat asi čtvrt hodinky. V jiné nádobě si smíchejte vaječné žloutky s cukrem a vyšlehejte je do pěny. Do této pěny postupně za stálého šlehání přelijte želatinu. Hmotu nechte několik minut odpočinout a pak do ní zapracujte mascarpone a vyšlehanou šlehačku. Krém pořádně vyšlehejte tak, aby vznikla hebká a stejnoměrná hmota.

Vychlazený korpus rozkrojte podélně na dvě poloviny, měly by být asi centimetr až centimetr a půl široké. Pokud se vám nepodaří udělat dva stejné díly, ten silnější bude základna dortu. Od svrchního dílu odkrojte asi centimetr okraje, bude mít tedy menší průměr než základna. Přebytečný korpus můžete sníst, jiné využití pro něj není.

K TÉMATU  Univerzální kakaový korpus jak od mistra cukráře

Spodní díl dortu vložte zpět do formy. Vodu z poslední části surovin si přiveďte k varu a rozmíchejte v ní instantní kávu a rum. Pak ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu a potřete s ní spodní díl dortu. Poté na něj navrstvěte přibližně polovinu krému.

Na krém položte druhý díl těsta a také jej potřete kávovým roztokem. Na zbytek korpusu rozprostřete druhou polovinu krému.

Hotový dort posypte holandským kakaem a dejte na tři hodiny do lednice. Pak jej vyklepněte z formy, je připraven k servírování. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tiramisu palačinky jako odpolední dezert pro lepší den

Babiččino rychlé a jednoduché Tiramisu

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek