Neděle , 24. 09. 2023

Jaromír

Druhy rýže: Víte, kdy je vhodné použít jasmínovou a kdy raději basmati?

Rýže je velmi populární přílohou, a pokud ji dobře připravíte, jistě si na ní pochutnáte. Zdaleka však není jen jedna jediná rýže, ale máte na výběr hned několik druhů. Znáte je a víte, kdy jakou rýži použít?
druhy rýže
Znáte všechny druhy rýže? (Foto: 123RF)

20. 08. 2021

Rýže je třetí nejčastěji pěstovanou surovinou na světě. Jistě by vás napadlo, že jejím původním domovem je Asie, odkud se postupně rozšířila i na další kontinenty. Dnes se už nevyužívá jen jako příloha, druhy rýže mají řadu využijí, na trhu můžete najít třeba také rýžovou mouku, pivo nebo víno.

Jednotlivé druhy rýže můžete od sebe odlišit na první pohled. A pokud si nevšimnete rozdílu podle jejich vzhledu, navede vás jejich chuť. Jsou totiž opravdu jiné a je dobré, když víte, kdy po které sáhnout.

Rýže basmati

Pěstuje se především v Indii a Pákistánu. Po sklizni se nechává více než rok uskladněná v suchu a temnu. Na rozdíl od dalších druhů má nižší glykemický index, tělo z ní tedy dovede lépe získat a využít obsaženou glukózu. Její zrna jsou delší, po uvaření je sypká, nadchne vás svou vůní. Její chuť vám může připomínat oříšky. Zvolte ji k pokrmům, u nichž nepodáváte omáčku. Hodí se k masu, je vynikající v jídlech indické kuchyně.

rýže basmati
Basmati patří k tomu nejlepšímu na trhu. (foto: 123RF)

Jasmínová rýže

Mezi typické druhy rýže patří ta jasmínová. Tato rýže je původem z Thajska. Využijete ji při přípravě pokrmů čínské kuchyně. Rýže je lepivá, má specifickou chuť i mírně květinovou vůni. Na rozdíl od předchozího druhu je tato ideální přílohou k omáčkám. Pokud ji chcete použít k masu, hodí se ke kuřecímu, krůtímu nebo králičímu. Můžete z ní připravit i sladká jídla.   

jasmínová rýže
Jasmínová svou chutí vyniká. (foto: 123RF)

Červená rýže

Hned na první pohled vás zaujme svou barvou – její zrna mají totiž tmavohnědou barvu. I po uvaření vám zůstanou tvrdší. Často se podává v kombinaci s jasmínovou rýží. Využijete ji jako přílohu v podstatě k jakémukoliv jídlu. Je výborná s omáčkou, ale hodí se i k rybám nebo mořským plodům.

druhy rýže červená
Červená rýže vás zaujme vzhledem i chutí. (foto: 123RF)

Arborio

Jedná se o krátkozrnnou rýži pěstovanou v Itálii. Označuje se též jako kulatozrnná rýže. Má vyšší podíl škrobu, a proto je po uvaření lepivá, působí až kašovitým dojmem. Využijete ji především při přípravě rizota nebo mléčné rýže. Docílíte s ní totiž snadno polotekuté struktury. Velmi podobná je svou konzistencí i možným využitím rýže carnaroli.

arborio
Arborio je italská alternativa rýže. (foto: 123RF)

Černá rýže

Černá rýže patří mezi druhy rýže, která je původem z Číny, kde byl dřív určen jen jako pokrm pro tamní vládce. Dnes nachází pestré využití po celém světě. Někde se z černé rýže v kombinaci s kokosovým mlékem vyrábí dezerty, můžete ji však využít i ve slaných jídlech jako přílohu. Hodí se ji použít promíchanou spolu s dalšími druhy rýže, na pohled tak výsledný pokrm vypadá velmi efektně. Počítejte však při její přípravě s tím, že je nutné ji mít předem namočenou.

druhy rýže černá
Už jste vyzkoušeli černou rýži? (Foto: 123RF)

Tak po které rýži sáhnete nejdřív? Co si uvaříte?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Jak účinně zatočit s věčným odkládáním činností na jindy? Zkuste osvědčené metody!

Potraviny, které vás bezpečně zahřejí i v těch nejchladnějších dnech

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

V poslední době se mění seznamovací taktiky žen. Dříve bylo typické, že se přikláněly ke vztahu se starším partnerem. Nyní se karta obrátila a vyhledávají náruče mladíčků. Věkový rozdíl v řádu pár let není nic nevšedního, nicméně láskyplné partnerské pouto mezi čtyřicetiletou ženou a o 10 a více let mladším zajíčkem je pro mnohé na pováženou. Jistě si také pokládáte tu otázku, zda s ním udržíte krok a budete se mu za pár let líbit?
Znáte rýmovník? Pravděpodobně ano. Jedná se o bylinku, kterou velmi často pěstujeme na svých okenních parapetech. Pěstitelé mnohdy nevědí, co si s ní počít, protože roste tak rychle, že nestíháme ani mrknout okem. Rýmovník však využijete. Dá se z něj připravit med, sirup nebo také mastička. A jelikož se jedná o zdraví prospěšnou bylinku, je načase pustit se do výroby jednotlivých produktů.
Současná doba není zcela jednoduchá. A právě veškeré dění kolem nás, každodenní starosti i povinnosti, do toho sem tam nějaký klacík pod nohy, přispívají k tomu, že naše psychická i fyzická odolnost trochu ztrácejí na síle. Jak se co nejvíce zocelit a nabrat tu správnou odolnost v každém směru? Právě na to se nyní podíváme.
Léto se rychle blíží a s ním přichází i doba infekcí močových cest, které trápí nejednu ženu. Jakmile se objeví první nepříjemné příznaky, začněte okamžitě jednat. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle i následnými recidivami. Máte-li k těmto potížím sklony, předcházejte jim!
Možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste nevěděli, jak se rozhodnout. Dokola jste přemýšleli nad tím, jaká je ta vaše správná cesta. Taky jste si asi říkali, jestli to rozhodnutí bude opravdu z vašeho srdce. Jak tedy poznat, co doopravdy chcete a činit tak vždy správná rozhodnutí, která vychází z vašeho srdce? O tom si dnes povíme!
Blížila se sedmá hodina večerní a my už jsme netrpělivě čekali před televizními obrazovkami, až se ozve známá melodie a objeví se mužík s papírovou čepičkou. Večerníček je fenoménem, který si pamatujeme do dneška, zvláště některé oblíbené pohádky, které nám každý večer před spaním přinášel. Zavzpomínejte si na pohádkovou nadílku s námi.
Také někdy nerozumíte tomu, kde se ve vás vzaly negativní pocity? Jak je možné, že se najednou cítíte špatně a podrážděně? Co kdybych vám prozradila, že za to může dokonce i to, co jíte! Možná je to pro vás novinka. Každopádně pojďme si o tom povědět více. V tomto článku pochopíte, jak je to vůbec možné a jak to můžete změnit k lepšímu. Takže určitě pokračujte ve čtení, aby vaše nálada byla už jen lepší a lepší!
Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
Všude kolem nás vykukují nové módní kousky, které prostě musíme mít. Vše máme krásně naservírované na talíři. Současná doba zkrátka a dobře nahrává fast fashion, která je sice na pohled hezká, ale dříve či později se promění v nevábný kus hadru. Jinak to totiž ani nejde. Nemůžeme za pár kaček dostat něco, co nám vydrží navěky, pořád pěkné, necuckaté, sytě barevné. A právě tímhle se dostáváme k tomu, proč tedy dát přednost slow fashion a podpořit raději české značky.

Nepřehlédněte

PLC House je rodinný dům v argentinském Villa Allende. Byl navržen čistě a lineárně, s ohledem na praktičnost, úspornnost a flexibilitu. Tři ložnice, každá s vlastní koupelnou, prostorný prosklený obývací pokoj s výhledem ven na terasu a vzrostlé stromy. To vše na jednom jediném patře. Není nádherný?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek