Domácí vánoční zmrzlina s pravou vanilkou a ovocem
Domácí zmrzlinu v tomto receptu můžete samozřejmě nahradit i kupovanou verzí, nicméně pokud nespěcháte, vychutnejte si okamžiky přípravy s celou rodinou. I o tom jsou přece Vánoce. Ukažte dětem, jak se zmrzlina vyrábí a zapojte je do tohoto procesu. Uvidíte, že ve výsledku vám bude vánoční zmrzlina o to více chutnat, když si ji připravíte společně.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vánoční kafíčko s čokoládou a perníčkem
Banánová zmrzlina ze 3 ingrediencí. Neobsahuje laktózu ani cukr
Vánoční zmrzlina
- 400400mlplnotučného mléka
- 22kelímkysmetany ke šlehání
- 11vanilkový lusk
- 66žloutků
- 150150gcukru krystal
- 22lžícejavorového sirupu
- 200200gsušeného ovoce (např. papája, rozinky)
- 11lžičkaskořice
- 8080gnahrubo mletých pistácií
- 11lžičkamoučkového cukru
- ovoce na ozdobu
Postup:
Sušené ovoce promíchejte se dvěma polévkovými lžícemi javorového sirupu a nechte odstát.
Do rendlíku nalijte plnotučné mléko a smetanu ke šlehání a metličkou je promíchejte. Přidejte dřeň z vanilkového lusku a směs přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, odstavte a nechte asi 10 minut chladnout.
Žloutky s krystalovým cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a poté je vmíchejte do vlažné směsi mléka se smetanou. Vzniklou směs jemně, ale důkladně promíchejte metličkou a následně ji asi čtvrt hodiny na mírném plamenu prohřívejte na plotně. Směs by měla postupně zhoustnout.
Směs přendejte do misky a nechte zchladnout. Při chladnutí by měla být přikrytá nejlépe potravinářskou fólií, aby se na ní nevytvořil škraloup. Po vychladnutí přendejte zmrzlinu do lednice a nechte ji tam asi dvě hodiny odležet.
Zmrzlinu přendejte do formy a vložte ji na přibližně pět hodin do mrazáku. Až bude vánoční zmrzlina skoro zmrzlá, vyndejte ji ven a z formy ji vyškrábněte do misky. Prošlehejte ji šlehačem. Jakmile bude dostatečně načechraná, vmíchejte do ní nasekané ořechy, ovoce se sirupem a skořici. Zmrzlinu vraťte do formy a nechte zmrznout přes noc. Podávejte dozdobené ovocem a lehce posypané moučkovým cukrem.