Úterý , 17. 05. 2022

Aneta

Druhy rýže: Víte, kdy je vhodné použít jasmínovou a kdy raději basmati?

Rýže je velmi populární přílohou, a pokud ji dobře připravíte, jistě si na ní pochutnáte. Zdaleka však není jen jedna jediná rýže, ale máte na výběr hned několik druhů. Znáte je a víte, kdy jakou rýži použít?
druhy rýže
Znáte všechny druhy rýže? (Foto: 123RF)

20. 08. 2021

Rýže je třetí nejčastěji pěstovanou surovinou na světě. Jistě by vás napadlo, že jejím původním domovem je Asie, odkud se postupně rozšířila i na další kontinenty. Dnes se už nevyužívá jen jako příloha, druhy rýže mají řadu využijí, na trhu můžete najít třeba také rýžovou mouku, pivo nebo víno.

Jednotlivé druhy rýže můžete od sebe odlišit na první pohled. A pokud si nevšimnete rozdílu podle jejich vzhledu, navede vás jejich chuť. Jsou totiž opravdu jiné a je dobré, když víte, kdy po které sáhnout.

Rýže basmati

Pěstuje se především v Indii a Pákistánu. Po sklizni se nechává více než rok uskladněná v suchu a temnu. Na rozdíl od dalších druhů má nižší glykemický index, tělo z ní tedy dovede lépe získat a využít obsaženou glukózu. Její zrna jsou delší, po uvaření je sypká, nadchne vás svou vůní. Její chuť vám může připomínat oříšky. Zvolte ji k pokrmům, u nichž nepodáváte omáčku. Hodí se k masu, je vynikající v jídlech indické kuchyně.

rýže basmati
Basmati patří k tomu nejlepšímu na trhu. (foto: 123RF)

Jasmínová rýže

Mezi typické druhy rýže patří ta jasmínová. Tato rýže je původem z Thajska. Využijete ji při přípravě pokrmů čínské kuchyně. Rýže je lepivá, má specifickou chuť i mírně květinovou vůni. Na rozdíl od předchozího druhu je tato ideální přílohou k omáčkám. Pokud ji chcete použít k masu, hodí se ke kuřecímu, krůtímu nebo králičímu. Můžete z ní připravit i sladká jídla.   

jasmínová rýže
Jasmínová svou chutí vyniká. (foto: 123RF)

Červená rýže

Hned na první pohled vás zaujme svou barvou – její zrna mají totiž tmavohnědou barvu. I po uvaření vám zůstanou tvrdší. Často se podává v kombinaci s jasmínovou rýží. Využijete ji jako přílohu v podstatě k jakémukoliv jídlu. Je výborná s omáčkou, ale hodí se i k rybám nebo mořským plodům.

druhy rýže červená
Červená rýže vás zaujme vzhledem i chutí. (foto: 123RF)

Arborio

Jedná se o krátkozrnnou rýži pěstovanou v Itálii. Označuje se též jako kulatozrnná rýže. Má vyšší podíl škrobu, a proto je po uvaření lepivá, působí až kašovitým dojmem. Využijete ji především při přípravě rizota nebo mléčné rýže. Docílíte s ní totiž snadno polotekuté struktury. Velmi podobná je svou konzistencí i možným využitím rýže carnaroli.

arborio
Arborio je italská alternativa rýže. (foto: 123RF)

Černá rýže

Černá rýže patří mezi druhy rýže, která je původem z Číny, kde byl dřív určen jen jako pokrm pro tamní vládce. Dnes nachází pestré využití po celém světě. Někde se z černé rýže v kombinaci s kokosovým mlékem vyrábí dezerty, můžete ji však využít i ve slaných jídlech jako přílohu. Hodí se ji použít promíchanou spolu s dalšími druhy rýže, na pohled tak výsledný pokrm vypadá velmi efektně. Počítejte však při její přípravě s tím, že je nutné ji mít předem namočenou.

druhy rýže černá
Už jste vyzkoušeli černou rýži? (Foto: 123RF)

Tak po které rýži sáhnete nejdřív? Co si uvaříte?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATUJak začít jíst zdravě. Začínejte zlehka, to je první krok

Potraviny, které vás bezpečně zahřejí i v těch nejchladnějších dnech

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

I když školy a školky fungují, tak většina dětí v nich moc času netráví. Stačí jim totiž pár dnů v kolektivu a onemocní. Chřipku střídá nachlazení či angína. Během měsíců, kdy byly doma a nosily roušky, se oslabila jejich přirozená obranyschopnost a nyní jim stačí málo. Tohle byste měli udělat, abyste jejich imunitu opět nastartovali a vaše ratolesti trávily více času v lavici než v posteli.
Jaké jsou vaše plány a cíle? Chcete zůstat v zajetých kolejích zaměstnance? Nebo prahnete po výstupu ze své zóny komfortu, která s sebou nese také start podnikání? Ať už chcete rozjet velkou společnost nebo působit „na vlastní noze”, v obou případech by vám v knihovně mělo dřímat několik knižních výtisků, které mohou člověka sedmimílovými kroky posunout kupředu.
Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.
Do svého jídelníčku můžeme zakomponovat celou řadu potravin. Zapomínat nesmíme především na zeleninu, konkrétně na rajčata, která jsou mnohdy lékaři i odborníky na zdravé stravování označována za zázračnou potravinu. Proč si rajčata vysloužila takovou přezdívku? Proč je mnozí označují za “zázračná”? Důvodem toho jsou zdravotní benefity. Ať už přidáte rajčata do omáčky, polévky nebo jenom na chleba s máslem, uděláte tak něco pro své zdraví.

Nepřehlédněte

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek