Domů » Recepty » Dezerty » Dorty » Čtyřvrstvý jablečný dort je snazší, než si myslíte. Připravte si ho
Dezerty Dorty Pečení Recepty Sladká jídla

Čtyřvrstvý jablečný dort je snazší, než si myslíte. Připravte si ho

jablečný dort
Jablečný dort je vynikajícím ovocným dezertem (zdroj foto: prirodajelek.cz)
Urodila se vám jablka, ale tradiční štrůdl už vás nebaví? A hlavně se vám zajídá? Pak zbystřete. Máme pro vás recept na čtyřvrstvý jablečný koláč, který si jednoduše zamilujete. Náš koláč je navíc mnohem jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát. Také seznam potřebných ingrediencí vypadá jako nekonečný, ale většinu z nich máte pravděpodobně doma. A navíc se suroviny pro jednotlivé vrstvy opakují.

Ingredience na jablečný dort

Na korpus na jablečný dort budete potřebovat:

  • 6 vajec
  • 250 g moučkového cukru
  • 75 g bramborového škrobu
  • 75 g hladké mouky
  • 50 g holandského kakaa
  • 25 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 2 prášky do pečiva
  • 25 ml vody

Na jablečnou vrstvu si připravte:

  • 1 kg jablek
  • 2 pytlíčky instantní želatiny
  • 25 g másla

Krémovou vrstvu připravíte z:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutků
  • 250 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g bramborového škrobu

Poleva je nejjednodušší, budete potřebovat jen:

  • 50 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 25 ml vody
  • 20 g másla
  • strouhané mandle na posypání

Příprava

Nejprve připravte těsto na korpus. Vaječné bílky rozmíchejte v mixéru s cukrem a postupně k nim po jednom přidávejte žloutky. Mixér pak přepněte na nejnižší rychlost a do směsi přilejte olej s vodou. Pomalu přisypte také mouku s práškem do pečiva a nakonec kakao. Těsto by mělo být tekuté a vláčné. Je-li příliš husté, přidejte trochu vody.

Hotové těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Těsto pečte při teplotě 180 °C po dobu 30 minut. Po upečení korpus rozdělte na dvě stejné části a nechte vystydnout.

Zatímco se těsto peče, můžete se věnovat dalším vrstvám. Oloupejte a odjádřete si jablka. Ta pak nastrouhejte na struhadle s velkými oky, která používáte při přípravě okurkového salátu. Nastrouhaná jablka několik minut povařte na mírném plamenu. Pozor, ať se vám nepřipálí.

Do horkých jablek přimíchejte želé a máslo a ještě chvíli vařte, než začnou tuhnout. Ještě horkou směs nalijte na polovinu vystydlého korpusu a nechte zatuhnout.

Nyní je čas začít s přípravou krému. V polovině mléka rozmíchejte žloutky, mouku a škrob tak, aby v něm nebyly hrudky. Druhou polovinu mléka smíchejte s cukrem a dejte vařit na mírném plamenu. Až mléko přivedete k varu, přilijte do něj druhou směs a vařte, dokud krém nezačne houstnout.

Pak dejte krém na linku vychladnout a po minutě nebo dvou do něj rozmíchejte máslo. Následně krémem natřete jablečnou vrstvu, která by už měla mít pokojovou teplotu.

Na krém položte druhou polovinu korpusu. Na vrch přijde ještě poleva – všechny suroviny kromě mandlí dejte do hrnku nebo malého rendlíčku a umístěte do vodní lázně. Až se čokoláda rozpustí, vše dobře promíchejte a nalijte na korpus. Polevu posypte strouhanými mandlemi. Před servírováním je dobré dort na chvíli odložit do ledničky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyzkoušejte osvěžující nepečený jablečný dort s piškoty. Skvělý lehký dezert ke kávě nebo sladká svačinka!

Jemný a lahodný, to je balkánský jablečný koláč

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře