Domů » Recepty » Slaná jídla » 9 rychlých a snadných receptů na domácí sýry: Který vyzkoušíte nejdříve?
Domácí sýry
Domácí sýry si zamilujete. (zdroj foto: domacireceptar.cz)
Recepty Slaná jídla

9 rychlých a snadných receptů na domácí sýry: Který vyzkoušíte nejdříve?

Věděli jste, že sýr si můžete vyrobit i v pohodlí domova? Ano. Přinášíme vám hned 9 receptů k výrobě takového domácího sýra, který si vyrobíte snadno a rychle s běžně dostupnými surovinami.

Recept na domácí sýry s kurkumou

Domácí sýry s kurkumou nejsou nic těžkého. K přípravě potřebujete:

  • Plnotučné mléko 3,2 % tuku – 1 l
  • Kefír 3,2 % tuku – 1 l
  • 4 vejce
  • Zelené bylinky
  • 2,5 lžičky kurkumy
  • 0 stroužky česneku
  • Sůl

V hrnci smícháme kefír s mlékem a dáme ohřát na sporák. Do horké směsi přidáme ušlehané vejce se solí, bylinky, kurkumu a česnek a necháme prohřát 15-20 minut. Nevařit. Přelijeme do cedníku vystlaného čistou utěrkou a necháme odkapat syrovátku. Hmotu zakryjeme talířkem a necháme odležet v lednici přes noc.

Domácí sýr tvrdý

K přípravě potřebujeme:

  • Domácí či pasterizované mléko (nesmí být trvanlivé) – 2 l
  • 2 lžíce soli
  • 5 vajec
  • Zakysaná smetana – 420 g
  • Kefír – 220 g

Domácí sýry tvrdé jsou velice oblíbené. Snadno si je připravíte i doma.

Nejdříve mléko se solí dáme vařit a mezitím ušleháme vejce se smetanou, které vlijeme do vroucího mléka. Přidáme kefír a přivedeme k varu. Mléko necháme srazit a z této hmoty necháme odtéct syrovátku přes jemné síto. Poté zatěžkáme a dáme do lednice na 4-5 hodin. Sýr můžeme ochutit olivami či pálivou paprikou.

Domácí sýr aromatický

K přípravě potřebujeme:

  • Kefír – 1 l
  • Mléko – 1 l
  • 5 vajec
  • 3,5 lžičky soli
  • 1/3 lžičky pálivé papriky
  • Špetka kmínu
  • Bylinky – kopr, koriandr, zelená cibulka

Smícháme mléko s kefírem a dáme vařit. Mezitím vlijeme ušlehaná vejce se solí. Vaříme, než se vysráží syrovátka. Poté necháme 1-2 minuty odstavit a přidáme bylinky dle chuti. Směs přelijeme do utěrky, zavážeme a necháme odtéct syrovátku. Vytvořenou hmotu zatěžkáme talířem a ze stran zakryjeme utěrkou. Sýr necháme přes noc odležet v lednici.

Recept na domácí sýry Mozzarella

Na 2 porce potřebujeme:

  • 1 l mléka
  • 130 g přírodního jogurtu
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžíce octové esence (25 %)

Mléko se solí ohřejeme, přidáme jogurt, ocet, promícháme a odstavíme ze sporáku. Ze směsi necháme vykapat syrovátku, kterou nevyléváme, přes čistou utěrku v cedníku. Hmotu vyždímáme, vytvarujeme z ní kouli, vložíme do odkapaných syrovátek a necháme vystydnout. Poté dáme odležet do lednice na 24 hodin.

Domácí tavený sýr z tvarohu

K přípravě potřebujeme:

  • 520 g tvarohu
  • 110 g másla
  • 2 vejce
  • ½ lžičky soli a jedlé sody

V mixéru ušleháme tvaroh, máslo, vejce, sůl a sodu. Hmotu vložíme do vodní lázně a povaříme, než se směs nezačne tavit. Do formy na sýr, vymazané máslem, vlijeme sýrovou směs a necháme odležet 8-10 hodin v lednici.

Domácí sýr máslový

K přípravě potřebujeme:

  • 1 kg tvarohu – suchý, netučný
  • 1 l mléka
  • 4 vejce
  • 110 g másla
  • 1 lžička soli a sody

Do mléka vložíme tvaroh, přivedeme k varu a za neustálého máchání vaříme 7-10 minut. Z hmoty necháme odtéct tekutinu přes čistou utěrku. Do odkapaného tvarohu přidáme vejce, máslo, sůl, sodu a důkladně prohněteme.

Směs roztavíme za stálého míchání na středním ohni a povaříme 5-7 minut. Hotový sýr by se měl odlepit od stěn hrnce. Přikryjeme a necháme vychladnout.

Domácí sýr Philadelphia – první recept

K přípravě potřebujeme:

  • 1 l mléka
  • 1 lžička soli a cukru
  • 510 ml kefíru
  • 1 vejce
  • Citronová šťáva

Mléko se solí a cukrem přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku. Vlijeme kefír a mícháme, dokud se hmota nesrazí. Přes utěrku necháme odkapat syrovátku, trochu jí může v sýru zůstat. Mezitím ušleháme vejce s citronovou šťávou tak, aby se utvořila pěna. Do vaječné směsi přidáme odkapanou hmotu a dál šleháme. Poté necháme v lednici odležet.

Domácí sýr Philadelphia – druhý recept

K přípravě potřebujeme:

  • 910 ml tučného mléka
  • 1400 ml smetany (35 % tuku) ke šlehání bez cukru
  • 55 ml podmáslí nebo kefír
  • 2-3 kapky mikrobiálního enzymu Rennet
  • 1 lžíce soli

Mléko se smetanou ohřejeme na 21 °C, přidáme podmáslí, Rennet, přikryjeme poklicí a necháme přes noc odležet v pokojové teplotě. Druhý den posypeme solí a metličkou směs rozmícháme. Syrovátku necháme 30 minut odkapat přes utěrku v cedníku. Poté svážeme cípy utěrky gumičkou a necháme přes noc v ledničce odležet a odkapat zbytek syrovátky.

Domácí Mascarpone

K přípravě potřebujeme:

  • 410 ml pasterizované smetany (15-20 % tuku)
  • 1 lžička citronové šťávy

Smetanu vlijeme do nádoby, kterou ponoříme do vodní lázně a na mírném ohni ohřejeme na 85 °C za stálého míchání. Odstavíme a přidáme citronovou šťávu. Nádobu vrátíme do vodní lázně, plamen stáhneme na minimum a mícháme. Když hmota získá konzistenci hustého krému, sundáme ze sporáku a necháme 15 minut vychladnout.

Ze sýra necháme přes utěrku, odkapat syrovátku cca 40-60 minut. Poté sýr v utěrce zavěsíme tak, aby odkapal zbytek syrovátky a sýr se zahustil. Po zhoustnutí vrátíme zpět do cedníku nebo síta, zatížíme zhruba 300 g a necháme odležet v lednici 8-9 hodin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Opékaný lilek s ovčím sýrem, rajčaty, česnekem a bazalkou

Rychlé těstoviny s omáčkou, mletým masem a sýrem jsou naprosto famózní!

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">