Domů » Recepty » Recepty na teplá jídla, která připravíte do padesáti korun. Značka: chutné a rychlé
recepty
Co si dnes uvaříte? Rychlé, chutné, a hlavně levné - to jsou naše recepty! (zdroj foto: pixabay.com)
Recepty

Recepty na teplá jídla, která připravíte do padesáti korun. Značka: chutné a rychlé

Najíst se za levný peníz je super nápad – proč prostě vyhazovat peníze za jídlo, když si je můžete uschovat pro něco příjemnějšího. Dáte si oběd za babku, nebo večeři za pár švestek?

Zde jsou tipy na recepty, které připravíte do padesáti korun. Pochutnají si milovníci sladkého, fitness i slaného potěšení. Dobrou chuť!

Salát z cizrny

Super rychlý recept, ve kterém hraje hlavní roli cizrna. Superpotravina, která by ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět! Proč si ji dát? Obsahuje důležité minerály – železo, hořčík, zinek, draslík, selen i vápník. Recepty na cizrnu zná snad každý, vyzkoušejte ale ten náš.

Budete potřebovat:

  • cizrnu,
  • rajčata – čerstvá, nebo sušená,
  • petrželovou nať
  • červenou, nebo jarní cibuli,
  • citron,
  • olivový olej.

Postup přípravy:

  1. Salát si nachystejte z cizrny, kterou jste nechali jeden den namočenou ve vodě, a poté jste ji uvařili doměkka.
  2. V době, kdy se cizrna vaří, si nachystejte čerstvá nebo sušená rajčata a nakrájejte je nadrobno.
  3. Dále si nasekejte nadrobno čerstvou petrželku a také najemno nakrájejte červenou nebo jarní cibulku.
  4. Můžete přidat i pesto z medvědího česneku, které jste si vyrobili na jaře.
  5. Ingredience smíchejte, salát dosolte a opepřete a před podáváním přidejte pár kapek citrónu a kapku lněného nebo olivového oleje.
recepty
Salát z cizrny. (zdroj foto: pixabay.com

Těstovinový salát s tuňákem

Mořské ryby jsou významný a nenahraditelný zdroj jódu, který naší populaci zoufale chybí. Dlouhodobý nedostatek jódu přitom vede k poruchám štítné žlázy. Dejte si lahodný a levný oběd – příprava je rychlá a levná.

Budete potřebovat:

  • těstoviny,
  • 2 vejce,
  • konzervu tuňáka,
  • petrželovou nať,
  • sůl,
  • citron.

Postup přípravy:

  1. Do hrnce dejte vařit těstoviny.
  2. Ve druhém hrnci dejte vařit dvě vejce.
  3. Mezitím si otevřete konzervu tuňáka a vylejte z ní šťávu.
  4. Přichystejte si trochu soli a čerstvou petrželku z květináče v kuchyni nebo z vaší zahrádky.
  5. Vychladlá vejce pokrájejte nadrobno, smíchejte s tuňákem, nasekanou petrželkou a těstovinami.
  6. Na závěr pokapejte čerstvým citrónem. Vynikající a rychlé jídlo si můžete dát například jako večeři nebo odpolední svačinu.

Palačinky patří mezi klasiku

Přiznejte se, kdy jste si naposledy dopřáli pravé nefalšované české palačinky s domácí marmeládou nebo s medem? Jednoduchá příprava, kterou zvládnete i s malými dětmi nebo v případě, že máte málo času. Zasytí, chutnají, prostě ideální nápad!

Budete potřebovat:

  • 2 vejce,
  • 0,5 litru mléka,
  • 1,5 hrnku hladké mouky,
  • olej, máslo,
  • kypřicí prášek,
  • cukr.

Postup přípravy:

  1. Do vysoké mísy klepněte dvě vejce, půl litru mléka, špetku soli, půl sáčku kypřicího prášku, cukr dle chuti a hrnek a půl hladké mouky.
  2. Mixérem nebo ruční metličkou vše spojte v tekuté těsto.
  3. Na pánev dejte pár kapek olivového oleje, kousíček másla nebo trošku ghí.
  4. Počkejte, až bude pánev horká, a pomocí naběračky nalejte na pánev těsto.
  5. Až bude jemně propečené, obraťte těsto pomocí dvou vidliček nebo dřevěných vařeček.

Dobrotu ozdobte domácí marmeládou, pampeliškovým medem, který jste si na jaře uvařili, nebo medem od včel. Zarolujte, servírujte. Dobrota!

recepty
Palačinky. (zdroj foto: pixabay.com)

Bramborové placky

Na toto jídlo jsou známé mnohé recepty, nicméně se v posledních letech se na něj zapomíná, přitom ale patří mezi klasiku v českých kuchyních. Náš recept vám zajistí propečené a křupavé placky, které nejlépe doplňte salátem z červené řepy.

Připravte si:

  • 0,5 kg brambor,
  • lžíci majoránky,
  • hrnek hladké mouky,
  • půl palice česneku,
  • sůl,
  • olej, nebo sádlo na smažení.

Postup přípravy:

  1. Nastrouhejte půl kila brambor tak, že polovinu z nich nastrouháte na hrubém, a polovinu na jemném struhadle.
  2. V míse vymačkejte vzniklou bramborovou vodu, osolte, opepřete, přidejte nastrouhanou polovinu palice česneku, velkou lžíci majoránky, přidejte vejce a hrnek mouky.
  3. Těsto můžete ochutnat a popřípadě těsto ještě dokořenit dle chuti.
  4. Na rozpáleném oleji nebo sádle smažte po obou stranách tenké placky, které budou křupavé.

Dejte si k nim salát z červené řepy, a levné a lahodné jídlo je na stole!

Červená čočka fitness

Tento recept si zamilujete i v případě, že se snažíte dodržovat stanovený jídelníček a hlídáte si kalorie. Červená čočka nenadýmá, a není třeba ji dopředu namáčet. Je bohatá na vitamíny i stopové prvky.

Budete potřebovat:

  • červenou čočku,
  • ocet
  • třtinový cukr.

Postup přípravy:

  1. Červenou čočku omyjte, osolte a uvařte doměkka.
  2. Dochuťte ji kapkou octa a třtinovým cukrem. Voilà! Výživné jídlo je hotovo!
  3. Pokud můžete, doplňte vařeným vejcem nebo volským okem. Čočku podáváme s žitným chlebem se semínky. Dobrou chuť.

Co levného a vynikajícího si uvaříte vy? Nebo máte tipy na další recepty? Podělte se s námi!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Redakce vaří: geniální zdravá dietní snídaně. Rýžová kaše plná dobrot

Kuskus, jáhly, cizrna, bulgur: rostlinná strava je trendy! Vynecháváte maso z jídelníčku? Nahradí ho beze zbytku luštěniny! Které jíst a kolik?

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">

Pin It on Pinterest