Úterý , 26. 11. 2024

Artur

Stravování podle ročních období: Proč je přínosem pro tělo?

Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?
stravování podle ročního období
Jak se stravovat podle ročního období? (foto: 123RF)

25. 11. 2021

25. 11. 2021

Stravování podle ročních období stojí za zvážení. Není žádný pochyb o tom, že kvalitní strava je pro tělo značně důležitá. Představuje zkrátka jakési palivo pro náš organismus, který z ní čerpá vše nezbytné pro svou funkci. Někdy se ale stává, že se nestravujeme tak, jak bychom měli. Buďto máme ve své výživě značné nedostatky (nedodáváme tělu vše potřebné látky), anebo si jednoduše dopřáváme o něco víc, což má za následek přetěžování organismu a následnou nadváhu.

Pokud se ocitnete v situaci, kdy potřebujete shodit nějaké ty přebytečné kilogramy, zpravidla většinou sáhnete po dietě, která je v danou chvíli rychlá a účinná. Ovšem zcela nejlepší je samozřejmě nastavit si své stravování tak, aby bylo dlouhodobé, kvalitní i efektivní a stalo se vaším novým životním stylem.

Má to ostatně řadu výhod. Vy tělu dodáte, co potřebuje, a ono vám na oplátku předá patřičné zdraví a ideální váhu. Možností, jak takový nový životní styl získat, je celá řada. A právě mezi nimi nalezneme také stravování podle ročních období, které, přestože v podstatě patří až k historickému trendu, má rozhodně co nabídnout. Pojďme se proto na něj podívat o něco blíž.

Stravování podle ročních období je inspirované minulostí

Každé období nám dokáže nabídnout vždy něco jiného. Zatímco v létě nám na zahrádkách rostou krásné borůvky, na podzim je ideální čas vyrazit do lesa a posbírat lahodné houby. Nástupem moderní doby se ale trochu výhody jednotlivých období začaly prolínat. Pokud máte právě teď, kdy už venku vlastně nic neroste, chuť na sladké maliny, stačí jen zajet do obchodu.

Vždy je tam najdete. Naši předci ale takové výhody a možnosti jako my jednoduše neměli. Neexistovalo žádné rychlé občerstvení, ani supermarkety nabízející červené jahody uprostřed zimy. Museli si zkrátka vystačit s tím, co příroda v tu chvíli byla schopná dát (případně, co si dokázali sami vypěstovat nebo ulovit) a z toho dokázali pro sebe vždy vytěžit co nejvíc. A dost možná v jádru byli i mnohem zdravější a vitálnější než my, v době neomezených možností.

Ostatně my právě nyní jíme především upravené, konzervované a chemicky upravené potraviny, které našemu zdraví zrovna neprospívají. Jak je tedy zřejmé, stravování podle ročních období má své hluboké kořeny právě v historii a i dodnes v sobě ukrývá jisté kouzlo a především smysl z hlediska přínosů pro naše zdraví. I my se dnes stále můžeme spolehnout na přírodu a na to, co je zrovna schopná nám dát. Nutno také podotknout, že dnešní stravování podle ročních období efektivně navazuje na smýšlení tradiční čínské medicíny. 

K TÉMATU  Lněný olej proti zánětům a na zažívání. Co dalšího umí?

Proč má stravování podle ročních období smysl?

Stravování podle ročních období vychází z přesvědčení, že venku vždy zrovna roste to, co naše tělo v danou chvíli potřebuje. Ostatně má to svojí logiku. V parných letních dnech naše tělo ze všeho nejvíc potřebuje ochlazení, proto právě v tuto dobu kolem sebe najdeme dost ovoce a zeleniny, které se pyšní chladivým a neutrálním charakterem.

Naopak v zimě už ochlazení nepotřebujeme, ze všeho nejvíce naše tělo prahne po zahřátí. Právě proto v tuto dobu obvykle vsázíme na kořenovou zeleninu a podzimní typy ovoce, které dokážou organismus hezky zahřát. Všechno se zkrátka děje za nějakým účelem a ostatně ani tohle není jen samo sebou. Jak by v rámci jednotlivých ročních období měla být navržena skladba jídel?

Jaro

Zejména na jaře potřebuje náš organismus načerpat dostatek síly a energie, probudit se na další nastávající období. Strava by měla být lehká, avšak dostatečně výživná. Zároveň by měla mít pro organismus pročišťující funkci, tedy lehce detoxikační. V tomto ohledu pak platí, že kvalita znamená víc, než kvantita. V jarním období je proto důležité zaměřit se na tyto potraviny:

Nejvhodnější úprava potravin: dušení

  • Zakysané mléčné výrobky
  • Luštěniny – zelený i žlutý hrách, tofu, bílé fazole, sójové boby, fazole mungo
  • Zelenina – veškerá zelená zelenina (čerstvá nebo nakládaná), kyselejší zelenina
  • Obiloviny – vločky, celozrnné těstoviny, kuskus, bulgur, pšenice, žito, kroupy
  • Bylinky – zejména šípek, sléz a meduňka

Léto

Letní jídelníček by měl být lehký, nenáročný na přípravu a s minimálním obsahem soli a pikantního koření, které zbytečně organismus zahřívá. Zejména v létě je třeba odlehčit tělu z hlediska trávení, proto se říká, že letní strava by měla být převážně složená z lehce hořké chuti. Strava by zároveň měla obsahovat přirozeně se vyskytující cukry, nezbytným doplňkem je také zvýšený příjem tekutin.

Zajímavé je, že v kontextu s ochlazováním ovšem není vhodné mražené ovoce, ledové nápoje nebo třeba zmrzlina. Je totiž důležité zaměřit pozornost k přirozeně chladivým potravinám, nikoli však k uměle vytvořeného chladu. Ten totiž v návaznosti na organismus způsobuje stahující účinky vyvolávající zadržování tekutin uvnitř těla.

Nejvhodnější úprava potravin: grilování, převážně pak studená nebo krátce tepelně upravená strava

  • Grilované maso
  • Luštěniny – čočka, fazole, hrách a tofu
  • Zelenina a ovoce – listová zelenina, všechny druhy salátů, ředkvičky, brusinky, čekanka, kedlubna, čínské zelí, meloun
  • Obiloviny – rýže, jáhly, amarant i kukuřice
  • Bylinky a koření – především oregano, kakao a muškát
K TÉMATU  Vaginální mykóza jako častý problém žen. Co účinně zabírá?

Pozdní léto

Během stravování podle ročních období je důležité také pozdní léto, které je mezičlánkem léta a podzimu. I přestože se zdá, že mezi všemi obdobími je to prvek tak trochu navíc, nenechte se zmýlit. Právě tato etapa představuje důležitou část celého stravování, představuje střed celého roku. Je to vlastně okamžik, kdy čerpáme úrodu z lidského života, který si dokážeme užívat.

Nejvhodnější úprava potravin: krátké vaření

  • Mléčné výrobky
  • Luštěniny – sójové boby, cizrna, fazole, tofu
  • Zelenina – zejména cibule, květák, dýně, zelí, tuřín, mrkev, kedlubna, jablka, hrušky
  • Obiloviny – jáhly, sladká rýže, quinoa, kukuřice
  • Pochutiny – mandle, rozinky, vanilka, med, přírodní oleje

Podzim

Během podzimu je třeba tělo náležitě připravit na zimní období. Organismus je potřeba pomalu zahřívat a podpořit ho v tom, aby v těle začalo proudit co nejvíc energie. Právě proto je velmi vhodné zaměřit pozornost k pikantnějším potravinám.

Nejvhodnější úprava potravin: zapekání, pečení

  • Maso, sýry
  • Luštěniny a obiloviny – rýže, pšeničné maso, bílé fazole, čočka
  • Zelenina – veškerá kořenová zelenina i nakládaná zelenina
  • Bylinky a koření – například zázvor, máta, chilli, paprika

Zima

Během zimy dochází v rámci organismu k velkému útlumu a poklesu energie. Najednou máme více tendenci šetřit svou energie, více odpočíváme, celková aktivita se snižuje, proto také dochází k poklesu tělesné teploty. O to víc je důležité dopřát organismu zahřátí a chránit ho pomocí vhodných jídel, aby následné jaro opět došlo k probuzení a nastartování organismu. Naprostou jedničkou z hlediska stravy jsou obecně polévky, pečená a vařená jídla s dostatkem soli pro optimální udržení tekutin v těle.

Dle tradiční čínské medicíny je chybou, pokud si právě v zimě dopřáváme exotické ovoce pro dodání nezbytných vitamínů. Ve skutečnosti však takové ovoce tělo ochlazuje (i přesto, že se má zahřívat) a tím může dojít k výkyvům v rámci metabolismu. Potřebné vitamíny totiž tělu dokážeme dodat i s typicky zimním jídelníčkem bez nutnosti chladivého efektu dovezeného ovoce. 

Nejvhodnější úprava potravin: pečení, vaření, dušení

  • Všechny druhy ryb
  • Luštěniny a obiloviny – sója, barevné fazole, pohanka, rýže, kroupy
  • Zelenina – kořenová zelenina, zelí, sušené houby, lilek, tužší zelenina, nakládaná zelenina, jablka, sušené švestky, hrušky

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

Podlehněte kouzlu indické kuchyně a vyzkoušejte některý z receptů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.
Květiny v interiéru nejsou žádnou novinkou. Aby také ano, vždyť se s nimi bylo možné setkat už před hodně dlouhou dobou. Naši předkové je milovali. Není se čemu divit, jelikož se jednalo o nadčasovou záležitost.
Záleží nám na tom, jak se cítíme. Chceme vypadat stylově a šik za všech okolností a občas kvůli tomu děláme i věci, které nám ve skutečnosti tak úplně neprospívají. Nevěříte? Pokud nosíte brýle, nejspíš právě teď nastal čas na přehodnocení některých vašich návyků.
Úklid není vždycky zábavný, ale je prostě nezbytný. Tady je 28 rychlých rad, jak si doma usnadnit práci! Budete překvapené, co všechno vám může pomoci! Podívejte se na video.
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
Iva Frühlingová, známá zpěvačka a bývalá modelka, otevřeně mluví o svém polyamorním vztahu s manželem Janem Veselým. Její upřímnost mnohé pobouřila, ale Frühlingová věří, že jejich vztah je založen na svobodě a respektu. Jak se jim daří žít v harmonii a co znamená polyamorie pro jejich rodinu?
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Menstruační kalíšek rozdělil ženy na dva tábory – ty, co si bez něho menstruaci nedokáží představit a ty, které jsou jeho zarytými odpůrkyněmi. Ať tak, či onak, menstruační kalíšky jsou pomůckou, která ženám v mnohém uleví. V článku se dozvíte vše o menstruačním kalíšku i o jeho výhodách a nevýhodách.
Milán – mekka módy, kam se dostanete prakticky za pár korun. Dopravu můžete zvolit leteckou, ale ve hře je i jízda osobním autem (vždyť leží sotva 800 kilometrů daleko). Ať už se však do italského města dostanete jakýmkoli způsobem, nezapomeňte zde navštívit řadu nádherných míst. Tahle jsou ta nejdůležitější, abyste skutečně mohli říct, že jste viděli Milán po všech jeho stránkách.
Přijde vám, že doma máte věčný nepořádek, i když uklízíte celý den? Pak někde zřejmě děláte chybu. Nemusíte se každý den ztrhat, abyste měla doma alespoň zdánlivě uklizeno. Stačí jen znát ty správné vychytávky.

Výběr článků

Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.
S výskytem a rychlým šířením koronaviru po celém světě jsme byli bohužel dohnáni k různým opatřením, aby se nákaze zabránilo. Jedním z nich je karanténa.
Někteří zástupci zvířecí říše umí skutečně překvapit svojí šikovností. Kočka, pes, křeček, ale i medvěd, opice nebo veverka. Mezi všemi pak vyniká vychytralý pták, který využívá návnadu od lidí k lovení ryb. Podívejte se, jaký předvádí inteligentní zvířata talent a schopnost se učit.

Nepřehlédněte

Máte doma čtyřnohého psího mazlíčka? Pokud ano, neměli byste péči o něj podceňovat. Mít pejska – to není jako mít plyšáka, který bude vaší živou podporou, když se vám nebude dařit. Kromě toho, že mu budete dávat najíst a budete ho chodit venčit, nesmíte zapomínat ani na péči o srst a drápky. Bohužel právě tyto dvě věci jsou u chovatelů psů často opomíjené.
Už odmalička nám rodiče vštěpovali, jak důležitá je osobní hygiena. Díky dobré výchově jsme se tak naučili, že si musíme pravidelně čistit zuby, aby se nám nekazily, že se musíme pravidelně mýt, abychom byli čistí, hezky vypadali a nezapáchali. A když se jednoho dne objevila influencerka Aella, která bez ostychu přiznala, že se ročně vykoupe jen 37x, vzbudila s tím velké a opravdu šokující pozdvižení. Čím se obhajuje a je ve skutečnosti opravdu taková čunča, jak se zdá?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek