Úterý , 04. 10. 2022

František

Nevíte jak zužitkovat tvaroh? Vyzkoušejte netradiční masové kuličky

Masové kuličky jsou věrné jídlo. Mají totiž mnoho kombinací a nedá se na nich prakticky nic zkazit. Vydrží v lednici i v mrazáku do zásoby na horší časy.
tvaroh
Už jste někdy měli masové kuličky s tvarohem? (foto: 123RF)

Dnes pro vás máme chuťově zajímavé a bohaté jídlo, které vám může připomenout italskou kuchyni. Přesto v něm hraje nezastupitelnou roli typická česká surovina – tvaroh. Chcete-li si dopřát něco výjimečného, jste tu správně!

Ingredience na masové kuličky (4 osoby)

Mleté maso:

  • 600 g mletého masa
  • 200 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml mléka
  • 20 ml plnotučné hořčice
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 krajíce chleba
  • 1-2 cibule
  • Čerstvé bylinky, pokud máte
  • Sůl, pepř a další koření dle chuti
  • Trochu hladké mouky

Rajčatová omáčka:

  • 300 ml zeleninového vývaru nebo bujónu
  • 200 ml rajčatového protlaku
  • 4 měkká rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 1 balení mleté sladké papriky
  • 1 mrkev
  • Hladká mouka na zahuštění
  • Sůl, pepř a další koření dle chuti

Příprava

Chléb si nalámejte na kousky a nechte ho hodinu nebo dvě namočený v mléce. Cibuli si nakrájejte najemno, česnek si utřete. Maso si prosolte a postupně do něj zapracujte jednotlivé suroviny na kuličky – nejprve tvaroh, pak cibuli, česnek a koření. Vejce si rozklepněte do mističky, vidličkou si je našlehejte a zapracujte je do směsi. Nakonec přidejte hořčici a mlékem nasáklý chléb. Přebytečné mléko slijte.

Z masové směsi si vytvarujte větší kuličky, měly by být tak uprostřed mezi míčkem na stolní tenis a tenisákem. Kuličky zlehka zasypte moukou a rychle je ze všech stran orestujte na pánvi s rozpáleným olejem. Nebudou propečené i zevnitř, důležité ale je, aby se jim na povrchu udělala křupavá krustička. Orestované kuličky vyskládejte na papírovou utěrku, aby z nich okapala zbytečná mastnota.

Na stejném oleji si rovnou udělejte základ na omáčku. Osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli, přidejte mrkev nakrájenou na kostičky a rozmačkaná rajčata. Nejlépe uděláte, pokud je oloupete, ale není to nutné. Když začne cibule zlátnout, přidejte mletou papriku, prolisovaný česnek a rajčatový protlak. Omáčku dobře promíchejte, stáhněte plamen a duste asi pět minut.

K TÉMATU  Nadýchané koblihy bez smažení! Můžete hřešit každý den

Po pěti minutách omáčku nařeďte zeleninovým vývarem a vyskládejte do ní masové kuličky tak, aby byly pokud možno celé ponořené. Pokud nejsou, budete je muset pravidelně obracet. Přikryjte pokličkou a duste na mírném plameni asi 30 minut. Je možné, že budete muset koule jednou nebo dvakrát podlít. Podávejte s rýží nebo s těstovinami. Díky tomu, že je v masové směsi použitý tvaroh, budou kuličky vláčné a šťavnaté. Navíc s dvojitou porcí bílkovin. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Speciální tvarohovo makový koláč pro mlsné jazýčky

Zapečené masové kuličky se sýrem a rajčaty

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek