Recepty na teplá jídla, která připravíte do padesáti korun. Značka: chutné a rychlé
![recepty](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/delicious-1534220_960_720.jpg)
Zde jsou tipy na recepty, které připravíte do padesáti korun. Pochutnají si milovníci sladkého, fitness i slaného potěšení. Dobrou chuť!
Salát z cizrny
Super rychlý recept, ve kterém hraje hlavní roli cizrna. Superpotravina, která by ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět! Proč si ji dát? Obsahuje důležité minerály – železo, hořčík, zinek, draslík, selen i vápník. Recepty na cizrnu zná snad každý, vyzkoušejte ale ten náš.
Budete potřebovat:
- cizrnu,
- rajčata – čerstvá, nebo sušená,
- petrželovou nať
- červenou, nebo jarní cibuli,
- citron,
- olivový olej.
Postup přípravy:
- Salát si nachystejte z cizrny, kterou jste nechali jeden den namočenou ve vodě, a poté jste ji uvařili doměkka.
- V době, kdy se cizrna vaří, si nachystejte čerstvá nebo sušená rajčata a nakrájejte je nadrobno.
- Dále si nasekejte nadrobno čerstvou petrželku a také najemno nakrájejte červenou nebo jarní cibulku.
- Můžete přidat i pesto z medvědího česneku, které jste si vyrobili na jaře.
- Ingredience smíchejte, salát dosolte a opepřete a před podáváním přidejte pár kapek citrónu a kapku lněného nebo olivového oleje.
![recepty](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/salad-2724355_960_720.jpg)
Těstovinový salát s tuňákem
Mořské ryby jsou významný a nenahraditelný zdroj jódu, který naší populaci zoufale chybí. Dlouhodobý nedostatek jódu přitom vede k poruchám štítné žlázy. Dejte si lahodný a levný oběd – příprava je rychlá a levná.
Budete potřebovat:
- těstoviny,
- 2 vejce,
- konzervu tuňáka,
- petrželovou nať,
- sůl,
- citron.
Postup přípravy:
- Do hrnce dejte vařit těstoviny.
- Ve druhém hrnci dejte vařit dvě vejce.
- Mezitím si otevřete konzervu tuňáka a vylejte z ní šťávu.
- Přichystejte si trochu soli a čerstvou petrželku z květináče v kuchyni nebo z vaší zahrádky.
- Vychladlá vejce pokrájejte nadrobno, smíchejte s tuňákem, nasekanou petrželkou a těstovinami.
- Na závěr pokapejte čerstvým citrónem. Vynikající a rychlé jídlo si můžete dát například jako večeři nebo odpolední svačinu.
Palačinky patří mezi klasiku
Přiznejte se, kdy jste si naposledy dopřáli pravé nefalšované české palačinky s domácí marmeládou nebo s medem? Jednoduchá příprava, kterou zvládnete i s malými dětmi nebo v případě, že máte málo času. Zasytí, chutnají, prostě ideální nápad!
Budete potřebovat:
- 2 vejce,
- 0,5 litru mléka,
- 1,5 hrnku hladké mouky,
- olej, máslo,
- kypřicí prášek,
- cukr.
Postup přípravy:
- Do vysoké mísy klepněte dvě vejce, půl litru mléka, špetku soli, půl sáčku kypřicího prášku, cukr dle chuti a hrnek a půl hladké mouky.
- Mixérem nebo ruční metličkou vše spojte v tekuté těsto.
- Na pánev dejte pár kapek olivového oleje, kousíček másla nebo trošku ghí.
- Počkejte, až bude pánev horká, a pomocí naběračky nalejte na pánev těsto.
- Až bude jemně propečené, obraťte těsto pomocí dvou vidliček nebo dřevěných vařeček.
Dobrotu ozdobte domácí marmeládou, pampeliškovým medem, který jste si na jaře uvařili, nebo medem od včel. Zarolujte, servírujte. Dobrota!
![recepty](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/pancakes-4882706_960_720.jpg)
Bramborové placky
Na toto jídlo jsou známé mnohé recepty, nicméně se v posledních letech se na něj zapomíná, přitom ale patří mezi klasiku v českých kuchyních. Náš recept vám zajistí propečené a křupavé placky, které nejlépe doplňte salátem z červené řepy.
Připravte si:
- 0,5 kg brambor,
- lžíci majoránky,
- hrnek hladké mouky,
- půl palice česneku,
- sůl,
- olej, nebo sádlo na smažení.
Postup přípravy:
- Nastrouhejte půl kila brambor tak, že polovinu z nich nastrouháte na hrubém, a polovinu na jemném struhadle.
- V míse vymačkejte vzniklou bramborovou vodu, osolte, opepřete, přidejte nastrouhanou polovinu palice česneku, velkou lžíci majoránky, přidejte vejce a hrnek mouky.
- Těsto můžete ochutnat a popřípadě těsto ještě dokořenit dle chuti.
- Na rozpáleném oleji nebo sádle smažte po obou stranách tenké placky, které budou křupavé.
Dejte si k nim salát z červené řepy, a levné a lahodné jídlo je na stole!
Červená čočka fitness
Tento recept si zamilujete i v případě, že se snažíte dodržovat stanovený jídelníček a hlídáte si kalorie. Červená čočka nenadýmá, a není třeba ji dopředu namáčet. Je bohatá na vitamíny i stopové prvky.
Budete potřebovat:
- červenou čočku,
- ocet
- třtinový cukr.
Postup přípravy:
- Červenou čočku omyjte, osolte a uvařte doměkka.
- Dochuťte ji kapkou octa a třtinovým cukrem. Voilà! Výživné jídlo je hotovo!
- Pokud můžete, doplňte vařeným vejcem nebo volským okem. Čočku podáváme s žitným chlebem se semínky. Dobrou chuť.
Co levného a vynikajícího si uvaříte vy? Nebo máte tipy na další recepty? Podělte se s námi!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Redakce vaří: geniální zdravá dietní snídaně. Rýžová kaše plná dobrot