Neděle , 02. 10. 2022

Olívie a Oliver

Ty nejlepší polévky do sychravých dnů pěkně pohromadě. Zahřejte se

Česká kuchyně je tradičně polévková, naše babičky a prababičky se poctivým vývarům nikdy nebránily. A i když dnes vývar doma vaří málokdo, neboť většina z nás raději sáhne po bujónu, polévky z našich jídelníčků rozhodně nevymizely. Proto pro vás máme hned pětici poctivých polévek pro sychravé podzimní i mrazivé zimní dny. Dodají vám energii, a navíc skvěle chutnají.
nejlepší polévky
Polévky zahřejí během chladných dnů. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Poctivá květáková polévka

Mezi nejlepší polévky patří ta pro vegetariány, ze živočišných produktů obsahující jen máslo, mléko a případně také sýr. Vegani mohou tyto živočišné suroviny nahradit produkty rostlinného původu a naši květákovou polévku si mohou dopřát také. Původní neveganský recept se skládá z:

  • 500 ml zeleninového vývaru, případně vývaru z bujónu
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 středně velkého květáku
  • 1-2 mrkví
  • 100 g najemno nasekaných stonků celeru
  • 75 g másla
  • 75 g hladké mouky
  • sůl
  • mletý černý nebo zelený pepř
  • mletou sladkou papriku
  • 200 g tvrdého strouhaného sýra dle chuti

Květák rozdělte na růžičky, mrkev si nastrouhejte a vložte je spolu s celerem do většího hrnce. Zeleninu zalijte vývarem o pokojové teplotě a na mírném plamenu přiveďte k varu. Vařte zhruba 10-15 minut, aby vám zelenina změkla, ale nerozvařila se.

Mezitím si v menším kastrolu si rozpusťte máslo a přimíchejte do něj mouku a koření. Za stálého míchání přidejte mléko. Opatrně přiveďte k varu, nepřestávejte míchat a vařte do doby, než vám hmota zhoustne. Pozor na hrudky, hmota by měla být krémová a jemná. Po jedné až dvou minutkách varu přidejte sýr a nechte jej rozpustit.

Krémovou směs postupně přelijte do zeleninového vývaru a polévku dobře promíchejte. Dochutit ji můžete špetkou soli, někteří lidé přidávají i česnek nebo najemno nakrájenou cibulku. Polévku ještě několik minut povařte a pak ji můžete servírovat. Nechte si chutnat!

Houbová polévka s těstovinami

Pokud patříte mezi vášnivé houbaře, asi máte doma plné pytle sušených hub. Uvařit z nich můžete nejen bramboračku nebo gulášovku, ale také naši houbovou polévku z kuřecího vývaru. Hotová je raz dva, ale s přípravou si budete muset dát trošku na čas. Na přípravu houbové polévky s těstovinami budete potřebovat:

  • 150 g sušených hub
  • 2 kuřecí stehna i s kostmi
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 200 g polévkových těstovin
  • 50 g polévkových bylinek dle chuti
  • 25 ml rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř

Houby je třeba připravit si v dostatečném předstihu, aby se polévka skutečně zařadila mezi nejlepší polévky, jakou jste kdy jedli. Nejprve je zalijte horkou vodou a nechte dvě hodiny louhovat. Pak je propláchněte, přeceďte a znovu zalijte horkou vodou, tentokrát na půl hodiny.

K TÉMATU  Levně a netradičně: Bramborová pizza s klobásou

Zatímco se vám houby louhují, můžete si připravit další suroviny. Polovinu cibule si nakrájejte nadrobno, druhou nechte v celku na vývar. Mrkev nakrájejte na kostičky a dejte vařit s nenakrájenou cibulí a kuřecími stehny na vývar. Vývar by se měl táhnout několik hodin, ale stejně jako louhované houby během té doby nepotřebuje vaši pozornost.

Hotový vývar přeceďte. Zeleninu a maso do polévky vraťte, kosti pochopitelně vyhoďte. Houby si lehce osmahněte na pánvičce spolu s najemno nakrájenou cibulkou a přidejte je do vývaru. Ten znovu přiveďte k varu a přidejte do něho těstoviny, bylinky a koření dle libosti. Polévku podávejte s chlebem.

Kuřecí polévka s nudlemi a zeleninou

Kuřecí polévka z vývaru je jednou z největších klasik mezi polévkami. Narazíte na ni prakticky ve všech evropských kuchyních. V některých státech do kuřecí polévky přidávají vejce nebo strouhaný sýr, případně česnek. Ani vy se tak nemusíte bát experimentovat a polévku dochuťte podle svého. Na základní variantu polévky budete potřebovat:

  • 2 kuřecí stehna i s kostmi
  • 250 g brambor
  • 100 g polévkových těstovin
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 kořen petržele
  • 50 g petrželky
  • špetku soli
  • špetku pepře
  • sušené polévkové bylinky

Vývar by se měl táhnout dlouhé hodiny, postavit ho na plotnu můžete už ráno. Vývar se skládá z kuřecích stehen, nahrubo nakrájené cibule, na kostičky nakrájené mrkve, bobkového listu, soli a případně polévkového koření dle vaší chuti. Hotový vývar přeceďte, vyndejte z něj kosti a zeleninu s masem do něj vraťte.

Do vývaru přidejte těstoviny, nakrájené brambory, najemno nasekanou petrželku i na kostičky nakrájenou petržel. Vývar znovu přiveďte k varu a vařte, dokud brambory a těstoviny nezměknou. Mělo by to trvat zhruba 15 minut. Před servírováním polévku přizdobte sušenými bylinkami.

Kuřecí polévka se zeleninou a se smetanou

Kombinace zeleniny a smetany může působit trošku zvláštně, ale tahle kuřecí polévka v sobě jednotlivé chutě skvěle snoubí. Přesvědčte se sama! A pokud si přeci jen nejste jistá, můžete smetanu nahradit svým oblíbeným tvrdým sýrem. Při vaření se neobejdete bez těchto ingrediencí:

  • 2 kuřecí stehna
  • 250 g brambor
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 200 ml smetany
  • 100 g kukuřičného škrobu
  • 50 g sušených polévkových bylinek
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře
K TÉMATU  Nejlepší recept na tradiční vanilkové rohlíčky! Vyzkoušíte?

Vývar začněte chystat už ráno. Jeho základem jsou kuřecí stehna, nahrubo nakrájená cibule, na kostičky nakrájená mrkev a najemno nakrájený celer. Po několika hodinách vývar přeceďte, maso vykostěte a vraťte spolu se zeleninou zpět do polévky. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a kukuřičný škrob.

Kuřecí polévku patřící mezi nejlepší polévky vařte zhruba 20 minut, než brambory změknou. Přidejte koření dle chuti a polévkové bylinky. Nakonec přidejte i smetanu a v polévce ji dobře rozmíchejte. Tato polévka je skvělá s krutony, můžete ji však podávat i s pečivem.

Čočkový krém s kuřecím masem a krutony

U této nejlepší polévky se obejdete bez vývaru, i tak ji ale budete muset začít chystat v dostatečném předstihu – asi tři hodiny předem budete muset dát namáčet čočku. Uvaříte však sytou a výživnou polévku, na které si pochutná celá vaše rodina. Bez těchto ingrediencí se při vaření neobejdete:

  • 200 g kuřecího masa, nejlépe ze stehen
  • 200 g brambor
  • 150 g čočky
  • 50 ml smetany
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 sladká paprika
  • 20 ml rostlinného oleje
  • 50 g polévkových bylinek
  • 1-2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • pečivo na krutony

Pečlivě propláchnutou čočku dejte do hrnce plného vody a přiveďte ji k varu. Postupně přidejte na kostičky nakrájené brambory, a najemno nakrájenou zeleninu – mrkev, cibuli, česnek a papriku. Zatímco se polévka vaří, na pánvi si na oleji orestujte kuřecí maso, se kterým si můžete udělat také krutony.

Polévku vařte, dokud zelenina nezměkne. Pak do ní přidejte koření dle chuti a rozmixujte ji na jemný krém. Krém sundejte z plotny, přímíchejte do něj smetanu a nechte chvilku odpočinout. Servírujte s restovaným kuřecím masem a krutony.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Krémová dýňová polévka. Je zdravá, lahodná a pěkně zahřeje i nasytí

Krémová houbová polévka. Přidejte červené nebo bílé víno a poznejte nové chutě

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek