Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Drobenkové řezy z jednoduchého těsta

Některé zákusky vypadají naprosto fantasticky, a přitom jsou upečené raz dva.
řezy
Jsou lehké a křehoučké. Vynikající! (foto: ve.lt)

Právě z této kategorie je i dnešní recept na jednoduché a zároveň originální drobenkové řezy. Jediné, co je třeba mít na paměti, že těsto by si mělo přes noc odpočinout v lednici. Nejde tedy o zákusek „poslední záchrany“, který upečete chvíli před tím, než k vám dorazí návštěva.

Suroviny na drobenkové řezy

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Drobenka:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g másla

Na potření těsta budete kromě toho potřebovat jedno vejce a jedno balení vanilkového cukru.

Postup

Do změklého másla si prosejte mouku s práškem do pečiva a těsto důkladně zpracujte, nejlépe v mixéru na pomalé obrátky. Pak do něj přidejte zakysanou smetanu, špetku soli a nechte mixér běžet ještě několik minut. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho přes noc odpočinout v lednici.

Druhý den ráno těsto z lednice vyndejte a nechte ho zteplat na pokojovou teplotu. Pak si ho rozválejte do tenkého obdélníku. Vejce vyklepněte a oddělte žloutek od bílku. Bílek našlehejte vidličkou a rozmíchejte v něm vanilkový cukr. Směsí pak potřete rozválené těsto.

Na bílek přijde drobenka. Ta je velmi jednoduchá – v míse smíchejte mouku s cukrem a pak do směsi rukama zapracujte změklé máslo tak, aby vznikly drobné hrudky. Drobenku rovnoměrně navrstvěte na těsto a to pak srolujte do trubičky. Trochu drobenky si nechte stranou. Trubičku nakrájejte na asi centimetr a půl silné řezy a ty položte na plech na pečení vyložený pečicím papírem.

Vyskládané drobenkové řezy potřete vaječným žloutkem a zlehka je posypte zbytkem drobenky. Hotové řezy dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C, hotové budou za 20-25 minut. Podávat je můžete teplé i studené. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Nechce se vám péct? Zkuste náš krémový zákusek!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vynikající nekynuté koláčky, které jsou měkké a nadýchané

Švestkový koláč s vanilkovým krémem. Zmizí raz, dva, tři!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek