Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Blížící se menopauza. Jak ji poznat, kdy ji čekat a jak zmírnit její projevy

Jak poznat menopauzu? Otázka, kterou si po čtyřicítce začne klást mnoho žen. Menopauza, klimakterium či přechod, je přirozené období v životě každé ženy, kdy dochází útlumu funkce vaječníků a v důsledku toho k vymizení menstruace.
hubnutí
Nevzdávejte boj se svým tělem. Zhubnout se dá v každém věku. (foto: 123RF)

27. 04. 2020

27. 04. 2020

Menopauza je ale spojena i s dalšími projevy, z nichž mnohé dokážou ženy potrápit. Jak poznat blížící se menopauzu a jak její nepříjemné projevy zmírnit, se dozvíte v našem článku.

Menopauza, přechod, klimaktérium

Menopauza je období, které v životě potká každou ženu. V menopauze postupně dochází k útlumu funkce vaječníků a tím se snižuje také tvorba pohlavních hormonů (estrogenu a progesteronu). Dochází k zastavení menstruace, což je typický znak menopauzy. Ztrátou menstruačního krvácení končí plodné období života ženy. Období menopauzy trvá několik let.

Kdy čekat menopauzu?

Začátek menopauzy je velmi individuální. Obecně se dá říct, že menopauza je období mezi 45-55 rokem věku. Nicméně nutno dodat, že odchylky oběma směry jsou velmi časté. Některé ženy potká přechod krátce po čtyřicítce a některé až v šedesáti letech. Období nástupu menopauzy ovlivňuje mnoho faktorů, z nichž zásadní jsou genetické dispozice. Mnoho žen má tak menopauzu přibližně ve stejném věku, jako měla menopauzu jejich matka.

Jak poznat blížící se menopauzu?

menopauzou jsou spojeny některé zdravotní potíže, které ale nemusí nutně potkat každou ženu. Mezi nejčastější projevy menopauzy kromě již zmíněné ztráty menstruace patří například noční pocení, návaly horka, bušení srdce, nespavost, předčasné probouzení, nervozita a podrážděnost, deprese, úzkosti, celková únava, přibírání na váze, ospalost a snížené libido.

menopauza
Fluktuace ženského pohlavního hormonu – estrogenu – v průběhu života.

Některé ženy se mohou potýkat s mnoha projevy menopauzy, některé nemusí vedlejší projevy menopauzy téměř zaznamenat. Bývá uváděno, že některé z těchto nepříjemných projevů se mohou objevit již v průběhu šestého či sedmého roku před poslední menstruací. Během menopauzy jsou ženy méně odolné vůči některým onemocněním, zejména jde o osteoporózu, kardiovaskulární onemocnění, přibývání na váze a cukrovku.

Podpůrná léčba v menopauze

Mnoho žen, i když trpí řadou nepříjemných projevů menopauzy, odmítá konzultovat svůj stav s lékařem a menopauzu často bagatelizují v domnění, že problémy přece přejdou. Jde o velkou chybu, protože i menopauza bývá za pomoci léků či doplňků stravy lépe zvládnutelná, protože pomáhá zbavit se oněch nežádoucích projevů.

K TÉMATU  Naše redaktorka zhubla 12 kilo s pomocí jógy. Dokážete to i vy! Kdy a za jakých podmínek?

Tipy, jak přežít menopauzu

Jak na návaly?

Návaly horka patří bezesporu k nejvíce obtěžujícím příznakům menopauzy. Málokterá žena ale ví, že některé potraviny mohou nepříjemné návaly horka spouštět. Chcete-li předejít návalům, je třeba se vyhnout některým potravinovým spouštěčům, mezi které patří sladká a kořeněná jídla, ale také alkohol a kofein. Zjistíte-li, že některé potraviny u vás návaly vyvolávají, vyřaďte je raději z jídelníčku úplně.

menopauza
V menopauze dochází k útlumu funkce vaječníků.

Udržte si zdravou váhu

Přibývání na váze je častým strašákem žen v období menopauzy. Drastické diety ale spíše uškodí a organismus zbytečně vyčerpávají. Jak na zdravou váhu? Stačí jen dodržovat několik režimových opatření.

  • Snižte příjem sacharidů. Za nárůstem tuku zejména ve viscerální oblasti stojí zejména cukr, a proto se snažte jeho příjem omezit.
  • Zvyšte příjem vlákniny, kterou najdete např. v celozrnném pečivu, ovoci a zelenině.
  • Dopřejte tělu alespoň 30 minut aktivního pohybu denně.
  • Spánek, odpočinek a relaxaci, to je to, co tělo potřebuje, aby obnovilo zásoby energie a mohlo fungovat tak, jak má.

Jezte fytoestrogeny

Jak již sám název napovídá, fytoestrogeny jsou přírodní látky rostlinného původu, které v těle napodobují ženské pohlavní hormony estrogeny a díky tomu pomáhají vyrovnávat hormonální rovnováhu. Mezi potraviny s vysokým obsahem fytoestrogenů patří sója a výrobky z ní, lněné a sezamové semínko či fazole. Fytoestrogeny snižují návaly horka a působí také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Pijte vodu

Jedním z nežádoucích příznaků menopauzy je také častější pocit žízně a nadměrným vysycháním sliznic. Aby nedocházelo ke zbytečnému přibírání na váze, vyvarujte se sladkých nápojů a pijte vodu či bylinné čaje. Voda snižuje také projevy nadýmání a plynatosti.

Dejte si více bílkovin

Budete-li konzumovat více bílkovin, omezíte úbytek svalové hmoty, ke které v důsledku stárnutí dochází. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin také pomáhají při redukci hmotnosti, protože zvyšují pocit sytosti a plnosti po jídle. Bohatým zdrojem bílkovin je například maso, ryby, vejce, luštěniny a mléčné výrobky.

K TÉMATU  Prevít jménem rakovina. Kdo z celebrit s ní bojuje?

Doplňky stravy na zmírnění projevů menopauzy

Mnoho žen začne během menopauzy užívat potravinové doplňky, které pomáhají snížit zdravotní obtíže provázející menopauzu. Doplňky stravy obsahují zejména přírodní extrakty a mezi nejčastěji užívané patří ty s obsahem fytoestrogenů.

Babské rady na menopauzu

Babské rady jsou téměř na všechno, a tedy i na zmírnění projevů menopauzy. Důležité je ovšem dodat, že babské rady by měly přijít na řadu až po konzultaci zdravotních obtíží s lékařem. Babské rady doporučují zejména různé bylinné čaje, případně směsi bylin. Bylinné směsi či čaje lze dnes běžně zakoupit v lékárnách. O jejich užívání je ale vždy vhodnější poradit se s lékařem či s lékárníkem, zejména užíváte-li pravidelně nějaké léky.

  • Andělika čínská pomáhá zmírňovat návaly horka a pomáhá proti vysušování poševní sliznice a osteoporóze.
  • Červený jetel pozitivně působí proti nadměrnému pocení, upravuje spánek a je prevencí proti osteoporóze.
  • Anýz a fenykl podporují tvorbu estrogenů.
  • Meduňka má uklidňující účinky, působí proti úzkosti a nespavosti.
  • Máta má uklidňující účinky, působí pozitivně na zažívání.

Zdroj: https://www.cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Menopauza se nedá obejít. Jak zharmonizovat tělo a cítit se skvěle

Menopauza. Jaké jsou příznaky? Proč se s ní současné ženy umí lépe vypořádat a jak?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Možná jste někdy přemýšleli, zda je vůbec možné řešit vaše zdraví bez pomocí léků. Třeba jste byli doposud zvyklí navštěvovat často lékaře a možná někteří z vás užíváte prášky každý den. Co kdybych vám ale řekla, že to jde i jinak? Že je tady možnost, jak řešit své zdraví bez pomocí prášků? Jste zvědaví, jakým způsobem toho docílit? Pak pokračujte ve čtení!
Čím to, že některým ženám se v zaměstnání tak daří a jiným nikoli? Svou roli hraje řada faktorů, mezi něž bezpochyby patří osobnostní rysy, rodinné zázemí, dosažené vzdělání a - ano, přiznejme si to - také trocha štěstí. I štěstí je ale třeba vyjít vstříc a jednou z cest, které vedou správným směrem, je kvalitní MBA vzdělání. Proč?
Podzim je ideálním časem vyrazit na výlet. Příroda se zbarvuje do oranžových, žlutých a červených tónů, památkám pomalu končí sezóna a proto téměř nikde se nemusíte mačkat s ostatními turisty. Naplánujte si výlet po severní Moravě.
Zelená káva je oblíbený produkt, jehož přívrženci jsou především z řad milovníků zdravého životního stylu. Kávová zrna jsou u zelené kávy nepražená, a tak na rozdíl od obvyklé černé kávy nemají tak bohatou vůni a barvu.
V dnešním prohlášení z Buckinghamského paláce bylo oznámeno, že britský král Karel III. čelí rakovině. Monarcha, který nedávno absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě, nyní zahájil léčbu, ačkoli konkrétní typ rakoviny nebyl zveřejněn.
Nestíháte sníst banány včas a pak vám doma zčernají? Myslíte si, že přezrálé a již na první pohled nehezké banány už se nedají jíst? Možná už vám nebudou chutnat jen tak, ale můžete si z nich připravit dezert nebo třeba zmrzlinu. Jak můžete zužitkovat přezrálé banány? Určitě na mnoho způsobů, vyzkoušejte tyto recepty. A využít pak můžete i samotné slupky, které byste za normálních okolností vyhodili.
Kouzelné zahradní cestičky jsou skvělým nápadem, jak proměnit vaší zahradu ve fantastickou zónu pro relax a odpočinek. Prohlédněte si kreativní nápady na konstrukce chodníčků, které vytváří příjemně útulnou atmosféru.
Dvě dimenze jednoho problému - najít si manžela a správně se o něj postarat - patřily k těm nejzásadnějším tématům, které před 70 lety řešily magazíny a žurnály určené ženám. Inspiraci z nich můžete načerpat i dnes, ale jen na vlastní nebezpečí.
V dnešním společenském kontextu se stále více mluví o fenoménu známém jako 'Incely'. Ale kdo jsou vlastně Incelové a co tato identita znamená? Tento článek se zaměřuje na rozklíčování termínu 'Incel' a poskytuje pohled do života mužů, kteří se identifikují jako involuntary celibate. Přinášíme vám analýzu, příčiny, a zkoumáme, jaká společenská témata a výzvy mohou přispívat k formování této specifické komunity.
V prvé řadě je nutno říci, že správný přístup ke svatbě nehledě na všechny trendy a doporučení je následující: udělejte to tak, jak chcete vy. Abyste však pochopili, co si přesně přejete, musíte to zjistit, ale jak? Na internetu je spousta informací a je těžké se v nich orientovat.
Na své zahrádce i v květináči můžete pěstovat kdejaké koření, bylinu nebo rostlinu. Zatímco někdo se uchyluje cestou levandule pro uklidnění, jiný se rozhodl zasadit si do záhonu či připraveného truhlíku saturejku.

Výběr článků

Květen je lásky čas, to ví přece každý. Nemáte si v tomhle směru absolutně na co stěžovat? Ani nevíte, jakou máte kliku. Díky svému partnerskému štěstí se zřejmě dožijete požehnaného věku. A navíc se vám vyhnou deprese!
Ve velkém stylu si Marek Ztracený podmanil letošní ceny Žebřík, zatímco Ewa Farna a Chinaski nezůstali pozadu. Výjimečný večer v Plzni přinesl nejen hudební oslavy, ale i poctu legendě Jiřímu Suchému.
Zahradní fontány, vodotrysky nebo kašny. Obzvlášť v paprscích slunce vypadá voda krásně, ale stejně tak navodí její podsvícení v noci příjemnou atmosféru. Fontány se liší tvarem i velikostí, dají se pořídit jako celek nebo nechat sestavit přímo na vaší zahradě. Jedno mají ale společné - jejich pohybující se třpytivá voda pro vás bude během relaxování venku stejně uhrančivá, jako táborák během letního večera.

Nepřehlédněte

Na Vánoce zařizujete kromě dárků ještě dekorace. Inspirujte se jednoduchými nápady. V hlavní roli jsou svíčky, světýlka a nějaký přírodní materiál.
To nejlepší z čistého minimalismu předvádí překrásná rezidence od studia FGR Architects ve městečku Portsea v Austrálii. Stavba z roku 2016 se stojí na vyvýšeném povrchu, díky kterému nabízí otevřený pohled do všech stran. Podívejte se na ten výhled na oceán!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek