Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Skvělá a jednoduchá alternativa k bábovce. Vyzkoušíte ji?

S bábovkami nebo domácími vánočkami už doma velkou parádu nenaděláte? Tak zkuste náš dnešní recept na čokoládovo-pomerančové copy. Na první pohled mohou připomínat vánočku, ale jsou ještě lepší a jemnější. Copy navíc zvládnete upéct jen tak mimochodem, zatímco připravujete sváteční rodinný oběd nebo pohoštění pro návštěvu.
alternativa k bábovce
Upečte si bábovku jinak. (foto: electropiknik.cz)

Alternativa k bábovce – ingredience

Alternativa k bábovce není vůbec těžká. Na těsto si připravte:

  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 ml teplé vody
  • 20 g holandského kakaa
  • 2 balení čerstvého droždí (dohromady cca 80 g)
  • Nastrouhanou kůru z 1-2 pomerančů
  • Špetku soli

Kromě toho budete potřebovat:

  • 250 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 7 balení vanilkového cukru
  • 3 vaječné žloutky
  • Vodu – přibližně 500 ml

Příprava

V dostatečně velké míse si zadělejte na těsto. Mouku si prosejte a postupně do ní zapracujte olej s mlékem. V hrnečku nebo mističce si v teplé vodě rozpusťte cukr a ve směsi rozmíchejte droždí. Kvásek zapracujte do těsta, zlehka ho prosolte a rozdělte na dvě stejné poloviny. Do jedné poloviny těsta zapracujte holandské kakao, do druhé pomerančovou kůru.

Obě části těsta přehoďte utěrkou, zlehka poprašte hladkou moukou a dejte je kynout na teplé místo po dobu 30-60 minut. V mezičase si vyšlehejte vaječné žloutky s pěti baleními vanilkového cukru a máslem. Vykynuté těsto si znovu rozdělte tak, aby vám vznikly čtyři stejně velké bochánky. Z těch vyválejte stejně tenké válečky, které potřete máslovou směsí.

Z válečků upleťte buďto jednu, nebo dvě buchty tak, aby se střídaly čokoládová a pomerančová vrstva. Spletené copy opatrně položte na plech s pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Během pečení je potírejte cukrovou vodou z moučkového a zbytku vanilkového cukru. Copy budou hotové za 20-30 minut, podle tloušťky těsta. Podávejte vychlazené.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kávová bábovka, po které se zapráší. Zkuste ji, je výborná!

Bábovka bez mouky, která je vhodná i pro celiaky. Je skvělá!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek