Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Milujete pomazánky? Pak zkuste tyhle tři!

Pomazánky jsou skvělý kulinářský vynález. Mají v kuchyni ohromné využití. A čerstvé jsou nejlepší!
pomazánka
Čerstvé pečivo a domácí pomazánka. Už se nám sbíhají sliny! (foto: 123RF)

A když se taková výtečná domácí pomazánka nanese na čerstvé křupavé pečivo, to je potom luxusní záležitost. Takže pro vás máme recept rovnou na trojici poctivých pomazánek, které prostě musíte vyzkoušet. Užijete si skvělý gastronomický zážitek doslova za pár korun a několik minut práce. Přesvědčte se sama!

Jemná celerová s tvarohem

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 150 g celeru
  • 2 vejce natvrdo
  • 50 g pomazánkového másla
  • Čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu
  • Sůl a pepř na dochucení

Celer si omyjte, oškrábejte a nastrouhejte ho najemno. Slijte přebytečnou vodu a zlehka jej prosolte. Pak přidejte vejce protlačená přes síto (nebo je můžete jednoduše nastrouhat na struhadle), tvaroh a pomazánkové máslo a vše dobře promíchejte. Nakonec pomazánku opepřete, zakápněte citronovou šťávou a znovu důkladně promíchejte. Podávejte s bílým pečivem.

Poctivá pomazánka na topinky

  • 300 g šunkového salámu
  • 200 g strouhaného Eidamu nebo jiného tvrdého sýru
  • 50 ml majonézy
  • 5 vajec natvrdo
  • 20 ml olivového oleje
  • 20 ml plnotučné hořčice
  • 10 ml sójové omáčky
  • 2 červené cibule
  • 2 nakládané okurky
  • Sůl a pepř na dochucení

Šunkový salám, okurky a cibuli si nakrájejte najemno a dejte do velké mísy. Přidejte k nim nastrouhaný sýr a vejce protlačené přes síto. Směs promíchejte a zapracujte do ní olivový olej, majonézu, hořčici a sójovou omáčku. Nakonec pomazánku zlehka osolte a opepřete. Skvěle se hodí na topinky. Ty můžete klidně opéct jen tak na pánvi nebo v toastovači na sucho. Případně na troše oleje nebo másla.

Čerstvá pomazánka ze zakysané smetany

  • 300 ml zakysané smetany
  • 6 vajec natvrdo
  • 25 ml plnotučné hořčice
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Čerstvá pažitka

Vejce si protlačte přes síto a rozmíchejte je v zakysané smetaně. Přimíchejte k nim hořčici, najemno nakrájenou cibulku a utřený česnek. Nakonec pomazánku dochuťte solí a pepřem a dozdobte čerstvou pažitkou nebo jarní cibulkou. Pomazánka je nejlepší na bílém nebo celozrnném pečivu.

K TÉMATU  Sladké pokušení, které potěší všechny milovníky krémových dezertů

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tipy na zdravé svačiny pro školáky. Každodenní inspirace

Léty prověřený recept na původní pařížský salát. Na kupovaný zapomeňte

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek