Italské okénko: Připravte si plněné koblihy bomboloni
Koblihy bomboloni jsou vyráběné z ingrediencí, které zaručeně najdete doma. Bomboloni jsou jednou z tradičních sladkostí karnevalové sezóny, ale dnes se připravují po celý rok. I když se říká, že jsou toskánského původu, běžně se prodávají jako občerstvení v mnoha patisseriích, pekárnách a kavárnách po celé zemi. Pojďme si je společně připravit doma.
Těsto na bomboloni
Ingredience:
- 105 ml mléka
- 1 lžička sušeného droždí
- 30 g krystalového cukru
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 velké vejce
- kůra z 1/2 pomeranče
- 1/2 lžičky vanilky
- 275 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
Postup přípravy těsta:
- Do mísy mixéru dejte mouku, cukr a droždí a míchejte, aby se spojily.
- Na mouku rovnoměrně rozetřete olej a poté vlijte vejce a vlažné mléko.
- Připojte k mixéru hnětací nástavec a hněťte při nízké rychlosti po dobu 10 minut.
- Po 10 minutách by těsto mělo být hladké, elastické a lehce lepivé.
- Těsto vyklopte na čistou pracovní plochu a hnětením vytvarujte hladkou kouli.
- Těsto vložíme do čisté mísy vymazané olejem a přikryjeme potravinářskou fólií. Nechte kynout 2-3 hodiny nebo do ztrojnásobení velikosti.
- Jakmile těsto vykyne, vyklopte ho na čistou pracovní plochu, vyklepněte vzduch a poté ho párkrát prohněťte zpět do hladké koule.
- Těsto rozválejte rukama na obdélník o tloušťce 1,5 centimetru.
- Pomocí vykrajovátka nebo sklenice vykrájejte kulaté koblihy o průměru asi 7 centimetrů.
- Vykrojené bomboloni položte na povrch vyložený pečicím papírem a volně přikryjte plastovou fólií. Nechte kynout 1-1,5 hodiny nebo do zdvojnásobení velikosti.
Zatímco koblihy kynou, připravte si krém, kterým je budete plnit.
Náplň
Ingredience na krém:
- 210 g cukru krystal
- 50 g nebělené víceúčelové mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 6 žloutků
- 2 vejce
- 1 l mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové kůry
Výroba krému:
- Do velké mísy dejte žloutky, cukr, vanilku a citronovou kůru a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte kukuřičný škrob a znovu šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Zahřejte mléko v hrnci, dokud nebude horké, poté vypněte teplo a nechte 1 minutu odstát.
- Do vaječné směsi za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko, aby se vejce nesrazila a neměla hrudky.
- Nalijte směs zpět do hrnce a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud nebude hustá a krémová (asi 10-15 minut), směs musí být velmi hustá. Nezvyšujte teplotu, jinak se vejce uvaří.
- Jakmile směs zhoustne, stáhněte plamen a nechte vychladnout, než ji dáte do bomboloni.
Během výroby krému už koblihy nakynuly, tím pádem přišel čas jejich smažení.
Smažení koblih
- Do velké hluboké pánve nebo hrnce nalijte zhruba 7 cm oleje a rozehřejte na vysoký plamen.
- Na rozpáleném oleji můžete začít smažit.
- Smažte koblihy po dobu 2 minut z jedné strany, poté je obraťte a smažte další 2 minuty.
- Hotové bomboloni vyjměte a nechte asi 2 minuty okapat na papírové utěrce, poté koblihy obalte v cukru krystal.
- Před plněním nechte vychladnout.
Plnění koblih bomboloni
- Chcete-li bomboloni naplnit, vložte malý nůž do strany koblihy a pohybujte jím, abyste udělali malý řez.
- Cukrářský sáček naplňte krémem.
- Skrz otvor naplňte koblihy.
Koblihy bomboloni můžete plnit také džemem, pistáciovým krémem nebo Nutellou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT