Čtvrtek , 02. 02. 2023

Nela a Hromnice

Pečete zákusek na party pro dospělé? Zkuste opilý dort

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní čokoládové řezy, kterým dodává šmrnc koňakový sirup. Pakliže nepoužijete nějakou náhražku, pro děti se tento dezert nehodí, ale občas si zasloužíme přece odměnu i my dospělí, že?
opilý dort
Děti mají tentokrát smůlu, ale i dospělí si někdy zaslouží odměnu.

Pracovně jsme v redakci tento zákusek nazvali jako opilý dort a už mu to i zůstalo. Tyto řezy jsou zajímavým zpestřením každé oslavy nebo večírku, na kterých jsou jen plnoletí. Tak s chutí do přípravy!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ořechové řezy s rumovým aroma a marmeládou pro sladký podzim

První rande v restauraci: Co nikdy nedělat, ať ho neodradíte hned zkraje?

Opilý dort

porce
g / porce
Ingredience na korpus:
  • 200
    200
    g
    hladké mouky
  • 125
    125
    g
    moučkového cukru
  • 100
    100
    g
    másla
  • 100
    100
    ml
    slunečnicového oleje
  • 75
    75
    ml
    zakysané smetany
  • 50
    50
    g
    holandského kakaa
  • 4
    4
    ks
    vejce
  • 1
    1
    balení
    kypřicího prášku
  • špetka soli
Ingredience na tvarohový krém:
  • 400
    400
    g
    plnotučného tvarohu
  • 250
    250
    ml
    kondenzovaného mléka
  • 100
    100
    ml
    zakysané smetany
  • 50
    50
    g
    holandského kakaa
Ingredience na čokoládovou polevu:
  • 100
    100
    g
    čokolády na vaření
  • 75
    75
    g
    másla
  • 50
    50
    ml
    smetany ke šlehání
Ingredience na koňakový sirup:
  • 100
    100
    ml
    převařené vody
  • 50
    50
    g
    cukru (nejlépe třtinového)
  • 25
    25
    ml
    koňaku nebo brandy

Postup:

  1. Začněte přípravou těsta. Mouku prosejte spolu s práškem do pečiva a v kuchyňském robotu do ní postupně zapracujte změklé máslo, olej a zakysanou smetanu. Vejce si rozklepněte, zlehka je prosolte a pak je do těsta zapracujte také. Nakonec přidejte cukr a holandské kakao.

  2. Těsto nechte v robotu několik minut zpracovávat a předehřejte si troubu na 200 °C. Větší plech na pečení vyložte pečicím papírem, korpus do něj přelijte a dejte ho péct přibližně na 15 minut.

  3. Upečený korpus nechte vystydnout na pokojovou teplotu, pak od něj odřízněte okraje, které mohou být připálené, a rozdělte ho na čtyři stejně velké díly. Zatímco vám korpus stydne, připravte si koňakový sirup.

  4. V teplé vodě rozpusťte cukr a zahřejte ji na mírném plamenu. Krátce předtím, než voda přijde k varu, ji z plotny odstavte a rozmíchejte v ní koňak nebo brandy. Sirupem pomocí mašlovačky rovnoměrně potřete všechny čtyři díly těsta.

  5. Korpus nechte sirupem nasáknout a připravte si tvarohový krém. Do tvarohu vmíchejte holandské kakao a postupně přidejte kondenzované mléko se zakysanou smetanou. Nakonec krém vyšlehejte mixérem, aby byl pěkně nadýchaný. Když je krém hotový, položte si první ze čtyř dílů korpusu na dno hranaté dortové formy sirupem nahoru a naneste na něj třetinu krému. Na krém přijde druhý díl korpusu, pak znovu krém, třetí díl korpusu, zbytek krému a nakonec poslední díl korpusu.

  6. Celý opilý dort polijte čokoládovou polevou – čokoládu nalámejte na kostičky a ve vodní lázni ji rozpusťte. V rozpuštěné čokoládě rozmíchejte smetanu a čokoládu odstavte z lázně. Pak do ní přidejte změklé máslo a míchejte, dokud nevznikne jemný lesklý krém. Tím potřete poslední vrstvu korpusu a zákusek dejte alespoň na dvě hodiny zatuhnout do lednice.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
střední recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek