Čtvrtek , 02. 02. 2023

Nela a Hromnice

Skotská vejce s bylinkovým máslem a tekutým středem

Jak již název napovídá, dnešní pokrm pochází z území Spojeného království. Skotská vejce se stále stejným způsobem připravují přibližně od počátku 19. století a ve Skotsku se řadí mezi tradiční pikniková jídla.
skotská vejce
ilustrační obrázek

Je jen na vás, jestli je budete podávat „po britsku“ tedy na pikniku nebo nějakém výletě nebo si skotská vejce vychutnáte v klidu domova třeba s bramborovou kaší.

TIP: Skotská vejce se tradičně smaží, ale pokud si chcete připravit dietnější podobu tohoto jídla, tak je místo smažení vložte asi na 15 až 20 minut do trouby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rychlé kuličky z mletého masa v sýrové omáčce

Low carb recept: Zapékané mleté maso se sýrem

Skotská vejce

porce
g / porce
Ingredience:
  • 500
    500
    g
    mix mletého vepřového a hovězího masa
  • 6
    6
    ks
    vajec
  • 1
    1
    hrst
    petržele
  • 1
    1
    hrst
    pažitky
  • 1
    1
    hrst
    bazalky
  • 2
    2
    lžíce
    másla
  • 4
    4
    lžíce
    hladké pšeničné mouky
  • 4
    4
    lžíce
    strouhanky
  • slunečnicový olej
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Do hrnce si nalijeme vodu se špetkou soli a dáme vařit. Jakmile voda dojde k bodu varu, přidáme pět vajec a vaříme je krátce přes šest minut. Vejce tak budou uvařená, ale žloutky ještě mírně tekuté. Po uplynutí časomíry vejce okamžitě zchladíme ve studené vodě. Odložíme stranou.

  2. Hovězí a vepřové maso si promícháme společně s trochou soli a pepře. Případně můžeme zakápnout trochou olivového oleje. Uvařená vejce opatrně oloupeme – nespěchejte, bude se to dělat hůře, protože nejsou uvařená úplně natvrdo.

  3. Petržel, pažitku a bazalku si nakrájíme nadrobno. Máslo dáme na chvilku povolit do mikrovlnné trouby a poté do něj bylinky zamícháme.

  4. Masovou směs si rozdělíme na pět částí. Z každé vytvoříme kuličku, kterou v dlani rozplácneme – lépe se to bude dělat s namokřenýma rukama. Do středu každé placky dáme asi čajovou lžičku bylinek s máslem a následně uvařené vejce. Vejce zabalíme. Opět nespěchejte, vejce jsou křehká a snadno se vám může stát, že ho rozmáčknete a žloutek se vám vylije ven.

  5. Vejce zabalená do masové směsi obalíme postupně v pšeničné mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.

  6. V menším hrnci si rozpálíme vyšší vrstvu oleje a skotská vejce v něm usmažíme dozlatova. Odkládáme na papírovou utěrku, aby se měl přebytečný olej kam vsáknout. Podáváme ještě teplé, kdy je střed vejce tekutý.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
britská kuchyně
jednoduché recept
britská kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek