Pondělí , 28. 11. 2022

René

Čaje jako brána k rituálům i zahnání žízně. Vyznáte se v nich?

Druhů čaje existuje skutečně nepřeberné množství. Čaj, to je životní styl, rituál, který se opakuje dnes a denně. Někdy jím zaháníme žízeň, jindy ho pijeme na chuť. Ovocný nebo bylinný čaj známe dozajista všichni, ale už méně jsou nám známé jejich účinky nebo podrobnější dělení. Pojďme se proto na čaje podívat společně.
čaje
Pravé čaje není potřeba nijak dochucovat, jsou jedinečné samy o sobě.

01. 07. 2022

Pravé čaje

Ten pravý čaj, který neseženete v supermarketech ani večerkách, ale pouze ve specializovaných prodejnách a na internetu, má skutečné léčebné účinky. Neobsahuje absolutně žádné kalorie, a tak jím můžete zahánět žízeň, kdykoliv se vám zachce. Hlavními složkami listů čajovníků jsou především voda, třísloviny, katechiny, silice, bílkoviny, sacharidy, vláknina a spoustu vitamínů a minerálů.

Ceněný je především zelený čaj, který funguje jako skvělý antioxidant. Čistí tělo, chrání nás před nádorovými onemocněními nebo také chorobami srdce a cév.

Čaje, které obsahují kofein neboli tein, mají skvělé stimulační účinky na náš nervový systém.

Pokud mluvíme o pravých čajích, máme na mysli ty zelené nebo černé.

Černý čaj

Černý čaj rozhodně není vhodný pro každého, neboť obsahuje vysoký podíl teinu. Díky tomu má také velmi silnou a aromatickou chuť. Jeho největším producentem je Čína, ale také Indie nebo Srí Lanka. Sušený černý čaj zaléváme vodou o teplotě devadesát šest stupňů Celsia a louhujeme dvě až tři minuty.

čaje
Čajové plantáže se nachází nejčastěji na Srí Lance nebo v Číně.

Zelený čaj

Tento čaj neprochází procesem fermentace a listy lze bez problémů louhovat několikrát po sobě. Jeho největšími producenty jsou Čína a Japonsko. Zelený čaj zaléváme vodou o teplotě osmdesát až devadesát stupňů Celsia a louhujeme dvě až tři minuty.

Bylinné čaje

I bylinným čajům se připisuje mnoho léčivých účinků, které se liší v závislosti na tom, z jakých léčivek se skládají. Na druhou stranu si ovšem jejich nadměrným pitím můžete přivodit i řadu vedlejších účinků, proto raději s bylinnými čaji opatrně.

čaje
Čaje nejsou nuda, ale životní styl.

Ovocné čaje

Ovocné čaje se vyrábějí ze sušeného ovoce a částí sušených rostlin. Mají bohatou ovocnou vůni a neobsahují kofein, proto je můžete směle podávat i dětem. Jejich přirozená sladká chuť navíc lahodí téměř všem.

Rooibos

Rooibos je rovněž bezkofeinový čaj a vyrábí se z červeného keře Aspalathus linearis. Pěstuje se jen na jihozápadě Jihoafrické republiky v oblasti Cedar Mountains. Ani rooibos neobsahuje žádné kalorie, proto je vhodný k popíjení během celého dne.

Další druhy čajů

Ano, teď jsme si pověděly něco o základním dělení čajů. Kromě toho ale na nejen českém, ale také celosvětovém trhu najdeme spoustu dalších čajů, které se těší velké oblibě.

K TÉMATU  Proč mít matcha čaj a kde se vlastně vzal

Bílý čaj

Bílý čaj se vyrábí z mladých lístků a pupenů čajovníků a rovněž neprochází procesem fermentace. Voda, kterou bílý čaj zaléváme, by měla mít minimálně osmdesát pět, maximálně devadesát šest stupňů Celsia. Louhujeme dvě až pět minut.

Žlutý čaj

O něm jste možná ještě nikdy neslyšeli. Vyrábí se obdobným postupem jako zelený čaj, avšak listy a pupeny se sbírají brzy z jara a zahřívají se v horkých pánvích. Následně se balí do k tomuto účelu určené tkaniny. I lístky žlutého čaje můžete používat opakovaně. Zaléváme ho vodou o teplotě osmdesát stupňů Celsia a louhujeme ho přesně tři minuty.

čaje
Pravé čaje mají skutečně léčivé účinky.

Pu-erh

Čaj s označením pu-erh dříve označoval ty čaje, které byly vyrobené v čínské provincii Yunnan. V dnešní době je však názvem takových čajů, které jsou dodatečně fermentované pomocí užitečných plísní a bakterií. Ne každému ovšem chutná, protože má velmi zemitou chuť. Tento druh čaje zaléváme vodou o teplotě devadesát šest stupňů Celsia a louhujeme jednu až tři minuty v závislosti na tom, jak výraznou chuť preferujete.

Oolong

Čajové lístky tohoto typu čaje se suší na slunci a částečně se fermentují a svíjejí. Chutí připomíná nasládlé tropické ovoce, zároveň však někdy může mít i těžkou a dřevitou chuť. Stejně jako pu-erh, tak i oolong zaléváme vodou o teplotě devadesát šest stupňů Celsia, ale louhujeme přesně jednu a půl minuty.

Yerba maté

Čaj se vyrábí z lístků a větviček rostliny zvané Ilex, u nás známé jako cesmína. Obvykle se popíjí z nádoby kalabasa s brčkem, jež zároveň slouží jako filtr. Yerba maté je čaj bohatý na antioxidanty a další živiny a je dokonce zdravější než zelený čaj. Často se o něm také píše, že snižuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus. Pokud se tedy chystáte shodit pár kilogramů, určitě do svého pitného režimu tento čaj začleňte.

Čaj si připravíte tak, že dvě až čtyři polévkové lžíce čaje zalijete z 1/5 studenou přefiltrovanou vodou a zbytek dolijete horkou vodou o osmdesáti stupních Celsia. Pořádně čaj promíchejte a můžete ho ihned začít pít.

K TÉMATU  Spalovače tuků od matky přírody. Nakopněte hubnutí tím, co máte doma

Matcha

Matcha čaj je v posledních letech na vzestupu. Lze ho pít teplý i studený a nejčastěji ho seženete v prášku. Matcha čaj je druh zeleného japonského čaje, který produkuje čajovník čínský. Matchu obvykle rádi pijí ti, kdo potřebují posílit paměť a zvýšit koncentraci. Zároveň pomáhá spalovat kalorie a rovněž i čistí organismus.

matcha
Matcha je specifický čaj, jehož příprava má svá pravidla.

Matcha čaj připravujeme zcela jiným způsobem než všechny ostatní čaje. K jeho přípravě použijte shaker a přidejte do něj přibližně dva gramy čaje. Přelijte ho vodou o teplotě šedesát pět stupňů Celsia, případně můžete použít i studenou filtrovanou vodu. Dobře protřepejte.

Pokud byste ale chtěla ochutnat klasickou matchu, pak si připravte bambusovou lžičku, metličku a misku na čaj. Do misky pomocí bambusové lžičky přidejte dva gramy matchy, dále zhruba půl decilitru vody a dobře promíchejte. Pak dolijte další zhruba jeden a půl deci vody a čaj vyšlehejte metličkou do pěny. Případně lze použít i napěňovač mléka. K dochucení matchy použijte med nebo javorový sirup. Vodu zase můžete nahradit mlékem.

Kvetoucí čaj

Kvetoucí čaj není jen chutný, ale lahodí i našemu oku. Prodává se ve formě malých sušených kuliček, která se ve vodě rozvine. Nejčastěji se vyrábí z ručně svázaných lístků bílého čaje, tedy pravého zeleného čaje, který se spaří a následně se usuší. Kvetoucí čaj zaléváme vodou o teplotě osmdesát až devadesát stupňů Celsia a louhujeme ho po dobu tří minut. Z jednoho kvetoucího čaje lze připravit až tři nálevy.

čaj
Sledovat kvetoucí čaj, to je rituál sám o sobě.

Hledáte-li vhodnou náhražku za slazené limonády nebo energetické nápoje, pak jsou čaje, především ty bezkofeinové, ideální volba. V létě si je můžete připravovat s ledem a čerstvým ovocem, s lístky máty nebo meduňky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zelená káva: Vše, co jste o ní chtěli vědět

Manuál léčivých tinktur: Pronikněte do světa blahodárných kapiček a bylinek

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Akné v těhotenství není nic neobvyklého. Je běžné, že se akné na začátku těhotenství trochu zhoršuje a s postupem času se opět zlepšuje. Pravděpodobným viníkem je nadměrná produkce kožního mazu, ke které dochází, když tělo produkuje větší množství estrogenu. Kožní problém odezní, když se vaše hormonální hladiny vrátí k normálu. Ale teď si řekneme, jak na akné ještě během těhotenství vyzrát.
Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.
Guasha, někde uváděn jako gua sha (vždy vyslovován jako „gvaša“ či „kvaša“) představuje speciální kámen, který má léčebné účinky v podobě masážních metod. Je to čisticí technika obličeje a těla, která má řadu zdravotních přínosů. Předně je ženami vyhledávaná jako přírodní lifting obličeje.
Je tu jaro a s ním i spoustu změn! Lidé se chystají na sezónu v plavkách a chtějí být na jaře víc plní energie. Po zimě, kdy jsme spíš pasivní a více jíme, tak s jarem přichází odhodlání do různých detoxů a očist! Bohužel to nemusí skončit vždy dobře, protože není detox jako detox. V tomto článku vám prozradím, jak na správnou jarní očistu! Která pročistí vaše tělo i vašeho ducha a zároveň neuškodí vašemu zdraví!
Inspirace nikdy není dost, což platí nejen v případě, kdy sestavujeme nové outfity, ale i tehdy, kdy chceme zazářit s neodolatelným lookem. A protože sociální sítě byly a vždy budou nekonečným zdrojem nápadů, vybrali jsme pro vás ty nejlepší zahraniční beauty blogerky, které prostě nesmíte přehlédnout. Mrkněte na ně!
Mnohokrát skloňované téma, které patří dlouhodobě na seznam globalizačních problémů v celém Západním světě. Věděly jste, že podle statistik z roku 2018 průměrný Čech ročně spotřebuje zhruba 785 kilogramů potravin a zhruba 200 kilogramů vyhodí? Statistiky Evropské unie mluví jasně. Každoročně se vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla. Každá česká domácnost má tak ve své režii svoji vlastní spotřebu a záleží jen na nás, jak se k ní postavíme.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek