Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Tvarohový koláč: jedinečná kombinace meruněk a tvarohu

Jestli chcete potěšit své chuťové buňky a udělat radost také rodině a přátelům, připravte jim tento lehký, osvěžující koláč podle dnešního receptu. Je nadýchaný a plný ovoce. My jsme zvolili meruňky, které však můžete nahradit i jinými druhy ovoce, které máte rádi a které je právě dostupné. Kromě čerstvého ovoce můžete použít i ovoce kompotované.
tvarohový koláč
Tvaroh a meruňky je kombinace, kterou si zamilujete. (foto: prirodajelek.cz)

Suroviny pro tvarohový koláč

Abyste mohli připravit lehké, chutné těsto na tvarohový koláč, budete potřebovat:

  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 4 žloutky
  • 12 dkg krystalového cukru
  • 2,5 dl mléka
  • 12 dkg másla, a
  • 1 prášek do pečiva.

Suroviny na střední vrstvu koláče

Na ovocnou a krémovou část koláče budete potřebovat:

  • 25 dkg tvarohu
  • 1 kg meruněk (nebo případně jiného ovoce), a
  • vanilinový cukr

Suroviny na horní vrstvu koláče

Na svrchní část koláče si připravte:

  • 10 dkg krystalového cukru, a
  • 4 bílky.

Tvarohový koláč: příprava

Nejprve si připravte základ těsta, a to tak, že žloutky utřete s cukrem. Poté do této směsi vmíchejte změklé máslo tak, aby vznikla pěna. Do takto připravené pěny přilejte mléko a přidejte po částech rovněž mouku, kterou jste smíchali s práškem do pečiva. Před pečením se vždy doporučuje mouku prosát, aby se do ní dostal vzduch a z ní zase nečistoty.

Plech na pečení vymažte máslem a vysypte moukou. Poté na jeho dno rovnoměrně rozetřete připravené těsto.

V míse si zvlášť připravte krém, a to tak, že do tvarohu jednoduše vmícháte vanilinový cukr. Krém můžete případně i vyšlehat.

Těsto poklaďte meruňkami, které podle velikosti buď jen rozpulte (samozřejmě bez pecek) nebo je nakrájejte na menší kousky. Těsto by mělo být celé pokryté ovocem.

Na vrstvu ovoce rovnoměrně rozetřete připravený tvarohový krém (který je dobré těsně před tím ochutnat, zdali je dostatečně doslazen).

Poté si připravte sníh z bílků a cukru, který bude tvořit poslední, horní vrstvu koláče.

Troubu předehřejte na 180 °C, koláč do ní vložte a pečte po dobu přibližně 30 minut, dokud nemá horní vrstva koláče lehce nahnědlou barvu. Poté koláč nakrájíme a podáváme třeba při odpolední kávě s přáteli nebo rodinou. Dobré chutnání s povídáním!

K TÉMATU  Falešné tiramisu chutná ještě lépe než originál

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Koláč s vanilkovým krémem, který se udělá sám

Krémový koláč: kombinace listového těsta a výborného vanilkového krému

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek