Domů » Životní styl » Potraviny do mikrovlnky: které byste nikdy v ní nikdy neměli ohřívat?
Životní styl

Potraviny do mikrovlnky: které byste nikdy v ní nikdy neměli ohřívat?

potraviny
Jaké potraviny neohřívat v mikrovlnce? (foto: ezy.cz)
Mikrovlnná trouba je skvělý pomocník v každé domácnosti, ale i v kuchyňkách v zaměstnání. Novější modely dokonce odbourávají tradiční neduhy mikrovlnek, které při ohřívání polévky ohřály jen talíř nebo misku a část pokrmu, zatímco ve středu zůstala úplně studená část. A s trochou cviku v nich ohřejete i knedlíky nebo maso tak, aby jídlo chutnalo jako čerstvě uvaření. Přesto existují potraviny, které do mikrovlnky prostě nepatří. Po ohřátí mohou být dokonce zdraví škodlivé.

Kuře a vejce

Přestože se kuřecí objevuje v mnoha předvařených hotovkách do mikrovlnky, nepatří mezi potraviny k ohřívání vhodné. Mnohem lépe uděláte, pokud sáhnete po krůtím, nebo třeba po vepřovém. Kuřeti obecně pozdější konzumace vůbec nesvědčí. V kuřeti obsažené bílkoviny se totiž rozkládají rychleji než bílkoviny v jiných masech.

Úplně nejlepší je jíst kuře studené poté, co jej tepelně upravíte nějakou šetrnou metodou, například v parním hrnci.

A podobně jsou na tom i vejce, nejen slepičí. Ačkoli si někteří lidé, hlavně studenti na vysokoškolských kolejích, dnes dělají míchaná vajíčka v mikrovlnce, tyto potraviny je nejzdravější uvařené na naměkko. Ani vejci totiž vysoké teploty a dlouhá tepelná úprava nesvědčí. V mikrovlnce pak dojde k intenzivnímu lokálnímu zahřátí, které je pro vejce ještě horší než třeba smažení.

Brambory, řepa a houby

Do mikrovlnky však nepatří i některé bezmasé pokrmy. Třeba všechna jídla, která obsahují houby. V těch jsou totiž lipoidy, fosfatidy a éterické oleje, které mohou v mikrovlnce uvolňovat toxické látky. Ty by přitom při jiné přípravě vůbec nevznikly. Podobně je na tom i řepa, která je prospěšná vysokým obsahem dusičnanů. Ty se přitom v mikrovlnce rozkládají a vytvářejí nové chemické sloučeniny.

Asi nejvíc vás překvapí poslední položka našeho seznamu. Brambory se totiž staly jedním ze základních stavebních kamenů českého jídelníčku. Zejména když si uvědomíme, že jsou základem nejen pro hranolky a bramborové knedlíky, ale i pro krokety, noky nebo halušky.

A všechna tahle jídla do mikrovlnky také nepatří. Ohřívání v mikrovlnce totiž znehodnocuje bramborový škrob, hlavní zdroj sacharidů v bramborách.

Na negativní účinky ohřívání v mikrovlnné troubě pamatujte i při ořhívání jiných potravin. Najde se jich vícero, nejen výše zmíněné. Zejména však při výše uvedených buďte na pozoru a jejich ohřívání v tomto domácím spotřebiči se vyvarujte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Banánová slupka najde v domácnosti své využití. Proč ji nevyhazovat?

Jak v domácnosti šetřit vodou? Aneb ušetřete peníze i přírodu