Domů » Recepty » Dezerty » Pětivrstvý dezert s vanilkovým krémem pro slavnostní příležitosti
Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Pětivrstvý dezert s vanilkovým krémem pro slavnostní příležitosti

dezert s vanilkovým krémem
Vanilka je skvělá ingredience. (Foto: ezy.cz)
Recepty, které vám přinášíme, jsou většinou velmi jednoduché. Také dnešní dezert je hotový raz dva, nelekejte se toho, jak krásně vypadá, a že má pět vrstev. Jeho základem jsou tři druhy těsta, které se od sebe liší jen hlavní surovinou. Jedno je makové, druhé kakaové a třetí ořechové. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete si na všechna tři těsta zadělat naráz a rozdělit je až před přidáním posledních ingrediencí. Korpusy jsou spojené lahodným vanilkovým krémem. Celý dezert pak můžete dozdobit hořkou čokoládovou polevou a posypat ořechy, ale objedete se i bez polevy.

Ingredience na dezert s vanilkovým krémem

Na makové těsto na výsledný dezert s vanilkovým krémem budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • Jednu třetinu prášku do pečiva
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mletého máku
  • 75 g moučkového cukru

Při přípravě ořechového těsta se neobejdete bez:

  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • Jedné třetiny prášku do pečiva
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 75 g moučkového cukru

Kakaové těsto se skládá z:

  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • Jedné třetiny prášku do pečiva
  • 100 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 50 g holandského kakaa
  • 50 ml plnotučného mléka

Na vanilkový krém potřebujete tyto ingredience:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 200 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g krupice
  • 3 balení vanilkového cukru
  • Vanilkový extrakt nebo aroma

Na dozdobení si pak nezapomeňte připravit 100 g čokolády na vaření a mleté vlašské ořechy.

Příprava

Připravte si tři větší misky. V každé z nich vypracujete jeden díl těsta, přičemž postup je ve všech třech případech stejný. Rozklepněte si vejce a rozmíchejte v něm cukr, mouku a prášek do pečiva. Přidejte zakysanou smetanu a nakonec také ingredienci, kterou se jednotlivé díly těsta odlišují. Jen u kakaového těsta je lepší nejprve kakao dobře rozmíchat v mléku a teprve pak ho zapracovat do těsta.

Těsta přelijte do tří různých plechů na pečení a postupně je upečte při teplotě 180 °C. Každý korpus bude hotový za 10-15 minut. Upečené korpusy nechte vychladnout na pokojovou teplotu a v mezičase si připravte krém, kterým je následně spojíte, a čokoládovou polevu.

Mléko si na mírném plamenu přiveďte k varu a rozmíchejte v něm cukry spolu s krupicí. Míchejte, dokud směs nezíská konzistenci pudinku. Pak krém z plotny odstavte, přidejte do něj na kousky nakrájené máslo a vanilkový extrakt. Pokračujte v míchání, dokud se máslo nerozpustí a nespojí se se zbytkem krému. Krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Když krém vychladne, začněte spojovat jednotlivé vrstvy. Dospod přijde makový korpus. Na něj naneste polovinu vanilkového krému, dobře jej rozetřete a přiklopte kakaovým korpusem. Poté na něj namažte zbytek krému a následně ořechový korpus. Na vrch přijde čokoláda rozpuštěná ve vodní lázni a nakonec mleté ořechy. Dezert dejte do lednice zatuhnout a podávejte jej chlazený.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Piškotové zákusky s pařížskou šlehačkou. Dezert s příchutí zahraničí

Nadýchaný tvarohový dezert s rozinkami. Upečte si ho nejen na Velikonoce

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře