Sobota , 20. 04. 2024

Marcela

Velikonoční seriál: Škaredá středa. Na čem si pochutnat?

Velikonoce jsou skoro za dveřmi a většina nadšených hospodyněk hledá inspiraci na sváteční recepty. Právě proto jsme pro letošek připravili menší velikonoční seriál plný sladkých i slaných receptů, které se díky tradicím pěkně sladí s konkrétními dny. Pojďme se mrknout na první díl, který se ponese ve znamení Škaredé středy.
Škaredá středa
Jídlo na Škaredou středu bylo mělo vypadat neupraveně. Proč?

Škaredá středa neboli Sazometná je neodmyslitelně spojená s hanebným činem Jidáše, který právě v tento den zradil a udal Ježíše Krista. Přívlastek škaredá si získala právě vlivem toho, že se Jidáš v tento den škaredil a dělal nepěkné věci, na které následně i sám doplatil.

Škaredá středa na stole?

Jídlo o Škaredé středě by proto mělo vypadat nevzhledně. I samotné hospodyňky se v minulosti usilovně snažily, aby jídlo vypadalo na první pohled nepovedeně. Nejčastěji se proto připravovaly trhance, bramboráky a různé placky.

Recepty na Škaredou středu

Trhanec s ořechy, rozinkami a ovocnou omáčkou

trhanec
Tradiční český trhanec s povidly.

Ingredience na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • hrst rozinek a ořechů
  • špetka soli

Ingredience na dokončení:

  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička skořice
  • máslo na opečení
  • moučkový cukr
  • hustá zavařenina

Postup:

Rozinky a ořechy zalijeme rumem a necháme chvilku odležet. Mezitím oddělíme žloutky od bílků. Žloutky následně smícháme s mlékem, moukou a solí. Poté bílky vyšleháme do tuhého sněhu a promícháme s připraveným těstem.

Potom rozehřejeme máslo, vylijeme na pánev připravené těsto a na něj rovnoměrně poklademe naložené rozinky a ořechy. Pečeme přibližně 7 minut do té doby, dokud nebude spodní strana dozlatova. Placku následně obrátíme, znovu pečeme a s pomocí vařečky vytvoříme menší trhance.

Závěrem zasypeme těsto cukrem smíchaným se skořicí a promícháme. Trhance přemístíme na talíř, lehce je posypeme moučkovým cukrem a zlehka pokapeme ovocnou omáčkou. 

Besedické bramboráky

bramboráky
K snídani trhanec, k večeři bramboráky.

Ingredience:

  • 1 kg starších brambor
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • kousky slaniny
  • sůl, kmín
  • máslo nebo sádlo na osmažení

Postup:

Brambory oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z nich veškerou vodu. Poté je promícháme s vejci, na kostičky nakrájenou slaninou, jemně osolíme, přidáme kmín a lisovaný česnek. Pečlivě promícháme.

Následně na pánev dáme kousek sádla a po pečlivém rozehřátí rozprostřeme asi lžíci bramborové směsi. Jakmile je spodní strana dozlatova, opečeme bramborák také z druhé strany. Ještě horké je potřeme rozpuštěným sádlem.

K TÉMATU  Čtyři jednoduché recepty, na které potřebujete pouze dvě ingredience! Zkuste čokoládové brownies nebo sýrové chipsy!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Velikonoce se blíží! Inspirujte se chytrými nápady na velikonoční vajíčka. Zkuste jednoduché i netradiční způsoby zdobení!

Tradiční velikonoční nádivka s jarními kopřivami

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
40 minut délka vaření
40 minut délka vaření
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek