Lívance na domácí stůl. Jak připravit ty nejlepší?
![lívance](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/livance.jpg)
Čím je možné lívance doplnit? Třeba marmeládou, zakysanou smetanou, medem, ovocem či dokonce javorovým sirupem! Záleží jen na vás, čím si lívance osladíte a jakou formu jím dáte.
Lívance s kefírem a džemem
Že lívance s kefírem ještě neznáte? Tak to je opravdu škoda! Jsou velice časté například v ruské kuchyni, které jsme (ať chceme nebo ne, jelikož jsme taky Slované) tak trochu součástí.
Ingredience
- 400 ml kefíru,
- 3 vejce,
- 2 lžíce cukru,
- špetku soli,
- 2,5 hrnku mouky,
- 1 čajovou lžičku jedlé sody,
- olej na smažení,
- váš oblíbený džem.
Postup přípravy:
- Vejce lehce rozšleháme s cukrem a solí, přidáme kefír a promícháme. Přidejte jedlou sodu.
- Jakmile na těstě uvidíte malé bublinky (soda začala působit), přidejte mouku, promíchejte a nejlépe nechte těsto 10 minut odstát někde v chladu.
- Těsto na lívance či palačinky se nechává odstát v každém receptu, zajistí to totiž u správnou konzistenci, těsto si v lednici odpočine a všechny suroviny se propojí.
- Potom už si jen nahřejte pánev, na kterou nalijete slunečnicový olej ke smažení. Když se olej zahřeje, snižte teplotu a nalijte naběračkou první lívaneček.
- Smažte dozlatova z obou stran.
Ještě teplé lívance (nejlépe prokládané papírovými ubrousky, aby vsákly zbytečný olej na povrchu) servírujte na stůl spolu s džemem. Ideálně pokud máte doma džemů víc – můžete je dát na stůl a každý si zvolí, co chutná právě jemu.
A jaké jsou nejvhodnější lívance pro malé děti?
Variant je bezpočet, ale nejčastěji maminky dělají svým dětem lívance banánové, které jsou přirozeně sladké, a navíc zasytí. Pokud chcete zdravou variantu, můžete je dělat s rýžovou moukou, která je pro nejmenší děti ideální. Potřebovat budete jen onu mouku a několik vajec. Záleží na tom, jaké množství chcete, vše ale mžete odhadnout od oka.
Poměr je asi následující: na jeden větší banán připadnou 2 vejce. Pro děti je na smažení nejlepší kokosový olej, který najdete v každé zdravé výživě a někdy i v obyčejné drogerii. Pokud chcete svým dětem dopřát sladší verzi lívanců, přidejte do směsi med, agávový, javorový, datlový či rýžový sirup. Ozdobit je můžete ovocem, nebo strouhaným kokosem. Abyste docílili hutnějších a nadýchanějších lívanců, můžete do mouky přidat kypřící prášek, který se prodává i bez fosfátů.
Pokud je tato verze na vás moc zdravá a pro děti se vařit nechystáte, můžete kouknout na jiné banánové recepty tady.
Znáte americké lívance
Jedním z trendů jsou nyní americké lívance, které můžeme vidět často v televizi, hlavně jako vyskládané do skvěle vypadajícího komínku a zalité javorovým sirupem. Už na ně máte taky chuť? Tak pokud vás nezaujaly ruské lívance s kefírem, můžete se přiklonit k Západu a vyzkoušet si jejich tradiční verzi.
Ingredience:
- 150 g hladké mouky,
- 1 vejce,
- 200 ml mléka,
- 2 lžíce cukru,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- 1 lžíce másla,
- špetka soli.
Postup přípravy
- Rozmíchejte vejce se solí a přidejte trošku mléka.
- Poté už jen přisypávejte hladkou mouku (nezapomeňte do ní přisypat prášek do pečiva, aby lívance nakynuly!), cukr a zbytek mléka dolijte po troškách.
- Vše důkladně promíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
- Směs vyšlehejte do hustého těsta a nechte jej odstát půl hodiny v ledničce. Děje se tak proto, aby nabobtnalo.
Poté rozehřejte na pánvi kousek sádla a klasicky vylijte naběračkou těsto a smažte dozlatova. Ještě teplé lívance vyskládejte do komínku a přelijte javorovým sirupem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
5 tipů na zdravé, chutné a levné snídaně, které prospějí vaší linii