Velikonoční seriál: Pokud se nepostíte, jaké dobroty nachystat na Velký pátek?
![Velký pátek](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/1970/01/velky-patek.jpg)
Půst se zpravidla držel už od čtvrteční snídaně, přes Velký pátek, až do snídaně připadající na Bílou sobotu. Kdo však půst nemohl vydržet, mohl si k jídlu nachystat rybu. A kdo ji neměl, mohl si upéct její náhražku v podobě bramborového těsta ve tvaru ryby.
I z hlediska tradic platilo rčení – jiný kraj, jiný mrav, proto na dalších místech se jediným jídlem dne staly husté polévky z toho, co dům dal. Takové polévky se nesly především ve znamení luštěnin, brambor, špenátu, ale také zelí.
Recepty na Velký pátek
Rybí svítek se zeleninou
![ryba](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/1970/01/velikonoce-ryba.jpg)
Ingredience:
- 400 g ryby dle chuti
- 2-3 žloutky
- 2-3 lžíce mléka
- sůl, pepř
- jemně nakrájená petrželka
- trochu strouhanky
Postup:
Rybu osolíme, opepříme a necháme podusit pod poklicí bez podlévání. Podušené maso pomeleme, smícháme se žloutky, petrželkou a mlékem. Následně si z bílků vyšleháme sníh, který vmícháme do rybí směsi a zahustíme strouhankou.
Ze směsi poté vytvarujeme menší válečky, které poklademe do vymaštěného plechu a pečeme v troubě dozlatova. Připravené svítky je nejlepší podávat s čerstvým jarním salátkem.
Velikonoční bramboračka
![bramboračka](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/1970/01/velikonoce-bramboracka.jpg)
Ingredience:
- 100 g bylinek (kombinaci petrželky, pažitky, špenátu, kerblíku a kopřivy)
- 200 g brambor
- 1,5 l zeleninového nebo masového vývaru
- 1 lžička jíšky
- 4 lžíce smetany na vaření
- hrstka hub dle chuti
- koření – sůl, pepř, kmín, libeček
Postup:
Připravený vývar ochutíme kořením a přidáme najemno nasekané bylinky. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a houby. Vaříme do změknutí přibližně 10-15 minut.
Poté polévku zahustíme jíškou dle chuti a opět chvilku povaříme. Závěrem dolijeme smetanu a případně doladíme podle své chuti.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT