Čtvrtek , 14. 11. 2024

Sáva

3 tipy na lehký a chutný letní oběd

Čím vyšší jsou venku teploty, tím menší chuť máme k jídlu. Nejvíc si v takovou chvíli přejeme schovat se do stínu s ledovým nápojem. Proto jsme pro vás připravili rovnou tři jídla, která vám budou chutnat i v horkém počasí.
letní oběd
ilustrační obrázek

Nejen vysoké teploty mají v létě za následek, že nemáme tak velkou chuť k jídlu. Nechce se nám mnoho času trávit ani u plotny, která nás ještě víc zahřeje. Inspirujte se proto našimi tipy na lehké a rychlé letní obědy, které vám přijdou vhod.

1. Vegetariánská nudlová omeleta

Budete potřebovat:

  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 2 jarní cibulky nakrájené na kousky
  • 50 g tenkých uvařených vaječných nudlí
  • 50 g baby kukuřice
  • ½ červené papriky
  • ¼ šálku fazolových klíčků
  • lístky koriandru

Postup přípravy:

  1. Rozehřejte olej v nepřilnavé pánvi o průměru 20 cm na středním ohni.
  2. V míse rozšlehejte vejce a jarní cibulku, vmíchejte uvařené vaječné nudle.
  3. Přidejte vaječnou směs na pánev a nakloňte ji, aby se rozprostřela. Vařte 5-6 minut nebo dokud okraje omelety neztuhnou a spodní strana není zlatavá.
  4. Navrch dejte baby kukuřici a červenou papriku. Přikryjte pokličkou a vařte další 3-4 minuty, dokud zelenina nezměkne a omeleta neztuhne.
  5. Podávejte posypané fazolovými klíčky, koriandrem a zelenou částí nakrájené jarní cibulky.

2. Řecký kuřecí salát

Budete potřebovat:

  • 200 g cherry rajčat
  • 1 velkou červenou cibuli
  • 1 velkou červenou papriku
  • 2 cukety na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 citron – kůra nastrouhaná najemno a šťáva
  • lístky oregana
  • 80 g nadrobené marinované fetty

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte 2 velké plechy pečicím papírem.
  2. Smíchejte rajčata, cibuli, papriku a cuketu ve velké míse. Přidejte olej, česnek a citronovou kůru. Dochuťte. Promíchejte, aby se vše spojilo.
  3. Rajčatovou směs poklaďte na vyložené plechy. Pečte 20-25 minut nebo dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
  4. Kuřecí maso nakrájené na kousky ogrilujte a společně se zeleninovou směsí promíchejte ve velké míse.
  5. Pokapejte citronovou šťávou a posypte oreganem. Promíchejte, aby se směs spojila. Navrch dejte fettu, dochuťte pepřem a máte báječný letní oběd.
K TÉMATU  Zapékaná krkovička s jemnou houbovou omáčkou

3. Bramborové nudle s chorizem a pestem

Budete potřebovat:

  • 1,5 hrnku fazolí
  • 2 klobásy chorizo nakrájené na tenké šikmé plátky
  • 250 g bramborových nudlí (nebo pšeničných dle chuti)
  • 250 ml smetany
  • sklenice bazalkového pesta

Postup přípravy:

  1. Uvařte a oloupejte fazole.
  2. Rozehřejte pánev na středně silném ohni. Chorizo smažte za stálého obracení 2-3 minuty nebo dokud nezkaramelizuje. Nechte okapat na papírové utěrce.
  3. Nudle vařte za stálého míchání 3 minuty nebo dokud nezměknou. Přidejte smetanu a přiveďte k varu. Vmíchejte polovinu pesta, dokud se dobře nespojí.
  4. Směs rozdělte do misek a obložte chorizem a fazolemi. Navrch dejte kopečky zbylého pesta. Ihned podávejte.

Který náš recept na chutný a letní oběd vás zaujal nejvíc?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

3 letní saláty: Odlehčete zažívání a dopřejte si zdravé pochoutky

Nejlepší letní mlsání? Osvěžující jahodový dort bez pečení

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
www.brit.com
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
www.brit.com
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5
0.0/5

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek