Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Bylinky na spaní. Pomáhá nejen kozlík a meduňka

Jakékoliv potíže se spánkem se mohou nepříjemně odrazit na průběhu celého našeho dne. Pokud se necítíte ve své kůži, hned se obtížněji hledá potřebná trpělivost při doprovázení dětí do školek či do škol. Stěží budete pak mít v práci dostatek energie na řešení všech úkolů. Není však nutné sahat hned po lécích. Kvalitu svého spánku můžete výrazně podpořit pomocí bylinek. Jaké stojí za to vyzkoušet?
bylinky na spaní
Jak bylinky navodí spánek? (zdroj foto: 123rf.com)

30. 11. 2020

Kozlík lékařský

Kozlík patří mezi bylinky na spaní. Jedná se o vysokou bylinku s drobnými hustými kvítky bílé až narůžovělé barvy. Celou rostlinu snadno poznáte podle jejího charakteristického zápachu. Nejčastěji z ní využíváme oddenek s kořeny.

Tato bylinka má uklidňující účinky. Ne, že by vám stačilo užít kozlík a hned byste usnuli, ale dokáže vám usínání zjednodušit a zlepšit celkovou kvalitu spánku. Kromě toho pomáhá také při bolestech hlavy, křečích, nervozitě. Zlepšuje potíže se zrakem. Zmírňuje průběh silné menstruace nebo nepříjemné stavy během klimakteria.

Bylinku si můžete zakoupit sušenou. Pak stačí uvedené množství přelít horkou vodou a nechat chvilku louhovat. Ideální je vypít „čaj“ tak půl hodiny před plánovaným spánkem.

Meduňka lékařská

Přestože vás meduňka na první pohled nemusí ničím zvláštním upoutat, jakmile rozemnete její listy v ruce, ucítíte charakteristickou vůni. Může vám trochu připomínat aroma citrónu. A také patří mezi bylinky na spaní.

Čaj z listů meduňky vás příjemně uklidní, zlepšuje především nepříjemné noční probouzení. Zmírňuje psychické napětí, odbourává stres. Kromě toho má ale příznivý vliv na srdeční arytmii, zlepšuje zažívání, zmírňuje nevolnosti, bolest hlavy. Tiší záchvaty kašle u dětí i dospělých.

Bylinku si můžete zakoupit sušenou nebo si ji pěstovat doma v truhlíku. Před spaním si pak dopřejte nálev z meduňkových listů, klidně si ho oslaďte medem a vypijte teplý. Z hrnečku voňavého čaje před spaním se může snadno stát rituál na několik dalších let.

Třezalka tečkovaná

Můžete slyšet také označení čarovník nebo svatojánská bylinka. Třezalku poznáte podle výrazných žlutých až zlatavých květů. Najdete ji především na slunných místech středních a nižších poloh. Pokud si chcete třezalku sami nasbírat, dejte jen pozor, ať najdete opravdu třezalku tečkovanou. Existují i jiné druhy, ty však neobsahují potřebné účinné látky.

K TÉMATU  Jak dostat tělo opět do formy po užívání antibiotik?

Obvykle se sbírají květy s celou natí. Doma si pak můžete připravit odvar, olej nebo tinkturu.

Z medicínského hlediska jsou velmi důležité obsažené naftodiantrony, floroglucinoly a flavonoidy. Dále vaše zdraví podpoří xanthony, třísloviny a esenciální oleje. V lidovém léčitelství má třezalka své nezpochybnitelné místo již opravdu dlouho.

Opět působí na zkvalitnění vašeho spánku, celkově zklidňuje tělo, působí proti stresu a nervozitě. Zlepšuje ale i průběh nemocí jater a žlučníku, dvanácterníku, plic. Pomáhá při léčbě žaludečních vředů a onemocnění močových cest. Působí jako přírodní antibiotikum, léčí záněty v těle. Užívá se také zevně k ošetření ekzémů a otoků.

Heřmánek pravý

Lidově se označuje jako rumánek, marunka nebo kamilka. Vzhledem vám může trochu připomínat sedmikrásky nebo kopretiny. Rostlina dorůstá výšky až půl metru, má řídce rozmístěné listy a drobné květy. Poznávacím znakem je především kuželovité vyklenutí květního lůžka. Pokud ho rozlomíte, zjistíte, že je uvnitř duté.

Vůně bude všem zřejmě dobře známá. Nejčastěji se z heřmánku používá květ nebo celá kvetoucí nať. Někdy se pěstuje záměrně, mnohdy ho ale můžete najít na loukách, na polích, na mezích nebo často i jako plevel na polích.

Na váš spánek budou působit zejména uklidňující účinky heřmánku. Využít ho ale můžete i při trávicích potížích, při kašli, zánětech močových cest. Je možné ho využít ve formě odvaru, k zakoupení jsou různé masti, kloktadla, výplachy. Můžete si ho dát i do koupele. Jeho zevní působení pomáhá při hojení ran, při otocích.

Mateřídouška obecná

Svým vzhledem vám mateřídouška může připomínat tymián. Sbírá se celá nať rostliny v době plného květu. Charakteristická je pro ni mírně nahořklá chuť. Vaše zdraví však ocení obsažené silice, hořčiny, třísloviny a flavonoidy.

Mateřídouška má antibakteriální a uklidňující účinky. Usnadní vám především samotné usínání. Podporuje dobré fungování imunitního systému. Pomáhá při kašli a rýmě, ale i při zažívacích obtížích, zmírňuje menstruační bolesti. Má močopudné a detoxikační účinky. Pokud trpíte nespavostí, zkuste si dát pod hlavu polštářek naplněný mateřídouškou. Mateřídouškovou nať můžete také přelít horkou vodou. Po vyluhování čaj vypijte – ideálně hodinu před spánkem.

K TÉMATU  Které bylinky vám mohou pomoct při hubnutí? Dáme vám hned 6 tipů!

Pokud tedy trávíte část noci popocházením po bytě, čtením nebo převalováním se v posteli, zkuste sáhnout po některé z uvedených bylinek. Připravte si před spaním čaj, který zklidní napjaté nervy, a třeba pak bude vaše usínání snazší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tymián na kašel, heřmánek na zažívání. Jaké bylinky ulevují od bolesti?

Tyto bylinky jsou tím nejlepším přírodním lékem pro vaše plíce. Většinu z nich dobře znáte

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud jste jako rodiči neustále svým okolím upozorňováni, že vaše dítko je příliš zlobivé, nemusí být vždy chyba na straně vašeho potomka.
Nejvyšší čas promyslet letní dovolenou. Přinášíme vám tipy na ty nejkrásnější evropské ostrovy, kde prožijete nejenom chvíle klidu a relaxace, ale hlavně poznáte nová a neotřelá místa. Ke všemu se na většinu ostrovů dostanete z České republiky i po vlastní ose, tedy autem a trajektem.
Trávíte-li pracovní dobu z velké části přikováni k monitoru či displeji mobilu, může to mít negativní vliv na váš zrak. Zvláště pokud i volný čas vyplňujete sledováním sociálních sítí, surfováním po internetu nebo sledováním televize, vaše oči příliš často ostří na blízkou vzdálenost, což pro ně není přirozené. Může to vést k různým komplikacím od svědění a podráždění očí přes rozmazané vidění až po akomodační křeč. Na otázky odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.
Milovala cestování, svého manžela Ronyho, a přála si založit rodinu. Byla usměvavou a laskavou ženou, která si užívala život až do doby, kdy jí byla diagnostikována rakovina. Ano, to je Vlaďka, která bohužel svůj boj s nemocí nakonec prohrála.
Říká se: „S chlapem špatně, ale bez něj ještě hůř.“ Tohle rčení nezní pro nás, ženy, tedy vůbec optimisticky! Skoro to vypadá, že ať tak nebo tak, máme to úderem plnoletosti prostě spočítaný, jen s tím chlapem bude ta hrůza zvaná život jaksi snesitelnější. V posledních letech si však stále více žen po rozchodu či rozvodu raději zvolí život o samotě. A navzdory tomuto rčení jen kvetou. Proč tomu tak je? Že by přece jen život bez chlapa skýtal také nějaké výhody? Samozřejmě! Tady jsou.
Už nevíte, jak nad hyperaktivitou svých mazových žláz vyzrát? Zkuste esenciální levanduli nebo rozmarýn. Ovšem slibné výsledky přináší i olej z čajovníku australského, který zároveň omezí tvorbu akné.
Léto je bohužel u konce. Spolu s tím přišel ten správný čas naladit se na podzimní atmosféru a sladit s ní také barvy v šatníku. Rok co rok módní návrháři přicházejí s novými trendy a ani letos tomu nebude jinak. Na co se v případě podzimní módy můžete těšit?
Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.
Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.
Jak poznat menopauzu? Otázka, kterou si po čtyřicítce začne klást mnoho žen. Menopauza, klimakterium či přechod, je přirozené období v životě každé ženy, kdy dochází útlumu funkce vaječníků a v důsledku toho k vymizení menstruace.
Rozchodem si projde každý z nás, začíná to v dětství s prvními láskami, pokračuje v dospělosti, kdy s námi mohou neskutečně zatřást. Vzpamatování se z rozchodu je poměrně dlouhá cesta, kterou není dobré moc uspěchat. Člověk by si měl projít všemi nepříjemnostmi, aby dospěl k novému začátku. A jak toho docílit?
Pokud nevíte, co si pod pojmem oční jóga představit, jedná se o pohyby, které jednoduše posilují oční svaly. Nemyslete si ale, že vám toto cvičení zlepší zrak. Dokáže však spolehlivě snížit oční zátěž, vyléčit příznaky suchého oka a zmírnit oční napětí. Jaké jsou tedy největší výhody?

Výběr článků

Nastoupili jste na mateřskou dovolenou a přemýšlíte, jak si aspoň něco málo přivydělat k dobru? Nebo v hlavě nosíte už nějakou dobu podnikatelský plán, na který je najednou více času než kdy dřív? Podnikání na mateřské není tabu a není to ani nic nereálného. Dnes se jedná o zcela běžnou věc.  
Méně je někdy více či v jednoduchosti je krása. To jsou slovní spojení, která v pečující kosmetice platí snad ještě o něco více než jinde.
Orchideje patří k pokojovým rostlinám, které jsou dlouhodobě oblíbené. I když se mnozí domnívají, že se nejedná o moderní pokojovou rostlinu, opak je pravdou. Je to stále dokonalý dárek k narozeninám nebo k výročí. Jen je třeba myslet na to, že ne každý obdarovaný se o tuto elegantní rostlinu umí starat. Při pěstování orchideje se totiž dopouštíme několika chyb, jež ji mohou spíše vyhubit než podpořit v bezproblémovém růstu.

Nepřehlédněte

Nestíháte sníst banány včas a pak vám doma zčernají? Myslíte si, že přezrálé a již na první pohled nehezké banány už se nedají jíst? Možná už vám nebudou chutnat jen tak, ale můžete si z nich připravit dezert nebo třeba zmrzlinu. Jak můžete zužitkovat přezrálé banány? Určitě na mnoho způsobů, vyzkoušejte tyto recepty. A využít pak můžete i samotné slupky, které byste za normálních okolností vyhodili.
Snídaně dělá den – to je staré známé pořekadlo, které platí od dob dávno minulých až po moderní současnost. Právě snídaně by nám měla dát potřebné živiny a energii potřebnou pro následující den. Její součástí by tak měly být hlavně suroviny, které obsahují důležité bílkoviny, vlákninu a další nepostradatelné látky. I proto jsou její součástí ovesné vločky - tedy měly by být její součástí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek