Domů » Recepty » Dezerty » Dorty » Recept na čokoládový dort. Vystačíte si s polévkovou lžící místo váhy
Dorty Pečení Recepty Sladká jídla

Recept na čokoládový dort. Vystačíte si s polévkovou lžící místo váhy

čokoládový dort
Potěšte sebe i své blízké čokoládovou dobrotou. (zdroj foto: receptty.cz)
Většina lidí má doma mikrovlnnou troubu, kterou používá nejčastěji k ohřívání jídel a nápojů. Pokud má trouba i další funkce, lze v ní například dopéct pizzu, a podobně. Při zakoupení mikrovlnné trouby k ní sice obvykle dostanete i knížku s recepty, ale ruku na srdce, kdo z nás je opravdu vyzkoušel? A přece může i mikrovlnná trouba při přípravě jídel pomoci, a především urychlit některé procesy.

Napadlo vás však někdy „mikrovlnku“ použít i při přípravě dezertů? Pokud ne, podívejte se na náš dnešní recept na čokoládový dort a možná vás budeme inspirovat a hned zítra ho vyzkoušíte.

Postup přípravy je velice snadný, potřebovat budete jen pár základních surovin, a výsledek je překvapivě chutný. Uvidíte sami, že se k tomuto receptu budete i v budoucnu rádi vracet.

Suroviny na těsto

Na přípravu těsta budete potřebovat:

  • 12 polévkových lžic hladké mouky
  • 12 polévkových lžic moučkového cukru
  • 12 polévkových lžic oleje
  • 12 polévkových lžic mléka
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva (celý sáček)
  • podle chuti trochu rumu, a
  • podle chuti trochu skořice.

Suroviny na polevu

Na polevu na dort si připravte:

  • 100 g mléčné čokolády
  • 2 dl sladké smetany, a
  • mleté ořechy.

Postup přípravy těsta

  1. Nejprve vyšlehejte do hladké a lehké pěny vejce a cukr.
  2. Do pěny postupně přidávejte další v receptu předepsané ingredience a vše dobře zamíchejte.
  3. Připravte si žáruvzdornou formu, ideálně o průměru 22 cm, a připravenou směs do ní nalijte.
  4. Nyní budete moci využít svou mikrovlnnou troubu, do níž vložte formu na 5 minut.
  5. Formu vyjměte a takto připravený čokoládový dort nechte alespoň po dobu několika minut odpočinout a takzvaně „dojít“.
  6. Poté jej opatrně překlopte na dostatečně velký plytký talíř.

Postup přípravy polevy

Do kastrolku nebo menšího hrnce nalijte sladkou smetanu a prohřejte ji. Poté v ní rozpusťte mléčnou čokoládu. Směs dobře promíchejte a poleva je hotová a připravená na to, abyste ji nalili na hotový dort. Povrch dezertu poté dozdobte strouhanými ořechy a nechte jej vychladit v lednici.

Před podáváním jej nožem rozdělte na jednotlivé porce a pomocí servírovací lopatky nebo širší čepele nože porce opatrně přendejte na dezertní talířky. K čokoládovému dortu se jako chuťový i estetický doplněk hodí ovoce, například maliny, jahody nebo borůvky.

Teď ještě uvařit dobrou kávu nebo čaj, podle preference hostů, a čokoládový dort k odpolednímu posezení je hotov.

Přejeme vám dobrou chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nadýchaný dort z bílků, který musíte vyzkoušet. Zapomeňte na klasická suchá a hutná těsta

Recept na jedinečný mrkvový dort, který si zamilujete po prvním ochutnání

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">

David Hampl

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře

Přidejte svůj názor