Středa , 30. 11. 2022

Ondřej

Krémový koláč: kombinace listového těsta a výborného vanilkového krému

Dnes vám přinášíme recept na trochu netradiční dezert z listového těsta, protože se nebude péct s náplní, ale upeče se nejprve samotné a až poté se naplní tím nejjemnějším vanilkovým krémem. Recept je jednoduchý a výsledek doslova ohromující. Pojďte si jej s námi vyzkoušet i vy.
krémový koláč
Krémový koláč, po kterém se jen zapráší! (zdroj foto: teks.cz)

Suroviny potřebné na krémový koláč

Abyste dosáhli jedinečné chuti krému podle tohoto receptu, připravte si na krémový koláč následující:

  • 4 celá čerstvá vejce
  • 510 ml plnotučného mléka
  • 11 polévkových lžic moučkového cukru
  • 3-4 polévkové lžíce polohrubé mouky, a
  • 1 balíček vanilkového cukru.

Další potřebné ingredience

K přípravě tohoto dezertu budete dále potřebovat

  • 235 ml smetany ke šlehání (a případně i ztužovač)
  • 1 balíček listového těsta (nebo případně dva pláty listového těsta), a
  • 140 g moučkového cukru na posypání.

Postup přípravy

Pokud jste si koupili připravené pláty listového těsta, máte první část postupu splněnou. Pokud však máte klasický balíček listového těsta, rozdělte je na dvě poloviny a na pomoučeném povrchu je rozválejte na dva pláty, aby se tak akorát vešly na pečicí plech.

Dalším krokem je upečení samotného listového těsta. Těsto propíchejte pomocí vidličky, upečte, až dostane zlatavou barvu, a poté nechejte oba upečené pláty vychladnout. 

Mezitím si připravte krém, a to tak, že nejprve postupně vmíchejte mouku do 100 ml plnotučného mléka. Do většího hrnce nalijte 400 ml mléka, přidejte vejce a moučkový i vanilkový cukr a za stálého míchání ohřívejte na mírném plameni. Poté do této směsi přidejte mouku a mléko a základ krému míchejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Krém nechte vychladnout a poté jej buďto dobře promíchejte nebo našlehejte pomocí šlehače.

Na plech položte jeden upečený a vychladlý plát listového těsta a potřete jej rovnoměrně připraveným krémem. Vyšlehejte smetanu ke šlehání (můžete použít i ztužovač) a hotovou šlehačku rozetřete na krém. Nahoru položte druhý upečený plát těsta a lehce jej přitiskněte. Dezert dejte na několik hodin do lednice, aby ztuhl, a před podáváním jej posypejte prosátým moučkovým cukrem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Tradiční moravský recept na ty nejlahodnější koláče. Vyzkoušíte?

Koláč bez těsta a s pudinkem? Existuje! Je jednoduchý a vynikající

Jablečný koláč vynikající chuti, po kterém se jen zapráší

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek