Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

10 potravin, které v minulosti vypadaly a chutnaly úplně jinak než dnes

Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
potravin
Než jsme začali potraviny šlechtit, vypadaly většinou úplně jinak.

07. 11. 2022

Kukuřice

Jednou takovou vyšlechtěnou potravinou je kukuřice. V minulosti byla severoamerická kukuřice vyšlechtěná z mexické traviny, která je známá jako balsas teosinte. Kukuřice byla plně začleněna do našeho jídelníčku v sedmém tisíciletí před naším letopočtem. Kukuřice byla malinká, špatně se loupala a byla suchá jako brambory. Dnešní kukuřice je oproti té původní tisíckrát větší, sladší a roste mnohem rychleji. Většina těchto změn se odehrávala od patnáctého století.

Avokádo

Jedna z nejoblíbenějších potravin současnosti – avokádo – také bývalo úplně jiné. Pecka tvořila většinu objemu celého plodu. Chutná dužina byla přibližně jen jeden centimetr široká. Avokádo bylo v minulosti také mnohem menší. A rozhodně nebylo ani tak chutné, vlastně se s dnešní, krásně zelenou a krémovou konzistencí nedá vůbec srovnávat. Původní avokádo ke všemu mělo velmi tvrdou dužinu i slupku.

Broskve

Když se řekne broskev, představujete si velký šťavnatý plod, z něhož, jakmile se do něj zakousnete, vyteče sladká šťáva? V minulosti to tak rozhodně nebylo, protože broskev měla podobu třešní. Ve čtvrtém století před naším letopočtem se zemědělci ve starověké Číně rozhodli zařadit broskve do svého jídelníčku, ale rozhodně ne jako chutnou svačinku nebo přísadu na ozdobu dezertů. Broskev chutnala obdobně jako čočka, měla hlinitou pachuť a ještě ke všemu byla slaná. A pecka tvořila větší část celého plodu. Po tisíce let se šlechtila, aby nakonec získala větší tvar, šťavnatost a sladkost.

Lilek

Další z potravin, které byly v minulosti úplně jiné než dnes, je lilek. Ten původní připomínal dnešní žluté špendlíky (ano, máme na mysli ovoce, nikoliv nutnou potřebu k šití) nebo vejce. I jeho velikost jim odpovídala. V průběhu staletí ovšem lilek měnil barvu ze žluté na bílou, pak také na zelenou, modrou a fialovou. V Číně si na něm pochutnávali nejčastěji, ale jeho sběr nebyl vůbec jednoduchý. Nejranější lilek na sobě měl také velmi zákeřné trny. Až dlouhým procesem šlechtění získal linek svůj podlouhlý tvar a velikost, v jaké ho známe dnes.

K TÉMATU  Jak se zbavit únavy a co je její příčinou?

Jahody

Zde se ovšem dostáváme k případu, kdy může být šlechtění na škodu, a nikoliv jen k užitku. Někdejší divoké jahody měly naprosto odlišnou chuť od těch dnešních. Frageria vesca, divoká jahoda, byla mnohem sladší než dnešní jahody, byť vypěstované s láskou na zahrádce. Sice byly o poznání menší, ale také šťavnatější. A může za to šlechtění, kdy farmáři chtěli větší a větší jahody na úkor jejich kvality, tedy také chuti.

Ukázka potravin, které dříve vypadaly úplně jinak.

Rajčata

Divoká rajčata tak trochu připomínají ochlupenou mochyni ve fialové barvě. Jejich velikost odpovídala dnešnímu hroznovému vínu a kromě fialové barvy, rostla rajčata také do zelené nebo žluté. První kultivace rajčat proměnila tuto zeleninu do menších žlutých plodů a nazývala se zlaté jablko neboli golden apple. Právě z těchto rajčat pak vznikla červená cherry rajčátka. A ze cherry rajčátek nakonec vznikly velké červené plody. Rajče je tak díky šlechtění šťavnatější a sladší než bývalo.

Mrkev

Její dávnou historii poprvé zachycujeme v Persii okolo desátého století. Mrkev ovšem nesla buď bílou nebo fialovou barvu. Mrkev byla velmi tenká a spíše připomínala kořeny než skutečnou zeleninu, která by se dala jíst. Měla velmi specifickou silnou chuť, jakmile se ale dostala tato zelenina do Evropy, začala se rapidně proměňovat. Byla čím dál větší a také sladší. Stále ovšem byla dostupná nejen v oranžové barvě, ale také červené a žluté. Mrkev, jak ji známe dnes, kultivovali Holanďané během sedmnáctého století.

Okurka

Okurka, dnešní hladká na povrchu a sladká uvnitř, v minulosti opět vypadala a chutnala úplně jinak. Vzhledem připomínala větší angrešt. Byla oválná, s chloupky na svém povrchu. Po rozkrojení v sobě ukrývala velká semínka, či snad pecky, které tvořily dvě třetiny celého jejího objemu. Taková okurka ovšem byla považovaná za jedovatou a nedala se jíst. Později se okurka kultivací zvětšovala, ale oválný tvar jí zůstal, jen semínka uvnitř se zmenšila. Svůj původ má okurka v Indii, kde byla rovněž kultivována a to výhradně z medicínských důvodů. Dnešní moderní okurka v sobě ukrývá 90 % vody, je sladká a její semínka se dají bez problémů konzumovat.

K TÉMATU  Nahá jóga: Trend pro odvážné, nebo cesta ke zdravé sebejistotě?

Banán

První banány se začaly objevovat už před deseti tisíci lety v Papui Nové Guinei. Hojně se pěstovaly také v jihovýchodní Asii. Dnešní banány vznikly ze dvou odrůd – musa acuminata a musa balbisiana. Oba druhy byly mnohem menší než dnešní banány, byly zelené a měly velká a tvrdá semena, která se nedala jíst. Dnešní banán se oproti svému předku snadno loupe, má krásnou žlutou barvu a také mnohem lépe chutná.

Vodní meloun

Pokud si nedokážete představit, jak vypadal meloun v dávných dobách, lepší představu si uděláte poté, co zhlédnete obraz ze sedmnáctého století, jehož autorem je Giovanni Stanchi. Tvar má sice podobný tomu dnešnímu, ale jeho vnitřek vypadá vskutku zcela jinak. Zelená kůra, kterou má meloun jen po svém obvodu, se nacházela i uvnitř. Červeného, sladkého a vodnatého středu bylo v melounu poskrovnu. Pecek ale měl dřívější meloun hojně, ovšem to může mít i dnes, pokud si zrovna nedopřejete dražší, bezsemenný meloun. Vůbec první melouny se začaly objevovat před pěti tisíci lety ve starém Egyptě. Tehdy měl ovšem meloun průměr pouhých pětapadesát milimetrů a v žádném případě nebyl sladký. Dnešní meloun je proto 1500x větší než ten starověký.

Vypadá to, že na šlechtění potravin není vůbec nic špatného. Mnohé zelenině a ovoci to prospělo. Až na jahody. Ostatně ani tropické ovoce v našich končinách nechutná tak dobře jako tropické ovoce v místě svého původu, kde je mnohem větší, sladší, šťavnatější a barevnější. Stejně tak ale musíme mít na paměti, že dnešní ovoce a zelenina je celkově mnohem sladší a obsahuje tedy více cukru, o kterém se poslední roky vedou velmi sporné diskuze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cukr jako heroin: Jak si nevědomě vypěstovat závislost na cukru?

Odvykačka cukru: Jak se jednou provždy zbavit chuti na sladké?

Zdroje článku:
www.youtube.com (Be Amazed), www.g.cz,
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Osoby narozené v tomto zemském znamení dokáží projevit lidskost, jako žádné jiné. Proto se řadí mezi ta znamení, jež jsou nejvíce starostlivá a pečující. Umí se zaměřit na nejmenší detaily. Se svou vysokou mírou praktičnosti berou život tak, že nic se neděje náhodně.
Banán je ovoce, které všichni milujeme a často ho jíme téměř denně. Asi každého z nás někdy napadlo, zda by se jeho slupka nedala využít nějakým způsobem v domácnosti. Světe div se, dala! Máme pro vás několik rad a tipů, jak slupku využít před tím, než ji s konečnou platností vyhodíte do odpadkového koše. Můžete si být jisti, že po přečtení tohoto článku už banánové slupky nikdy jen tak nevyhodíte.
Co to je, perfektní make-up na léto? Ve skutečnosti neexistuje žádná samostatná kategorie, kterou bysme mohli pojmenovat „letní tónovací krémy“, protože pleť každého člověka má různé vlastnosti a potřebuje jinou kosmetiku. Navíc každý chce získat různé výsledky: někdo má rád matný finiš a někdo si oblíbil efekt mokré pleti.
Potřebujete inspiraci ke cvičení? Tahle kočka ví, co udělat pro svoje zdraví, ale zároveň se u toho moc nenadřít. Krátké tréninkové video vám napoví!
K dostání nejsou jenom pomeranče nebo grapefruity, ale také pomela, která se nejvíce prodávají právě na sklonku roku. V této době jsou také nejlevnější, i proto možná sídlí na stole nejednoho člověka.
Děti nutně nemusí trávit svůj volný čas hraním počítačových nebo mobilních her, které je nijak nerozvíjí. Daleko lepší je rozvíjet jejich kreativitu a motoriku s pomocí hraček, které vyplní jejich volný čas stejně dobře a u nichž si užijí stejnou porci zábavy. Těmito hračkami myslíme dětské stavebnice, které jsou mezi námi už dlouhá staletí.
Kočky jsou malé domácí šelmy, a všechny se liší svojí individuální povahou, stejně tak jako lidé. Občas jsou kočičky nevědomky strašně roztomilé! Loví světýlka na zdech, útočí na vlastní odraz v zrcadle nebo se snaží nacpat do co nejmenší krabice. Co dělá ta vaše?
Známe to všechny. Ocitneme se z ničeho nic ve společnosti, nikoho neznáme a s naší introvertní povahou nemáme odvahu dát se s někým do řeči. Někdy za to může strach, jindy stud a velmi často také netušíme, jak se do konverzace s ostatními zapojit, abychom se neztrapnily. Naštěstí existuje mnoho témat, do kterých se můžeme bez obav pustit i bez hlubších znalostí i dovedností.
Minimalismus vznikl už v 50. letech minulého století. Od té doby prakticky nikdy zcela nezmizel. Jeho hlavními rysy jsou elementární jednoduchost a čistota. Beton v interiéru tuhle myšlenku dokonale splňuje. Prohlédněte si
Barva roku 2020 pro interiér je klasická modrá. Hluboký a tmavý odstín modré dává cítit stabilitu, klid a komunikaci. V interiéru působí vyrovnaně a je ideální do prostoru určeného k relaxaci, hlubokým myšlenkám nebo přímo meditaci. V pracovně umí motivovat k lepšímu výkonu. Tmavá modrá barva dává také pocit bezpečí a v neposlední řadě je velmi elegantní.
Kristýna (33) nepatří mezi lidi, kteří dávají na odiv své bolesti. Když onemocněla a její stav jí nedovolil se hýbat, prožívala těžké chvíle.
Horoskop astroložky Nadi Šmídové vám napoví, čemu se následující pracovní týden raději vyhnout, co můžete očekávat, a který den je nejvhodnější odpočívat. Kdy budete plodné v práci, a kdy naopak vypustit a dopřát si masáž? A který den probrat s partnerem váš intimní život?

Výběr článků

Špatné zprávy se valí ze všech stran. Jejich kadence a obsah nedají mnohým spát. Odolat tlaku negativních informací není snadné. Nervy pracují a napětí roste. Snižte ho alespoň u sebe, než překročí onu pomyslnou hranici. Přinášíme vám pár tipů, jak se se stresem dnešních dnů vyrovnat.
Máme po úplňku. Co vás nyní čeká o víkendu? Nahlédněte do našeho speciálního horoskopu krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Tak co, kdy jdete k zápisu? Už se těšíš do školy? Počkej, paní učitelka bude přísná, tam nebudeš moci takhle divočit! Takové a mnoho dalších „hlášek“ slyší šestileté děti od příbuzných, když se chystají na svůj slavný den – zápis do základní školy. Co jsou schopny doopravdy chápat?

Nepřehlédněte

Dítě sice někdy přijde zcela nečekaně, jindy je však součástí plánu, který si dva stanoví. V takovém případě je to mnohdy lepší. Příchod dítěte je vítaným, milým překvapením, nikoliv něčím, co zaskočí a co člověka vede k pohrávání si s myšlenkou, jestli potrat není řešením. Abyste se takovému scénáři vyhnuli, udělejte několik věcí ještě předtím, než začnete dítě plánovat a následně se o něj pokoušet.
Řasokoule - druh zelené řasy, který si dobrovolně přinášíme do domu. Zatímco někdo považuje řasokouli za netradiční pokojovou rostlinu, jiní ji považují za domácího mazlíčka. Ať už je pro vás čímkoli, pojďte společně s námi zjistit, co vlastně umí a jak se o ni starat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek