Pondělí , 24. 06. 2024

Jan

Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

Ačkoliv si nikdy nemůžeme být jistí, co nový rok konkrétně přinese, jedno je nad slunce jasné - vždy se můžeme těšit na nové (nebo někdy znovuobjevené) trendy nejen v oblékání, líčení, bydlení, ale třeba také v gastronomii. A jaké food trendy nás čekají v letošním roce? Pojďme je prozkoumat.
gastro
Na čem si letos bude gastronomie ujíždět?

02. 02. 2023

02. 02. 2023

Každá oblast se prakticky neustále vyvíjí, a jinak tomu není ani v případě gastronomie, která se v průběhu let mění. Ostatně taková ketodieta nebo bezlepkové potraviny kdysi byly ”něco wow”, zato dnes jsou v jídelníčku mnohých naprostou samozřejmostí.

Co se týče trendů, pochopitelně (a platí to tak ve všem) jde o to přilákat pozornost, umět i trochu šokovat. A pak je tu také schopnost reagovat na současné dění i schopnost se přizpůsobit chutím či zdravotním problémům zákazníků. Ať je to jak to je, nové trendy v gastronomii jsou zkrátka přínosem a každý si v nich najde to své. Které z food trendů pro rok 2023 osloví vás?

Alkohol na minimum

Možná až překvapivě ze statistik vyplývá, že podstatně ubývá zájem o konzumaci alkoholu a mnozí se spíše přiklánějí k nealkoholickým verzím drinků, převážně pak proto, že se ví, jak alkohol tělu škodí. Pít alkohol tak pomalu přestává být módní, na což se rozhodli reagovat i výrobci nápojů. Začnou se proto více objevovat nízkoalkoholické i nealkoholické nápoje, přičemž nejvíce povedou nealko destiláty i vína, ochucená piva, moctaily nebo octové limonády. No, zní to přinejmenším zajímavě. 

mocktail
Pít alkohol přestává být trendy. Čím dál více lidí si uvědomuje jeho dopady na lidské zdraví.

Slazení jen přírodně

Velkým tématem letos budou také přírodní sladidla, a je to právě díky výzkumům, které potvrdily, jak úzká je souvislost konzumace umělých sladidel či rafinovaného cukru se vznikem závažných onemocnění. Čekat proto můžeme nejen širší nabídku přírodních sladidel, ale i naše oblíbená jídla a nápoje slazené zdravější formou. A třeba taková fanta s agáve sirupem, proč ne?

Uměle vyrobené maso

Trošku děsivější je laboratorně vyrobené maso, které se stalo horkým kandidátem k diskuzi. Zatímco jedni něco takového vítají, druzí mají pocit, že je to už tak trochu za hranou. V každém případě takový trend dostal zelenou a například výrobce Upside and Eat Just nabídne svým zákazníkům možnost ochutnat uměle vypěstované kuřecí maso s minimálními ekologickými dopady.

K TÉMATU  Nečekané faktory, kvůli kterým se hroutí manželství. Kde všude číhá riziko rozvodu?
gastro
Maso budoucnosti pochází z laboratoře.

Nutričně hodnotné těstoviny

Těstoviny jsou nedílnou součástí každé kuchyně, ovšem ví se moc dobře, že klasické bílé těstoviny našemu zdraví i linii příliš nesvědčí. I když je trh plný celozrnných těstovin, výrobci se však rozhodli tuhle dobrotu udělat ještě zdravější a vyrábět ji ze zeleniny, jako třeba z mrkve, květáku či cukety, ale dokonce i ze zelených banánů. Od toho si slibují, že na trh přijde příloha plná živin a mnohem lahodnější chuti. Tohle už zní líp než maso ze zkumavky.

Bezmasé verze pokrmů

Už jsme si zvykli na hamburger či párky bez masa, ovšem letos se proslýchá, že by se portfólio bezmasých verzí klasických pokrmů mělo ještě více rozšiřovat, přičemž nejvíc se bude kouzlit se zeleninou, luštěninami a obilovinami, kromě toho by měla na trh přijít i veganská verze mořských plodů, která bude čistě rostlinná. Taková jídla by se podle všeho měla objevovat ještě častěji v restauracích, než je tomu doposud. Velkým trendem budou ještě přirozeně veganská jídla, která by měla dostat zase o něco víc prostoru než doposud.

snídaně
Bezmasá jídla dostanou větší prostor.

Rostlinné a udržitelné stravování

Food trendy také prozrazují, že převaha rostlinné a udržitelné stravy by měla v letošním roce dosáhnout převahy. Více se proto bude dbát na šetrnou výrobu, pečlivě vybrané suroviny i hledání přívětivějších variant. Od toho si pak svět gastronomie slibuje mnohem vyšší úroveň jídel, než jak je tomu současně.

Pestré kombinování tradičních kuchyní

Každá kuchyně má díky svým tradicím něco do sebe, a svou jedinečnou podobou je tak rozeznatelná i těmi, kteří se nepovažují za gurmány. Letošní rok však bude přát tomu, že se jednotlivé typy kuchyní začnou vzájemně kombinovat a ovlivňovat, čímž by měla vzniknout řada pestrých a chuťově zajímavých jídel. Klasická jídla by tak měla pomalu dostávat nádech exotiky, zatímco ta exotická by mohla mít v sobě špetku té klasiky. Těžko říct, jak tohle dopadne, ale pokud nám nebudou servírovat kung pao s knedlíkem, jsme pro.

K TÉMATU  Jak předcházet migréně - bolesti, která nás dokáže vyřadit ze života

V hlavní roli fermentace

Práce s kvasinkami i houbami je v oblasti gastronomie známá už dlouho. Fermentace je zkrátka technikou, která má své čestné místo téměř každé v kuchyni, a kromě toho, že podporuje výživnost surovin, zlepšuje i chutě jídel. Kromě klasiky v podání probiotických nápojů, koktejlů s kombuchou či miso pastou, se můžeme těšit i na další dobroty, a to nejen v jídle, ale i pití. Pro tento účel by se měla využít Mycorena či Mushlabs. Hojně se však budou používat i houby jako reishi, cordyceps a chaga. Ty by se podle zdrojů měly nacházet v nápojích, čokoládě, granole, ale i ve spojitosti s adaptogeny, jako je CBD či MCT olej.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vypadá to jako kůže, ale není to kůže. Je to totiž alternativní kůže budoucnosti

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Zdroje článku:
https://www.ktchnrebel.com/foodtrend-report-2023/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ať už patříte mezi takzvané online podnikatele nebo se mezi ně zanedlouho zařadíte, vyplatí se poslouchat podcasty - hlasové záznamy, které vás mohou posunout vpřed. Samozřejmě nejsou určeny jen pro byznysmeny či ty, kteří se na tomto poli chtějí pohybovat. Jejich motivační síla může pohánět kdekoho. Otázkou je, jaké poslouchat, když je jich dnes tolik!
Rodičovství nese velkou zodpovědnost a často si klademe otázku, jestli budu dobrá/ý máma/táta? Nikdo není dokonalý, ale děláme vše tak, jak nejlépe umíme anebo tak, jak to dělali naši rodiče s námi.
Důvodem, proč máte svou zahrádku, je to, abyste mohli jíst zdravě. Proto je třeba vyhnout se chemii i v souvislosti s hnojením.
V každém životě ženy následuje ihned po probuzení návštěva koupelny. A kromě ranní ústní hygieny zde dochází ještě k jednomu velkému kroku, a sice k líčení. Žena se chce cítit krásná a šminky jí v tom pomáhají. Zatímco s nanášením make-upu si řada žen dobře poradí, problém nastává při líčení očí. V tomto případě se dopouštíme několika chyb.
Není radno si s ní zahrávat, protože vám může pořádně znepříjemnit život. Někteří lidé ji bohužel ale ignorují a pak si také nesou následky. Co je alergie na slunce, jak se projevuje a co se s ní dá dělat? Sluneční alergii nebagatelizujte a snažte se nad ní vyzrát co nejrychleji.
Nalíčit se do práce je jedna věc. Do divadla už to zabere trochu více času, ale tohle? Kompletní make-up změní vaši visáž tak, že vás nikdo nepozná! Těchto pět příkladů vám ukáže, že se dá z každé ženy vyrobit kráska.
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
Několikrát denně slýcháme že tent o či onen šampón pomůže našim vlasům od kořínků až po konečky. Dámy, která z vás trpí na roztřepané konečky vlasů dáte nám zapravdu, že jediné, co jim zaručeně pomůže je kadeřník. Ale ještě, než půjdete opět ke kadeřníkovi, vsaďte na účinnou prevenci.
Dnes hrozí, že vás ovládnou stinné stránky vaší povahy. Chraňte také svou kůži a snažte se ji co nejvíce hydratovat. Co ještě pro dnešek máte udělat a očekávat? Více Naďa Šmídová ve speciálním horoskopu krásy a duševního zdraví.
Možná i u sebe můžete s nástupem zimy pozorovat přeměnu svých rukou. Najednou někam zmizí hebká a na dotyk příjemná pokožka a ruce se stanou nevzhlednými a drsnými. Z kůže se mohou olupovat drobné šupinky, může praskat a některá místa mohou být bolestivá na dotyk. Co si s tím tedy počít?
Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!

Výběr článků

Český jazyk a jeho gramatika není vaší silnou stránkou? Žádný učený z nebe nespadl, pomůžeme vám naučit se alespoň psát správně velká a malá písmena u všeho, co souvisí s Vánocemi. Pak můžete bez obav začít rozesílat vánoční přání.
Plesy a společenské akce jsou tady, a vy určitě chcete zazářit! Dnes se zaměříme módní novinky a připravíme vás na večery plné tajemství, módního lesku a nezapomenutelných okamžiků. Právě teď se stáváme vaším průvodcem pro plesovou a divadelní sezonu letošní zimy. Milé dámy buďte s námi šik a přečtěte si co vám radí odbornice na módu, fashion poradkyně paní Jana.
Byla krásná jako žádná jiná. Muži se o ni prali. Dostávala jednu roli za druhou a dosyta si užívala veškeré slávy, kterou jí povolání herečky přinášelo. Avšak ani ona se bohužel nevyhnula mnohému trápení, které si pro ni osud přichystal.

Nepřehlédněte

Její jméno je Kathy Jacobs, je jí 56 let a žije ve Spojených státech amerických, konkrétně ve městě Calabass ve státě Kalifornie.
Josef Zíma, legenda českého divadla a hudební scény, si během svého života vybudoval významnou kariéru, která zahrnuje působení v divadlech, na filmovém plátně i v hudebním průmyslu. Narozený v roce 1932 v Praze, Zíma se rozhodl nesledovat profesní dráhu svých rodičů, učitelů, a místo toho se od mládí věnoval zábavnímu průmyslu. Tento článek nabízí podrobný pohled na jeho životní a kariérní cestu, od úspěchů na scéně po jeho významné osobní příběhy a výzvy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek