Pátek , 03. 02. 2023

Blažej

Domácí vánoční zmrzlina s pravou vanilkou a ovocem

I když jsou Vánoce, i když je zima, dát si zmrzlinu je vždycky prima! Připravte si ji ve sváteční verzi podle dnešního receptu a zapojte do toho celou rodinu.
vánoční zmrzlina
ilustrační obrázek

Domácí zmrzlinu v tomto receptu můžete samozřejmě nahradit i kupovanou verzí, nicméně pokud nespěcháte, vychutnejte si okamžiky přípravy s celou rodinou. I o tom jsou přece Vánoce. Ukažte dětem, jak se zmrzlina vyrábí a zapojte je do tohoto procesu. Uvidíte, že ve výsledku vám bude vánoční zmrzlina o to více chutnat, když si ji připravíte společně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vánoční kafíčko s čokoládou a perníčkem

Banánová zmrzlina ze 3 ingrediencí. Neobsahuje laktózu ani cukr

Vánoční zmrzlina

porce
g / porce
Ingredience:
  • 400
    400
    ml
    plnotučného mléka
  • 2
    2
    kelímky
    smetany ke šlehání
  • 1
    1
    vanilkový lusk
  • 6
    6
    žloutků
  • 150
    150
    g
    cukru krystal
  • 2
    2
    lžíce
    javorového sirupu
  • 200
    200
    g
    sušeného ovoce (např. papája, rozinky)
  • 1
    1
    lžička
    skořice
  • 80
    80
    g
    nahrubo mletých pistácií
  • 1
    1
    lžička
    moučkového cukru
  • ovoce na ozdobu

Postup:

  1. Sušené ovoce promíchejte se dvěma polévkovými lžícemi javorového sirupu a nechte odstát.

  2. Do rendlíku nalijte plnotučné mléko a smetanu ke šlehání a metličkou je promíchejte. Přidejte dřeň z vanilkového lusku a směs přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, odstavte a nechte asi 10 minut chladnout.

  3. Žloutky s krystalovým cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a poté je vmíchejte do vlažné směsi mléka se smetanou. Vzniklou směs jemně, ale důkladně promíchejte metličkou a následně ji asi čtvrt hodiny na mírném plamenu prohřívejte na plotně. Směs by měla postupně zhoustnout.

  4. Směs přendejte do misky a nechte zchladnout. Při chladnutí by měla být přikrytá nejlépe potravinářskou fólií, aby se na ní nevytvořil škraloup. Po vychladnutí přendejte zmrzlinu do lednice a nechte ji tam asi dvě hodiny odležet.

  5. Zmrzlinu přendejte do formy a vložte ji na přibližně pět hodin do mrazáku. Až bude vánoční zmrzlina skoro zmrzlá, vyndejte ji ven a z formy ji vyškrábněte do misky. Prošlehejte ji šlehačem. Jakmile bude dostatečně načechraná, vmíchejte do ní nasekané ořechy, ovoce se sirupem a skořici. Zmrzlinu vraťte do formy a nechte zmrznout přes noc. Podávejte dozdobené ovocem a lehce posypané moučkovým cukrem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
střední recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek