Čtvrtek , 29. 09. 2022

Michal

Koláč s vanilkovým krémem, který se udělá sám

Zákusky s více vrstvami jsou velmi oblíbené, ale také pracné. Obvykle totiž musíte každou vrstvu připravit zvlášť. Náš dnešní koláč je v tomto směru světlá výjimka. Připravíte si jedno těsto a vanilkový krém se při pečení objeví sám od sebe. Nejde samozřejmě o žádný zázrak, ale vtipnou aplikaci základních chemických a fyzikálních pouček.
koláč s vanilkovým krémem
Připravte si koláč s vanilkovým krémem, po kterém se budete oblizovat. (foto: ezy.cz)

Recept na koláč s vanilkovým krémem

Na koláč s vanilkovým krémem budete potřebovat tyto ingredience:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 12 vajec
  • 300 g másla
  • 2 vanilkové cukry
  • Mletou vanilku, případně vanilkový extrakt nebo aroma
  • Sůl

Příprava

Vejce si rozklepněte a oddělte si žloutky od bílků. Žloutky nechte v misce přikryté potravinářskou fólií při pokojové teplotě. Bílky dejte na pár minut do lednice, nebo ještě lépe do mrazničky, aby byly dobře vychlazené. Dejte si však pozor, aby bílky nezačaly promrzat. V mezičase si připravte vodní lázeň a rozpusťte v ní máslo.

Žloutky si spolu s cukrem a vanilkovými cukry vyšlehejte do hutné pěny. Za stálého šlehání do hmoty opatrně přilévejte rozpuštěné máslo. Pokračujte postupným přiléváním mléka. Pak do hmoty zapracujte vanilku nebo vanilkový extrat a znovu ji pořádně vyšlehejte. Nakonec do těsta zapracujte také mouku.

Vaječné bílky vyjměte z lednice, osolte je a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Sníh ručně zapracujte do těsta. Těsto přelijte do vyšší formy na pečení, kterou si vyložte pečicím papírem. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude asi za 40 až 45 minut, když se svrchní vrstva zabarví do zlatova a začnou se na ní objevovat prasklinky.

Pokud jste vše udělali správně, koláč bude mít uprostřed krémovou vrstvu, která bude zdánlivě nedopečená. To je ale záměr, můžete jej bez obav servírovat. Podává se chlazený, v ledničce prostřední vrstva zatuhne a stane se jemnější a krémovější.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jablečný koláč, který máte za deset minut hotový. Vyzkoušíte?

Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek