Středa , 29. 06. 2022

Petr a Pavel

Ryba trochu jinak. Jaký recept můžete letos na Vánoce zkusit a obohatit tak sváteční menu? Zkuste dravce! Sumec chutná skvěle

Ryby jsou zdravé, ale ne každý je umí připravit správně. Při troše cviku, to ale může zvládnout i začátečník. Vyzkoušet můžete klidně dravce. Jejich maso je jemné a křehké. Kromě pstruha vévodí restauracím candát, štika nebo sumec. Nejjednodušeji se ryby připravují lehce kořenění na pánvi nebo na grilu. Až příště zahlédnete filet sumce, připravte si jej s fenyklem podle receptu Lukáše Langa.
Grilovaný sumec

Grilovaný sumec na fenyklovém salátu, s vinnou redukcí a citronovým máslem

Suroviny: 4 porce

  • 800 g očištěného sumce s kůží
  • 2 fenykly
  • 2 pálivé papričky
  • 3 lžíce olivového oleje do salátu + 2 lžíce na brambory
  • olej na opečení ryby
  • 0,5 l červeného vína
  • 150 g cukru krupice
  • 2 citrony
  • 100 g másla
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl, bílý ml. pepř a drcený černý pepř
  • 12 malých brambor (např. druh Grenaille

Postup:

Máslo povolíme na pokojovou teplotu a spojíme se šťávou z jednoho citronu, tymiánem a na drobounko nakrájenou polovinou červené papričky. Máslo dáme na folii, ze které uděláme váleček. Pokud máme malé formičky, dáme máslo do nich a necháme ztuhnout v lednici.

Fenykl důkladně očistíme, podélně rozřízneme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. V misce smícháme citronovou šťávu, olivový olej, očištěnou a nadrobno nakrájenou papričku, 50 g cukru, sůl a jemně drcený pepř. Metlou vyšleháme tak, aby se spojil olej se šťávou. Poté nalijeme směs na fenykl a důkladně promícháme. Přikryjeme folií a necháme asi hodinu ležet v lednici. 

Ze zbytku cukru uděláme karamel a nalijeme červené víno. Necháme zredukovat na tekutost řidšího medu a odstavíme. Brambory uvaříme do “skoro-měkka” a rozkrojíme na půl, poté je opečeme zprudka na oleji.

Očištěného sumce osolíme a opepříme a položíme na rozpálenou pánev, kůží dolů. Kůži opečeme a rybu otočíme. Každou stranu tak 2-3 minutky, podle výšky filetu.

Na střed talíře položíte hnízdo z fenyklového salátu, na salát filet ryby kůží nahoru aby byla vidět barva. Kolem naskládejte 6 půlek brambor. Pokud chceme lehčí verzi, brambory můžeme vynechat. Na horkou rybu položíme 2 plátky citronového másla. Vinnou redukcí polijeme po talíři.

Dobrou chuť! 🙂

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek